用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點說服小朋友轉校
go

點說服小朋友轉校 [複製鏈接]

請問過來人用乜辦法說服小朋友轉校?

原本小學好好,但冇中學,所以好想佢轉。已經試過用禮物引誘,嚇佢呈分試好辛苦,到時再考未必考到⋯⋯都冇用。
   0    0    0    0

positano 發表於 22-7-26 11:28
請問過來人用乜辦法說服小朋友轉校?

原本小學好好,但冇中學,所以好想佢轉。已經試過用禮物引誘,嚇佢呈 ...

其實要「投其所好」
我仔情況一樣,佢當時考龍校,中小學部同一校舍,有大又靚canteen,我就同佢講轉左校可以自己買零食(現在細校沒有小食部),佢冇懸念一擊即中,轉校嘅時候亦冇投訴。
你可從細路仔角度睇吓龍校有咩吸引佢,例如大啲嘅操場,好玩啲嘅興趣班,etc

回覆樓主:

係咪一定轉到呢?講到新學校咁好,萬一轉唔到咪好失望?

已經考到…

mandy_ng207 發表於 22-7-26 11:45
其實要「投其所好」
我仔情況一樣,佢當時考龍校,中小學部同一校舍,有大又靚canteen,我就同佢講轉左校 ...

多謝意見

positano 發表於 22-7-26 12:26
已經考到…

明白。當年考小一嘅時候,呀仔好鍾意某小學,開口埋囗都話要讀XXX,幾驚考唔到好大打擊。

我都係咁情況. 都好滿意阿囝間小學. 最衰係要涯呈分試, 要同同學爭排名, 好大壓力. 又唔似高官子孫可以讀國際,放洋. 唯有轉入龍校減壓

mandy_ng207 發表於 22-7-26 11:45
其實要「投其所好」
我仔情況一樣,佢當時考龍校,中小學部同一校舍,有大又靚canteen,我就同佢講轉左校 ...

我自己都係大約咁嘅方法。我會同佢講學校有幾多設施,多設施就代表多活動。另外,佢學校都有同學轉校。所以我就同佢講新學校識嘅新同學可以陪佢一齊讀書同埋玩直到中六。留返喺度你啲朋友都未必一定留喺度陪你讀到六年班。

kpc2015 發表於 22-7-26 12:38
我都係咁情況. 都好滿意阿囝間小學. 最衰係要涯呈分試, 要同同學爭排名, 好大壓力. 又唔似高官子孫可以讀國 ...
好彩阿仔話我地簡得插班一定係好過原本間學校,宜家小五呈分真係好輕鬆,唔洗為個排名博到盡,又唔洗補習,好多時間睇書同做其他野
‹ 上一主題|下一主題