用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 94%學生獲派首三個志願學校,為2016年以來新高! ...
樓主: darkbson
go

94%學生獲派首三個志願學校,為2016年以來新高!

Cambyyungcc 發表於 22-7-27 14:49
係,我好無奈,從來都唔為成績流淚,昨晚小朋友瞓左,真係忍唔住爆喊。因為我仔真係好努力讀書,就算而家叩 ...
有沒有留意DSE放榜,唔少B2校一樣有高分考生,講的是best 6有30分以上,甚至36分,雖然唔多,但始終説明,在B2校一樣可以考到好成績.
假如真係無叩到心儀B1,甘望望DSE,揾間出到尖子的B2校去叩應該手到拿來,來年再戰插班又或者保持前幾名都不失為一個有期望的選擇丫.

medicine 發表於 22-7-27 19:07
有沒有留意DSE放榜,唔少B2校一樣有高分考生,講的是best 6有30分以上,甚至36分,雖然唔多,但始終説明,在B2校 ...
其實我已經揀2A去叩,因為我知道阿仔面試真係唔得,博佢因為成績而收,但都無學校收。佢唔係唔識講,係講得超細聲,根本聽唔到講乜,同埋窒窒下。

Cambyyungcc 發表於 22-7-27 14:49
係,我好無奈,從來都唔為成績流淚,昨晚小朋友瞓左,真係忍唔住爆喊。因為我仔真係好努力讀書,就算而家叩 ...
唔怕,有料唔會被埋沒嘅,最怕自己失左方向,加油!

2jkidsfather    發表於 23-1-5 21:21

Cambyyungcc 發表於 22-7-27 19:24
其實我已經揀2A去叩,因為我知道阿仔面試真係唔得,博佢因為成績而收,但都無學校收。佢唔係唔識講,係講得 ...
我記得當年咁教個女,同人講嘢,首先你要忠於自己意願,講嘢先會流利。即係你想講咩就講囉,千祈咪整色整水(小朋友邊有咁高EQ,太苛求反而畏首畏尾)。我相信面試老師都係想認識真正嘅你。得唔得,話之佢啦

係咪你一早教定個仔一D罐頭答案,反而令佢講嘢窒下窒咁?如果聲音太細,大聲朗讀係一個非常有效嘅方法。

Face3366 發表於 22-7-27 20:55
係咪你一早教定個仔一D罐頭答案,反而令佢講嘢窒下窒咁?如果聲音太細,大聲朗讀係一個非常有效嘅方法。 ...
唔係,我仔本身同人講野都係窒下窒下,又唔係口吃,聽佢講野係有d辛苦,同埋佢講野只係咀唇前面郁,好似兩邊咬住牙齒咁,d聲好似喺口入面,好難聽清楚。已經教過好多次,補習老師以前教佢朗誦都唔係咁,大個左先係咁。