用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教, SPCS VS SPPCS
go

真心請教, SPCS VS SPPCS

想向各位請教,我有一對孖女,抽中SPPCS,叩門亦好幸運的扣到SPCS,問了一些朋友及用家, 通常也是建議SPCS.

SPCS 比較優勝的地方是:
(1)中學 DSE 成績較好
(2)有IGCSE/IAL
(3) 沒有呈分,相對升中壓力比較細
(4)SPPCS六年級考得好的同學也有些想去SPCS,現在有機會,何不一早坐定
(5)將來呈分,一次兼顧兩個,應該好辛苦

但我心儀SPPCS的原因:
(1) 中小中文會比較好,大家也說中文比較難學好
(2) 校風比較淳樸,踏實
(3) 現階段未入讀,不肯定自己風格是否適合,沒有呈分,將來不能試其他津貼中學

其實在英小環境只靠補習中文及自行閱讀,是否跟在中小學中文有很大分別?

我糾結了很久,兩間各有利弊,真心問問各位意見,感謝。

如果本身已滿足於心儀的SPPCS, 應該不會叩門?所以go for SPCS吧,免得將來後悔。

兩者仍係有分別。學費不是問題就當然spcs

回覆 hermione16 的帖子

單憑成績好,同無呈分壓力,已經可以不猶疑揀SPCS。
至於中英文嘅問題,你對孖女本身而家基礎如何?有無外補?有無特別抗拒學邊種語言?

好奇一問:點樣可以扣到SPCS ,因為本身係SPK/SPN?

據聞SPCS只收在校生妹妹,想知而家係咪唔同咗政策?Thanks.

hermione16 發表於 22-7-24 08:57
想向各位請教,我有一對孖女,抽中SPPCS,叩門亦好幸運的扣到SPCS,問了一些朋友及用家, 通常也是建議SPCS. ...

SPCS 中文水平從成績可見端倪

2021年 SPCS | SPSS
中文4+ 77.6% | ~59%
英文4+ 98.8% | ~85%
數學4+ 77.6% | ~67%
------------------------------------------------
CEM4+ 85.6% | ~70.33%
通識4+ 88.2% | ~70%
------------------------------------------------
主科4+ 84.7% | ~70.25%
整體4+ 87.7% | [···]

SPCS
https://www.spcs.edu.hk/admission/StudentsAchievements.htm

Student Achievements 2020-2021
https://www.spcs.edu.hk/admission/StudentsAchievements2021new.pdf

SPSS
http://www.spss.edu.hk/spr.php

School Annual Report 20-21 (p.17-18)
http://www.spss.edu.hk/aboutus/SAR2021.pdf

回覆 miniKK 的帖子

謝謝你, 我也擔心自己會後悔,將來升中考吾番SPCS.

回覆 Jean1769 的帖子

請問分別是英文程度嗎?還是中學成績?不過很多人對SPCS的comments 是教淺考深,靠家長自己來,我怕自己跟得不好

回覆 Poyau 的帖子

謝謝你,SPCS成績真的是很出色。但有時面對數字不肯定自己解讀得對。會否是因為有不少同學修讀IAL,而最終選擇考DSE的,中文本身是強

回覆 nman0802 的帖子

謝謝你。我們有學phonics,沒有外補其他學術。她們水平我想是一般吧, 中文同數學其實麻麻地。我們不是SPK/SPN學生。

就是有點抗拒中文,就更不想她們重英輕中

一定揀SPCS
SPPCS前列都係想入SPCS
而家既然叩入,點解唔比孖女而家一齊入
唔好令自己後悔
升中靠成績靠面試
到時孖女要各自靠自己

hermione16 發表於 22-7-24 20:17
回覆 Jean1769 的帖子

請問分別是英文程度嗎?還是中學成績?不過很多人對SPCS的comments 是教淺考深,靠家 ...

成個package都不同。論名氣有分別,學生背景有分別,直資津校課程都有分別。你讀sppcs要入到spc equivalent 既絕對不容易。你得閒去升中版望下,啱啱有個家長好後悔升小時放了龍校。佢女第一次呈分試失準。呢d真係唔係講玩。咁難得俾你考到spcs當然唔好放棄

其實媽媽心意已經好明顯,不如盡快free兩個位出嚟,比等叩門入聖保祿天主教小學嘅小朋友

luckydecbaby 發表於 22-7-25 11:16
其實媽媽心意已經好明顯,不如盡快free兩個位出嚟,比等叩門入聖保祿天主教小學嘅小朋友
...

係,如果滿意跑馬地就唔會搞一輪去叩銅鑼灣啦

好多謝各位咁為我地著想,大家素未謀面,但也願意提點我們。

我們收到SPCS offer 不久,兩間學校各有優點,教出來的同學也很優秀,所以不斷反覆思量,每天想的就是這件事。

喜歡Sppcs 中文教得好,老師有心,課程設計好,學生純品,用家朋友很滿意。SPCS 有兩軌課程,升中較少壓力,DSE 成績出色,兩間也好,不是哪間有壓倒性優勢。

由第一間考的小學到現在已經超過一年,當中經歷很多,到這刻仍未定下來,我對自己小朋友及其他等待的小朋友也不好意思。我們會儘快決定。

再次謝謝大家

hermione16 發表於 22-7-25 13:55

我們收到SPCS offer 不久,兩間學校各有優點 ...

我女是sppcs /spss 用家,在這個大家庭待了12年,有幸成為當中一份子,paulinian係佢哋值得自豪嘅地方,時間過得好快,阿女今年九月就大二我哋同spcs係姊妹學校,兩間各有優點,阿女都曾經因為聯校活動而去過spcs 表演,大家走嘅路線會有啲唔同,但兩間一定係好學校作為12年用家,確實我哋中文真係比一般深,但由細到大都習慣了,所以都冇特別刻意補習,中文DSE成績都好滿意,而spcs 國際化,英文好好,兼且唔係淨係考DSE,有助學生鋪排去外國讀書!

princessally 發表於 22-7-25 14:35
我女是sppcs /spss 用家,在這個大家庭待了12年,有幸成為當中一份子,paulinian係佢哋值得自豪嘅地方,時 ...

另外仲有補充,我哋中學啲學生好純樸,好乖好樸素,呢個真心要讚咁當然唔係百分之一百啦但因為我只係SP S S嘅用家,所以唔敢對其他學校妄下判斷!

hermione16 發表於 22-7-25 13:55

我們收到SPCS offer 不久,兩間學校各有優點 ...

與其擔心6年後升中學/或12年後DSE成績,不如考慮吓短期,即嚟緊呢兩三年邊一間學校適合你家庭狀況。因為你係孖女,所有開支要×2。
spcs 收學費,同學家庭背景一般比較富裕/中產,同學仔消費模式亦都中產,而且大多有補習。
Sppcs津貼學校,同學有不同家庭背景,學校文化鼓吹樸素。也有啲家長唔補習,放手俾學校教。

兩間聖保祿係姊妹學校,一間出名啲,一間低調樸素啲。小朋友有能力,其實去sppcs都唔會浪費咗。但幫父母慳咗六年錢。

回覆樓主:

如果完全冇經濟壓力咪SPCS小學,跑馬地考前列升中都有D去SPCS。如果唔係就留翻D錢第日補習好過。6年2個學費始終都係一大筆錢(我眼中係

好有就另計,冇懸念去間英小 ,將來穩入好多人升中都爭崩頭既中學。(正正常常都升到掛)

想請教下SPCS係點樣叩門? 通常係幾月開始? 謝謝!

回覆樓主:

首先,前面咁多人叫揀spcs都仲要問多次,好明顯樓主已有preference, 只係唔捨得spcs既offer 而已。

最簡單,問返2位小朋友,入得spcs應該有d主張善於溝通,咁小朋友點睇2間學校?要尊重用家意見。

比著我,我會1個讀st paul cat 一個讀spcs, 最maximize 到讀書資源,而且孖女係時候分開一下建立自己既identity 了。