用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: saetang
go

...   [複製鏈接]

zitaeric 發表於 22-7-27 10:24
其實這些突變,學校有冇一早知,請教

過去考核模式大同小異,所以考試前好多人都會狂操PP,包括學校甚至補習社,操熟曬啲題型,但今年考核模式突然改變,對學生屬一大挑戰。就以我兒為例,佢話臨場考試時就算識答,但用嘅時間都多咗,如果未能理解題目要求更會失分。

洋蔥頭媽咪 發表於 22-7-27 10:16
我仔自己都有講,由於題型突變問法唔同咗,就算識做都會用多咗時間,今年靠操卷去考嘅同學隨時中伏。
...

我并不反對做練習或者操卷。但其目的是在學會了某一concept後,利用練習或操卷
去鞏固個conceptConcept清,才不怕題型變。你點變,你都要跟syllabus

回覆樓主:

多謝各位分享,值得思考。
今星期会見到個欠1*就超狀嘅朋友仔,希望体会到些考試心得同技巧。
妹妹豬 齊來做個好朋友)

ok_ko 發表於 22-7-27 10:54
我并不反對做練習或者操卷。但其目的是在學會了某一concept後,利用練習或操卷
去鞏固個concept。Concept ...

我都唔反對操練,臨場考試亦存在變數,變更能分辨出實力。
不過我地作為第三者講當然比較輕鬆,但落場考嘅考生才會有唔同感受。

saetang    發表於 22-7-27 13:15

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

其實DSE出卷真是應該要變化多端D先岩,減少機械式題目,咁樣先可以辨別出真正有實力既人。現時,香港好多大學都有內地生,據講好多內地生高本地生幾班,因為內地既數理考試模式是舉一反三,題型變化多端,純操卷拎唔到高分。

skywalker167 發表於 22-7-26 21:11
polyu醫療科都有一班人高中沒有讀bio
無錯是會辛苦D
但bio有一大堆同人體無關的野
多謝你嘅資料!
我女身邊有幾位學兄學姐DSE無修Bio, 而入讀醫學院的, 原來Polyu醫療科都同樣有呢班人!
我之前見Polyu醫療科要求Bio, 仲以為我女無修Bio就等於放棄呢幾科添!

小鹿揀學校 發表於 22-7-27 10:32
這正正凸顯地區名校和傳統名校大不同⋯⋯
例如小朋友在一間 B1C 的地區名校讀,出卷要顧及全級程度,不可能 ...
如果想知道學校程度同公海相差幾多, 可唔可以學生做Past paper去判斷呢?
e.g. : 如果學校程序水平和dse相差不大, 甚至高於dse水平, 咁學生做past paper時就應該會得分高d.......

洋蔥頭媽咪 發表於 22-7-27 10:00
我仔都是今屆DSE 考生,説實話啲人攞今年DSE去比較覺得今年考題唔算太深,查實對今屆考生唔太公平。今年考 ...
唔止2022 DSE改考核模式, 聽聞 2023 DSE都會
呢幾屆DSE考生真陰公, 高中幾年, 先有社會運動, 後有疫情, 以致面授日子寥寥可數, 仲要面對不一樣的DSE

esmehouse    發表於 22-7-27 17:36
洋蔥頭媽咪    發表於 22-7-27 13:19

我又分享下~ 我都識得一位醫科生, 第一年DSE成績未如理想, 於是自修, 第二年再考, 以9折後嘅分數成功入讀醫學院, 我真的很佩服佢嘅毅力

洋蔥頭媽咪    發表於 22-7-27 13:18

ok_ko 發表於 22-7-27 10:06
都係分享下。考公開試,失手時有發生。失手有很多原因。其中一個原因反而是補習。孩子上了一些特別的補習社 ...

我哋就係想認真處理, 怕做錯決定, 所以上來請教你們

saetang 發表於 22-7-27 13:19
言下之意,另外的科目就是predict 5 或以上。從分數而言,有得斗的。
... ...
我哋就係想認真處理, 怕做錯決定, 所以上來請教各位高人

我睇黎睇去,慢慢覺得你女剩下的6科,根本就有力爭醫科一席。所以我留了上面的説話。看來,我是多口了。

ok_ko 發表於 22-7-27 13:33
我睇黎睇去,慢慢覺得你女剩下的6科,根本就有力爭醫科一席。所以我留了上面的説話。看來,我是多口了。
...

唔好咁講, 我好多謝你留言就真, 你嘅意見好有參考價值,我獲益良多

始終醫科競爭大,考公開試亦存在好多變數,所以我唔敢講我女有能力爭,只求盡力做到最好而已!

gigayan 發表於 22-7-27 12:47
如果想知道學校程度同公海相差幾多, 可唔可以學生做Past paper去判斷呢?
e.g. : 如果學校程序水平和dse相差 ...

個人覺得做 past paper 的分真係不能作準,
因為在不同場合你或多或少已接觸過 past papers 的題型⋯⋯
例如 LS 老師會當功課咁比你做past paper,中文英文老師甚至上堂比你操 pp,老師又會拎d 當屆深的題目出嚟”分享”,明明難的題目到你做 pp時都變易啦!

坊間的練習,特別係科 math,軍真有良心的就話條題目出自某pp ,有些就側側膊,將d pp 改頭換面甚至換湯不換藥就當自己創作,見到呢d 題目真係笑咗出嚟!
不過講真吖,d 練習作者邊有咁勁自己創作題目,說穿了咪天下武功一大抄!

所以pp 做得好唔代表dse 考得好,這亦解釋到典解份Dse 卷題型一轉少少,d操卷手學生就話卷深,失手⋯⋯

小鹿揀學校 發表於 22-7-27 14:24
個人覺得做 past paper 的分真係不能作準,
因為在不同場合你或多或少已接觸過 past papers 的題型⋯⋯
例 ...

如果要測試自己DSE水平, PP不能作準, 請問會仲有咩方法呢? 隔離帖都睇到有些神校Predict grade比考出嚟的分數都高估了

saetang 發表於 22-7-26 10:08
我女中五,原本選修Phy + Chem + Econ + M1,老師建議佢drop其中一科,以集中精力去讀其餘7科。

佢已決定 ...
老師既然建議佢drop 科,應該有瞭解過佢升學方向同目標,老師有咩進一步睇法。讀8科drop 1科好普通,我仔同級都有做呢個決定。

中五照讀8科,下學期睇進展去決定,讀醫嘅方向強嘅多數放棄M1/2,因為以前唔係計一科嘅成績,宜家唔同左啦。似乎升中六先決定考唔考齊8科比較多點選擇,最初㨂4S應該有點策略,學M1對Econ 同升大學及海外升學選科有利,Phy 就針對否類課程要求要睇學生大學選修方向走。
到時睇PG 去衡量,大不了中六withdraw 唔考某科啫,DSE7科你夠分(43-45),Jupas 大概都就可以任我行啦。

gigayan 發表於 22-7-27 14:43
如果要測試自己DSE水平, PP不能作準, 請問會仲有咩方法呢? 隔離帖都睇到有些神校Predict grade比考出嚟的 ...
我就用 升中 pre-s1的方法, 用師兄考DSE 5/5*/5** 率去project 番個比率去每科科排名到去評估,當然每屆學生質素有些少分別,但你蒲咗間中學幾年,多少都有個概念你呢屆比上幾屆勁d定差d,保守d打番個折囉!
我亦有報坊間大型補習社的中文英文 mock卷,可以知道這刻的 grade 已去到邊個程度,至於中文有部份範文未教,咪自己adjust 個分囉,但一定要嚴格計時,才可知自己這刻真正實力!

舊年燈塔中文mock 卷只收 $100,包改卷+試卷分析,真係蝕住做,好抵玩呢!

小鹿揀學校 發表於 22-7-27 15:09
我就用 升中 pre-s1的方法, 用師兄考DSE 5/5*/5** 率去project 番個比率去每科科排名到去評估,當 ...
係抵架,本來仔好抗拒,但一班死黨推住去見識下,佢地重有玩埋mock ,公開試出嚟,有5**重有奬學金收不過一定要影宣傳相,嗰年仔去左英國interview 就錯過左lu。

回覆樓主:

啱啱放佐榜,學校陸續po成績同每科比率出來。我都会print埋幾間目標銷定學校嘅成績互相比對,從而大約睇到自已學校公海成績。
妹妹豬 齊來做個好朋友)

小鹿揀學校 發表於 22-7-27 15:09
我就用 升中 pre-s1的方法, 用師兄考DSE 5/5*/5** 率去project 番個比率去每科科排名到去評估,當 ...
Thank you.
睇嚟都要開始了解下學校內部成績了

除了燈塔, 仲有邊幾間mock值得報名??

gigayan 發表於 22-7-27 15:36
Thank you.
睇嚟都要開始了解下學校內部成績了

只知學x社英文唔準,我女有同學做佢份 reading 滿分, DSE reading 只有 4
‹ 上一主題|下一主題