用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 政府擬簡化入境檢疫 周四起試推網上申報 最早3日前交表 ...
go

[其他] 政府擬簡化入境檢疫 周四起試推網上申報 最早3日前交表

https://hk.news.yahoo.com/%E6%94 ... otification-brknews

政府今日(24日)公布,將由香港時間周四(28日)凌晨零時起,試行改良版電子健康申報系統,要求來港人士在登機來港前提早完成衞生署的網上電子健康申報並取得二維碼。推出改良版電子健康申報系統將有助政府逐步加強電子化核對及處理各項入境檢疫所需手續,從而精簡流程,減省來港人士在香港國際機場所需逗留的時間。健康申報二維碼的有效時間將為96小時,即來港人士可最早在預定抵港時間的前三天遞交申報表,例如周四抵港的人士可由周一開始遞交申報表。

回覆樓主:

我有冇理解錯呢? 網上check-in好多航空公司都只可以48小時,張form又要座位編號,咁其實同之前都冇乜分別!同埋其實大多數人都應該填咗嘅,反而係啲老人家或者年紀大啲嘅會唔會唔識填到時反而受影響呢?

luckyangel 發表於 22-7-25 23:29
我有冇理解錯呢?  網上check-in好多航空公司都只可以48小時,張form又要座位編號,咁其實同之前 ...

而家仍可到埗才填,之後 check in 時要出示

luckyangel 發表於 22-7-25 23:29
我有冇理解錯呢?  網上check-in好多航空公司都只可以48小時,張form又要座位編號,咁其實同之前 ...

應該好多乘客預先俾$,買定 seat 位,我都係。
今朝返香港,好多人未填寫,外籍人士同大陸人多