用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 讀理工大學的物理治療好抑或港大的測量系好? ...
go

讀理工大學的物理治療好抑或港大的測量系好?

如題,囝des40.5分,唔知邊樣好D?🙏🙏🙏

Greenlove 發表於 22-7-25 13:10

興趣行先

回覆 c9jen 的帖子

多謝🙏是否港大畢咗業之後出路好D?如果物理治療以後唔中意做,轉其他行業會唔會難啲?

測量師要日曬雨淋,要和孩子一起考慮清楚。

有朋友是白白浪費了測量學位,畢業後從未入職。當年就是純粹為了學位才入讀,浪費了不少時間。

Greenlove 發表於 22-7-25 13:10

點解唔係阿囝自己揀?

我自己本身係物理治療師,如果唔係真係好有passion真係好鍾意好想幫人,千祈唔好揀物理治療。唔好浪費個位,做好心留返個位俾啲有心讀嘅人,功德無量!

揀咗呢科讀就唔會轉,所以根本唔存在轉行問題。

mimi1102    發表於 22-7-28 11:14
giver    發表於 22-7-25 20:26

多謝你哋嘅提點,我係關心則亂,但確實只能交俾囝自己選擇,但又好多顧慮,因為聽講物理治療師要幫病人吸痰,所以有D擔心囝是否應付得到

Greenlove 發表於 22-7-25 22:22
多謝你哋嘅提點,我係關心則亂,但確實只能交俾囝自己選擇,但又好多顧慮,因為聽講物理治療師要幫病人吸痰 ...

明白做人父母心情,但做父母要學識放手。

唔學唔識,阿囝大個,有人教咁學咗就識,唔駛擔心!

回覆 Activehealth 的帖子

多謝晒

Greenlove 發表於 22-7-25 22:22
多謝你哋嘅提點,我係關心則亂,但確實只能交俾囝自己選擇,但又好多顧慮,因為聽講物理治療師要幫病人吸痰 ...
醫療科包括醫生都系較厭惡性行業,分析比阿仔知入到醫院就會遇到各樣較“難頂” 既事情,我相信對病人有同理心及訓練下耐性,不會應付唔到物理治療師工作。
我仔都系PolyU 讀緊PT,他本身中意運動,呢科讀得開心又有興趣。

回覆 Greenlove 的帖子

明白你心情, 你現在情況同我當年一樣,
最後決定當然交番比子女
吸痰又真不用担心
做醫療同測量好不同
可考慮興趣及前景
有認識的人轉做政府工作

[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

回覆 October. 的帖子

多謝你🙏🙏🙏剛剛有同囝分析,囝都係覺得想從事醫療行業,話可以適應到有啲厭惡性的工作范籌。所以我也想通左,都係由佢自己決定!因為佢第一志願係揀左港大醫科,但應該未必入到,但可能證明囝應該比較中意投身醫療事業

回覆 fionwong2707 的帖子

好多謝你回覆,我哋都係可憐天下父母心,總係擔心仔女的未來發展前途,所以心態七上八落,但係萬一以后去左理工讀物理治療,如果以後先發現唔適合自己嘅,再考公務員會唔會有難度?會唔會揸張港大嘅畢業證有著數D呢?🙏

我又好奇想知,是否成績差小小分入讀唔到港大或中大醫科嘅同學仔,會否將理大的物理治療系擺喺次選呢?

my niece is the same situation as you mention above.
She has very good DSE results, enough to get into Poly PT, but not MBBS as she want.

She is now studying Poly PT.

Activehealth 發表於 22-7-25 20:15
點解唔係阿囝自己揀?

我自己本身係物理治療師,如果唔係真係好有passion真係好鍾意好想幫人,千祈唔好揀 ...

佩服閣下,因為您「好有 passion 好想幫人。其實不單單是物理治療學系,passion 的重要性,放諸各行各業皆準。只是一個 hea 做的人員,足以浪費無數病人的黃金康復期,延誤治療之恨,很多貧苦大眾都有聽聞/經歷過,不用我在此多闡明。

同樣可恨的,又何止人員hea 做的社工、
hea 做的護士、
hea 做的醫生、
hea 做的政府官員、
hea 做的導師… 可能他們在入學/入職時都懷著滿滿的 passion,但都磨蝕了?純粹是因為醫療 / 教育體系 ; 行政架構不完善嗎?再寫下去便變成論文了…

回歸主題 —— 樓主肯不定是一位 hea
家長,不如您幫他想一想,如果孩子真的是選擇了物理治療學系,一年半載之後才決定轉,在校內轉,問題不大吧?都時,會有什麼需要考慮? 還會有什麼選擇?

Greenlove 發表於 22-7-26 13:22
我又好奇想知,是否成績差小小分入讀唔到港大或中大醫科嘅同學仔,會否將理大的物理治療系擺喺次選呢? ...
又係喎!我們有不少朋友仔, 都是首選港大或中大醫科次選理大的物理治療系。不過他們成績,最後都入咗/應該會入讀醫科 !  加油!

chez 發表於 22-7-26 14:16

my niece is the same situation as you mention above.
好多謝你有身邊人真實個案與我分享,讓我和囝多左信心🙏

回覆 giver 的帖子

好多謝你的寶貴資訊呀🙏🙏🙏唔知佢地支撐次選係物理治療系嘅重要原因係乜嘢?不吝賜教🙏🙏🙏

回覆 giver 的帖子

多謝你從深層次為我哋探討醫療系方面的嘢,受教了🙏🙏

giver 發表於 22-7-25 18:06
測量師要日曬雨淋,要和孩子一起考慮清楚。

有朋友是白白浪費了測量學位,畢業後從未入職。當年就是純粹為 ...
我哋唔會話佢浪費社會資源,因為佢都唔想袈。我好後悔自己當年hea做,冇好好陪同佢,冇認真陪佢分析夢想與人生。

不過您唔使太擔心,現今的孩子醒目太多了,很多學生在入學第一年便懂得處理轉科轉了。