用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝 VS 仁立
樓主: jyjymama
go

王錦輝 VS 仁立

jyjymama 發表於 22-7-28 16:40
回覆 ocoymlt 的帖子

WKF OFFER, 會放仁立

支持你決定,我地都有遇到同你相同情況(一線沙田津校同直,私選擇,而且津校只須10分鐘腳程,也有妹妹跟尾)經過詳細考慮後最後也決定放棄津校入讀私校.

每個小朋友也是獨立個體,選擇一所最適合他學習模式的學校就讀才是需要考慮的事情

如果入到一線津小又有弟妹, 我會比哥哥先讀津小, 等弟妹入小一後,  先考慮試比哥哥插直龍! 到時以一線津小去考又未必難過升小的.  

我自己肯定唔會要大既為細既放棄offer, 將來細既考到神校,又放唔放棄?
大既以後升中入band2 /band3 中學時,怪誰呢?

雖然一線津弟妹係穩入,我都曾經疑惑過,但諗清楚真係應該當兩個小朋友係獨立個體,WKF 既理念係我較認同的,亦都更適合小朋友。

多謝各方意見!

Sing13 發表於 22-8-26 16:06
我自己肯定唔會要大既為細既放棄offer, 將來細既考到神校,又放唔放棄?
大既以後升中入band2 /band3 中學 ...
同意。除非細嘅到考小一時肯定唔會報其他學校,一心跟大嗰個一齊讀。否則將來如果細嗰個考/派到更好嘅學校,而唔入大嗰個間學校,咁大嗰個咪好唔抵?點對得住大嗰個?

回覆 jyjymama 的帖子

請問為何能夠有王錦輝和仁立的Offer?不是獲派直資學校後不能參加大抽獎嗎?

chankiki1228 發表於 22-8-27 10:38
回覆 jyjymama 的帖子

請問為何能夠有王錦輝和仁立的Offer?不是獲派直資學校後不能參加大抽獎嗎? ...

正常係有直資就唔參加大抽獎,
但大抽獎階段WKF 只係waiting. 所以都有參加大抽獎。

最後小一派位派到唔心儀小學,
就去左仁立,WKF 叩門,兩間都收左。