用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2024 DSE 備戰分享區—加油
樓主: wonderbaby
go

2024 DSE 備戰分享區—加油   [複製鏈接]

kirstyau 發表於 22-11-13 22:31
中五開始忙到爆,女今年仲玩多左校內外活動(義工, Debate,社際活動,師友計劃…),仲要補N個習。

入大 ...
中五是最後enjoy school activities 的時候

2jkidsfather 發表於 22-11-14 10:23
中五是最後enjoy school activities 的時候
女話唔想畢業 佢好鍾意學校,話如果將來教書要返去教。

妹妹頭 發表於 22-11-14 07:11
我女都係好忙,忙課外野,都未正式溫書,好彩功課尚算應付到,但溫書仲係好懶,我都冇眼睇。 ...
開始左form test,就係知家姐時間管理差,補習算係頂住當溫習唔好甩。

kirstyau 發表於 22-11-14 10:28
女話唔想畢業 佢好鍾意學校,話如果將來教書要返去教。
當然,學校有幾好,外人不會知道

妹妹頭 發表於 22-11-14 07:11
我女都係好忙,忙課外野,都未正式溫書,好彩功課尚算應付到,但溫書仲係好懶,我都冇眼睇。 ...

我仔中五今年突然湧現出鬥心,教訓細佬話科科都要努力到最好!呢啲係咪叫開竅了

2jkidsfather    發表於 22-11-14 17:21

回覆 twobirds 的帖子

岩岩出左第一次PG,阿女各科都Ok,只係英文得2.9,好驚好擔心。

妹妹頭 發表於 22-11-20 13:19
岩岩出左第一次PG,阿女各科都Ok,只係英文得2.9,好驚好擔心。
2.9?

為何有點數?

回覆 2jkidsfather 的帖子

學校話用果個系統係會出點數。

回覆 妹妹頭 的帖子

四捨五入,甘可能有3

小飛亞 發表於 22-11-20 15:40
回覆 妹妹頭 的帖子

四捨五入,甘可能有3
3都唔穩陣

回覆 妹妹頭 的帖子

有冇搵補習,因為我女相反弱中,我都唔望佢高分,搵個大學姐姐主力操閱讀理解補充,跟下12篇範文,再買YY Lam作文教學片睇,希望女吸收到多少。

kirstyau 發表於 22-11-21 00:37
回覆 妹妹頭 的帖子

有冇搵補習,因為我女相反弱中,我都唔望佢高分,搵個大學姐姐主力操閱讀理解補充,跟 ...
阿女英文有私補,如果唔補可能仲屎,佢不嬲自細都怕英文,都冇辦法。

妹妹頭 發表於 22-11-21 06:55
阿女英文有私補,如果唔補可能仲屎,佢不嬲自細都怕英文,都冇辦法。
多做練習,特別是 paper 1 & 3
加油!

請問大家有冇中文科私補或補習社好介紹?

Fafa128 發表於 22-12-14 18:01
請問大家有冇中文科私補或補習社好介紹?

我大仔以前補 Andrew Yim, 最後攞到*,不過佢話其實學校個中文老師教得好好,細仔而家都跟佢補呢個老師,其實我唔知好唔好,網上亦都有人話佢麻麻。just for your reference.

mimiho20002000 發表於 22-12-20 13:57
我大仔以前補 Andrew Yim, 最後攞到*,不過佢話其實學校個中文老師教得好好,細仔而家都跟佢補呢個老師, ...
點解攞到*係關補習老師事嘅?

回覆 2jkidsfather 的帖子

No, I didn't mean to stipulate a causal relationship there, and indeed I did state that his Chinese teacher at school is good.  I only intend to provide information for reference of EK members.  

2jkidsfather    發表於 22-12-20 19:55

回覆樓主:

估大部分中學聖誕後考試,女聽日開始放假,感覺好多野溫+補習+睇片。希望女攪好時間管理, 依家感覺樣樣都急,迫都埋身,樣樣掂下, 頭痛醫頭,腳痛醫腳

kirstyau 發表於 22-12-20 22:34
估大部分中學聖誕後考試,女聽日開始放假,感覺好多野溫+補習+睇片。希望女攪好時間管理, 依家感覺樣樣都 ...
我女都係聖誕假後就考試,感覺佢仲未開turbo,學校就幫到好多,假期會返去補課,希望佢快d識安排自己溫書時間。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊