用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 中西區派位真係好好
樓主: chitchit0520
go

中西區派位真係好好   [複製鏈接]

晴晴小B 發表於 23-4-18 23:39
一間地區一線小學,明明升B1中學有6X%,都算非常亮麗既成績,但卻走去玩語言偽術,以^英文班中學^去吸引眼 ...

完全同意你講法,的確唔理解
因為大部分一線非龍津校,多數都係5-6成

但係中西區一線小學競爭比較激烈,例如聖私都大概有8成學生升band1中學,估計係和佢競爭有關

但係選擇小學唔止比較升中成績,仲有好多因素,例如教學模式,是否全人發展,定係死谷為主等等

晴晴小B    發表於 23-4-18 23:55

kennethchen97 發表於 23-4-18 23:47
完全同意你講法,的確唔理解
因為大部分一線非龍津校,多數都係5-6成

直私學生全部scan過,生源自然比津校好。一間無聯繫無直屬中學部既小學,六成幾B1非常非常好啦。

princesssarah 發表於 22-8-4 17:50

好厲害! 如果讀中西區就好

唔知今年有無上年咁亮麗呢?聖心私和聖嘉勒都可幾乎全上書院及更上一層樓。請問有無近年(19,20,21,22)中西區學額及參加中央派位人數?

yubaba 發表於 23-4-24 15:58
唔知今年有無上年咁亮麗呢?聖心私和聖嘉勒都可幾乎全上書院及更上一層樓。請問有無近年(19,20,21,22)中西 ...

中西區官津中一學額/人數 #71
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3873271&pid=49228860

回覆 蛋白超人 的帖子

走的都是移民多

唔知今年有無上年咁亮麗呢?聖心私和聖嘉勒都可幾乎全上書院及更上一層樓。請問有無近年(19,20,21,22)中西 ...

中西區
學年 SSPA人數
----------------------------------------------------------
2022/23 1,409
2021/22 1,585
2020/21 1,655
2019/20 1,623

中西區 學生人數
學年 小四 小五 小六
----------------------------------------------------------
2022/23 1,743 1,784 1,626
2021/22 1,945 1,815 1,677
2020/21 2,050 1,896 1,835

Poyau 發表於 23-4-26 10:33
中西區
學年 SSPA人數
唔好意思, 請問這個數字從何處找到?

yubaba 發表於 23-4-26 11:52
唔好意思, 請問這個數字從何處找到?

各區SSPA人數 #112

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3875280&pid=49228135
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊