用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍華仁書院(已取錄)vs聖公會林護中學點選擇 ...
樓主: Sauyibo
go

九龍華仁書院(已取錄)vs聖公會林護中學點選擇

回覆 小鹿揀學校 的帖子

好多謝你嘅意見。我嘅仔仔好唔鍾意做功課,但係佢從來都冇欠交功課。不過做功課都係拖拖拉拉,讀九龍華仁又驚佢懶散成績跟唔上,選擇林护又驚功課太多冇時間做自己鍾意做嘅嘢。佢自己鍾意林护。如果叩門成功唔知點選擇好。

回覆 gracelam 的帖子

我原本都係噉諗。但係學校叫我唔好俾細路仔做決定。

Sauyibo 發表於 22-7-26 16:40

你有無同佢講清楚林護係好谷. 九華係自由自主仲有好多活動玩. 林護真係齋讀書.

why?

我覺得6年班了,一定要尊重孩子意願,到時怨你,hea讀就大件事。

不過好少男仔唔鍾意九華鍾意林護   
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 pccw2017 的帖子

有。叩門成功先算啦

有道理

小鹿揀學校 發表於 22-7-26 14:42
九華和林護是兩間特質好唔同,甚至南轅北轍的學校⋯

九華是 出晒名自由奔放,相反,林護卻出晒名 谷谷谷, ...

請指教⋯⋯九華如果唔谷嘅話,點樣可以保持成績,可以分享多啲九華資料嗎(emoji)

Sauyibo 發表於 22-7-26 16:21
回覆 retriever 的帖子

你調轉咗。
如果係小朋友自己想入林護,咁就林護收揀林護,林護唔收去九華。

老師既意思係唔係唔好貿貿然俾細路仔做決定,需要解釋俾佢聽,等佢了解情況,先至去做informed decision。

pongtang 發表於 22-7-26 20:39
請指教⋯⋯九華如果唔谷嘅話,點樣可以保持成績,可以分享多啲九華資料嗎(emoji)
...
男校,特別係天主教男校,間間都比較唔谷。著重教小朋友從實務中學習,訓練佢哋自己諗、自己動手做,所以一般都會有好多學會,個個都係唔同學會既領導。九華情況相似,保持成績既方法係收到勁既學生,然後等佢哋從活動中學識課本以外既知識。當後課本知識一定要學,但係唔係全部精力花係課本上。

cantona2001    發表於 22-7-27 00:33

林護比張永慶還要谷嗎?

Dylanli2017 發表於 22-7-26 10:42

明顯是入左九華,想叩門林護囉。不過九華好似是band 1B? ...

九華2021年成績有進步
人均5+ 2.6 較同區伊中(2.5)更佳
主科4+平均達70% 聯招三大過半

2021年
考生 138人

人均5+ 2.6
整體5+ [37.1-43.3%^]
^ 假設人均考6-7科

中文4+ 48.2% (66/137)
英文4+ 76.1% (105/138)
數學4+ 83.3% (115/138)
--------------------------------------------
CEM4+ 69.2% (286/413)
通識4+ 72.5% (100/138)
--------------------------------------------
主科4+ 70.05% (386/551)

中文3+ 83.2% (114/137)
英文3+ 97.8% (135/138)
數學2+ 99.3% (137/138)
通識2+ 98.6% (136/138)
----------------------------------------------------------
3322率 [78.3-82.6%]([108-114]/138)

聯招
人數 138人

取錄 % (% 人數)
港大 34
中大 23
科大 14
三大 71 63.3% (51.4%)
理大^ 22
城大^ 7
浸大 3
嶺大 1
教大 -
八大^ 104 92.9% (75.4%)
都大 5
SSSDP 3
總數^: 112 100% (81.2%)

^ 理大/城大無明細 可能包括副學位

https://wyk.edu.hk/administration/school-plans-and-reports/

School Annual Report 2020-2021 (p.24-27)
https://secureservercdn.net/45.40.146.38/cjw.fc3.myftpupload.com/wp-content/uploads/2021/10/ASR_2020-21_FINAL.pdf

School Annual Report 2019-2020
https://secureservercdn.net/45.40.146.38/cjw.fc3.myftpupload.com/wp-content/uploads/2020/10/WYK-Annual-School-Report-2019-2020_FINAL.pdf

School Annual Report 2018-2019
https://wyk.edu.hk/wp-content/uploads/2019/09/18-Sept-WYK-Annual-School-Report-2018-2019.pdf

回覆 王家爸爸 的帖子

之前已經解釋咗畀細路仔聽。

王家爸爸 發表於 22-7-26 21:29
男校,特別係天主教男校,間間都比較唔谷。著重教小朋友從實務中學習,訓練佢哋自己諗、自己動手做,所以一 ...

謝謝你!請問你是用家嗎?通常學生需要在外面補習?小兒性恪外向喜歡接觸新事物,不太喜歡坐定做沉悶嘅功課!喜歡STEM , 另有參與弦樂團⋯⋯唔知九華除成績外,會重視這些課外活動嗎?

回覆 Poyau 的帖子

好多謝你,好詳細。請問有冇林護數據。

回覆樓主:

係唔係仔有好多同學去左林護?點解佢咁鍾意去林護?反而我覺得佢去九華唔使齋讀書 仲有機會搵到佢課外長處。

回覆樓主:

係唔係仔有好多同學去左林護?點解佢咁鍾意去林護?反而我覺得佢去九華唔使齋讀書 仲有機會搵到佢課外長處。

Sauyibo 發表於 22-7-26 14:27

家長想入九华仔仔想入林护
如果仔本人想,應該比佢去,讀嘅係佢

Sauyibo 發表於 22-7-26 22:50
回覆 Poyau 的帖子

好多謝你,好詳細。請問有冇林護數據。

不用客氣
林護2022年成績應為歷屆新高
假設人均考6.79科等如2021年
以人均5+推算整體5+達50%

九華2022年成績有待校務報告
2021年人均5+與林護相若
主科/CEM4+平均不及林護
不過聯招獲三大取錄人數及比例較佳

2021年 林護 | 九華
考生 121人 | 138人

人均5+ 2.61 | 2.6
整體5+ 38.5% | [37.1-43.3%^]
^ 假設人均考6-7科

中文4+ 70.2%(85) | 48.2%
英文4+ 82.6%(100) | 76.1%
數學4+ 81.0%(98) | 83.3%
-----------------------------------------------------
CEM4+ 78.0%(283) | 69.2%
通識4+ 82.6%(100) | 72.5%
-----------------------------------------------------
主科4+ 79.1%(383) | 70.05%
選修4+ 70.0%(236) | [···]
整體4+ 75.4%(619) | [···]

33222 90.1(109) | 3322 [78.3-82.6%]

聯招
人數 118人 | 138人

取錄 (% 人數)
港大 19 | 34
中大 21 | 23
科大 10 | 14
------------------------------------------------------
三大 50 (42.4%) | 71 (51.4%)
理大^ 21 | 22
城大^ 13 | 7
浸大 2 | 3
嶺大 4 | 1
教大^ 6 |  -
------------------------------------------------------
八大 96 (81.4%) | 104 (75.4%)
都大 1 | 5
SSSDP 20 | 3
總數: 117 (99.2%) | 112 (81.2%)

^ 學位+副學位
林護 | 九華
理大 13+8 | 無明細 可能包括副學位
城大 11+2 | 無明細 可能包括副學位
教大 5+1 | 無明細 可能包括副學位

林護2022年成績
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3869461&pid=49131854

pongtang 發表於 22-7-26 22:46
謝謝你!請問你是用家嗎?通常學生需要在外面補習?小兒性恪外向喜歡接觸新事物,不太喜歡坐定做沉悶嘅功 ...
同我嘅仔有啲相似。