用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: saetang
go

...  

saetang 發表於 22-7-26 14:43
請教為何你認為兩科都唔drop?

首先,我覺得你女無修bio,其實真的對醫護有興趣?中大medic好實際,最好妳chem同bio都修,即係希望收又有chem又有bio既人。PT,OT都係要求bio的,speech本來都要bio的。讀護士都知,human bio幫好多。

當你女真係想讀醫護,phy 對PT,OT,radiography 都好重要。

妳女修M1係幫到econ. 妳女讀econ讀得最好,我覺得可能佢鐘意商科或econ. M1係幫到商科, Social science 既。

我明白入讀醫講高分,但drop科求高分,萬一入唔到咁點?其實都應該睇返佢想點行。可能佢根本只想入醫,入唔到之後,根本想讀商科,而唔係其他醫護科。

ok_ko 發表於 22-7-26 14:14
除非你已經有心儀嘅方向。否則,你這句説話:但無奈大學選科, 又似乎讀Phy多選擇過讀M1,未必正確。
先掀 ...

我女中三選科前,未有明確方向大學讀甚麼學系,但中四後又突然起了想讀醫嘅想法

我知中大計7科同埋M1只作半科,而港大就計6科。如drop一科後,就只可選擇港大,同埋要放棄中大,所以現在先不知如何是好?

saetang 發表於 22-7-26 14:53

我女中三選科前,未有明確方向大學讀甚麼學系,但中四後又 ...

你的回覆一定要確定。這一時的想法,影響3年後的選擇。而且,假如她真能入到醫科,可以預期她讀醫科最初的頭兩年比同學難挨得多。

假如最後還是確定了這條路,就drop M1。從比較尷尬的情況考慮,你女考到6科最高的35,而第7科都是5。這樣,你女入港大的機會不大。本來有35未必入不了港大,但她沒有選修bio。在相同條件的情況下,她會輸比有修bio的其他35分同學。然而,她還有一個中大740的機會。

但無論如何,假如夠分,在面試時,她很大機會要面對爲何在中4沒有選修bio的問題。

你要和你女清楚溝通。如nicolemummy所言,假如她讀econ是喜歡商科,將來能幫她的科目是M1Phy 一定比
M1 難讀,不然M1 唔會叫半科。始終現在的phy沒有微積分。讀好商科,需要微積分和統計。這些在core math都絕對唔夠。

saetang 發表於 22-7-26 10:08
我女中五,原本選修Phy + Chem + Econ + M1,老師建議佢drop其中一科,以集中精力去讀其餘7科。

佢已決定 ...

啊女讀嘅科目跟你囡囡一樣,佢中六drop Phy, 因為佢吾會讀理科,認為無用浪費時間。DSE 時M1 好過 Math, 可以用來代替Math 那科

小鹿揀學校 發表於 22-7-26 14:51
香港真係有好多數學神童,但就甚少聽聞有 physics 神童!
個人覺得 M1 攞星遠比 phy 困難…

同意
我女花喺 M 科嘅時間比 Phy 多得多, 實際上 Phy 係佢最 hea 嘅 elective,但考出嚟兩科都係 5
始終有班語文無把握,旨意數學拯救全份成績嘅學神存在,我女面試工程學院見識到,大開眼界。佢哋的確不善辭令(部份直情怪),一講起數學、電腦,成個人生猛晒,雙眼發光

回覆樓主:

其實不如兩科都吾 drop, 既然各有好處,又吾係真確定自己去向,M1 有些F 5 先開始教,用嘅時間少,都係温多少少時間,時間安排得宜就ok, phy 係咁多科最難一科,但又好有用。唸過讀醫,成績都吾會太差,係有能力讀,吾洗一定聽學校講。我地學校吾鼓勵學生drop科,除非佢地嗰科成績真係好吾得。
其實M1都吾係用好多時間,你可以佢係數學一部份,我女都係8科有M1, 數好,M1都吾係付累。
妹妹豬 齊來做個好朋友)

polyu醫療科都有一班人高中沒有讀bio
無錯是會辛苦D
但bio有一大堆同人體無關的野
而且bio關於人體的野非常有限,例如幾舊骨甚麼
femur, humerus, ulna, radius, tibia, fibula, scapula等呢D大骨DSE bio都吾洗背吾一定要識
polyu醫療科要記的野相比起DSE Bio是海量
是幾百倍的分別,就算polyu year1 FHSS D common課程已經難過DSE bio好多要記海量的野
DSE bio最有用的我認為是細胞,osmosis/diffusion/active transfer,cell division,神經細胞信號傳導,人體免疫,呢幾個topic記的內容有限,是理解多過記,其他不太重要
以上呢D是human physiology的基礎
而且入到polyu 醫療科X寶的人 ,在短時間內pick up呢D非常基本的野是不難
假設入到醫療科,不如在開學前幾個星期內問朋友借本DSE bio書來自修曬呢幾個topic算吧

M1難不難我不知道
反正我以前會考AMath都系得C !
我的智能有限,數學對我來講非常難
但我以前會考phy都有B
數學呢樣野講數學天分
如果你有數學天分,高等數學是非常值得讀的一科
因為不需要太多時間就相對上容易考得不錯,可能時間是少好多

但我始終覺得對於我呢類智能有限的人來講
phy是容易過高等數學好多
btw
我以前問D醫生,讀醫是不是要AL bio,答案是否定! 一大堆醫生是AL phy chem pure入醫學院
不過如果你話一開始中3選科不修bio是對人體無興趣,錦就的確無謂讀醫療

我以前聽過有人用真實世界的物理現象去解釋金融現象
甚至出埋model去simulate
不過當然相關的phy同數學都好高級.....

另外
我不希望第時看醫生會見到連一些基本的物理都吾識的醫生
例如電位電流(心電圖腦電圖),氣壓,各種電離輻射同核子衰變(放射診斷或者治療)的半衰期等(但藥物都有半衰期),熱(有些手術或者介入式過程是用"辣雞"開刀甚至是射頻感應出熱力燒死組織)
不過我相信醫學院學的野都要求識少少
呢D物理知識識左不夠做醫生,但醫生不能不識

回覆樓主:

我會揀M1

如果頂得順就盡量唔好drop,樓主一路話女兒大學選醫療,其實是否真的是孩子所想,還是衹是家長諗法?

如果真的好吃力,將來有機會出國讀的話就留M1,會留港讀就留Phy。

YolandaTam 發表於 22-7-26 17:00

同意

你女不嬲數理強 ,佢讀嘅M2應該比我女讀嘅M1更難

zitaeric 發表於 22-7-26 17:27
其實不如兩科都吾 drop, 既然各有好處,又吾係真確定自己去向,M1 有些F 5 先開始教,用嘅時間少,都係温多 ...

我其實都有建議過佢兩科都唔好drop,最壞打算到時唔好理第8科,然後DSE時裸考,但佢又覺得一日唔drop,一日學校都唔會比佢唔理  

洋蔥頭媽咪 發表於 22-7-27 08:15
如果頂得順就盡量唔好drop,樓主一路話女兒大學選醫療,其實是否真的是孩子所想,還是衹是家長諗法?

如果 ...

我曾幾何時的確想我女讀醫,而佢又唔想,但經歷過呢個疫情後,我改觀咗。但我女又剛剛相反,呢一、兩年突然嗚起了讀醫嘅想法......

回覆樓主:

今年dse放榜真實個案~地區名校,平時級5內,8科,有管教。數及選修科 都有名師補習。毫無縣念唸定 3大,亦估計。
最終,補佐的3科 都只得3

saetang 發表於 22-7-27 09:22
我曾幾何時的確想我女讀醫,而佢又唔想,但經歷過呢個疫情後,我改觀咗。但我女又剛剛相反,呢一、兩年突 ...

其實即係佢自己都未肯定,衹是受身邊人所影響,再讀上去假若追唔到學霸成績,到時又可能會失方向轉軚,如果會留港升學咁情況要 drop 的話建議 drop M1,升大學時比自己多啲選擇。

zitaeric 發表於 22-7-27 09:40
今年dse放榜真實個案~地區名校,平時級5內,8科,有管教。數及選修科 都有名師補習。毫無 ...

我仔都是今屆DSE 考生,説實話啲人攞今年DSE去比較覺得今年考題唔算太深,查實對今屆考生唔太公平。今年考生除了高中階段受社會事件及疫情影響外,今年考核模式又突然改變,讓人措手不及,一不留神就好容易失手,所以如果靠名師操卷嘅同學今年係一大危機。

esmehouse    發表於 22-7-27 10:39

今年dse放榜真實個案~地區名校,平時級5內,8科,有管教。數及選修科 都有名師補習。毫無 ...

都係分享下。考公開試,失手時有發生。失手有很多原因。其中一個原因反而是補習。孩子上了一些特別的補習社。它們居然有某些學校的舊測驗卷,考試卷等。學校老師一旦懶惰,揾一些舊題目照辦煮碗,個別學生就突然高分。有時學生自己騙自己,以爲搞得掂該科目。出事往往在最後的公開試。

樓主的情況要認真處理。樓主說學校希望女兒drop一科。學校估計phyM1都是4,希望drop 其中一科。言下之意,另外的科目就是predict 5 或以上。從分數而言,有得斗的。

回覆樓主:

穫益 (emoji)

ok_ko 發表於 22-7-27 10:06
都係分享下。考公開試,失手時有發生。失手有很多原因。其中一個原因反而是補習。孩子上了一些特別的補習社 ...

我仔自己都有講,由於題型突變問法唔同咗,就算識做都會用多咗時間,今年靠操卷去考嘅同學隨時中伏。

洋蔥頭媽咪 發表於 22-7-27 10:16
我仔自己都有講,由於題型突變問法唔同咗,就算識做都會用多咗時間,今年靠操卷去考嘅同學隨時中伏。
...

其實這些突變,學校有冇一早知,請教

這正正凸顯地區名校和傳統名校大不同⋯⋯
例如小朋友在一間 B1C 的地區名校讀,出卷要顧及全級程度,不可能太深,咁個成績出嚟好似好好,就以為個小朋友好勁,相對全級而言又確實好勁,所以個 pg 又比到好高,但一出到公海考 DSE,就現晒形,就惟有推說卷深,失手,以至同pg 有落差,但其實佢哋從來冇應對過真正的深卷…

我又舉一個真人真事,一位「真」狀元某年考一份校內 M2卷,結果只有 50幾分,但有其他同學可以考到 99分!