用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有關在香港找BCBA的經驗及提高自己智庫
go

有關在香港找BCBA的經驗及提高自己智庫

當初的確好難找到一個有外國受訓的BCBA,但最後我們的朋友圈互相介紹之下就找到自己喜歡及合適的behavior therapist. 最重要就是能夠了解小孩的須要及感受,能夠順利進行訓練及見到小孩的進步。有些小朋友回到外國也能夠進入正常的kindergarten and public primary school等。

請問可以pm BCBA 資料嗎?thanks

回覆 roosterter 的帖子

無問題

幫我哋班人细佬那個有書教人及定期出文章

See somewhere
子女唔聽話,或者他們的行為不符合父母心意,是甚麼原因?有沒有方法可以「拆掂佢」?我們找來國際認證行為分析師Tiffany,為大家介紹ABA行為治療(Applied Behaviour Analysis- ABA ) 如何幫助拆解子女行為,為教養孩子踏出重要一步。
你知道你的行為一直被什麼控制住嗎?ABA行為治療是什麼?
ABA行為治療|以科學的方法去了解人類行為
「應用行為分析」(Applied Behaviour Analysis- ABA ) 是心理學的其中一個專業範疇,是用以理解人類行為的一套科學方法。
ABA 包含一系列科學實證的理論,用以集中研究人類行為如何受不同的環境因素所影響,從而產生轉變,以及人類的行為學習模式。例如我們是怎樣學習跟人聊天、工作、讀書、玩耍,甚至應用生活技能等等。而國際認證行為分析師(Board Certified Behavior Analysts- BCBA)就是在此範疇受過專業訓練的導師。

ABA與生活息息相關
可能ABA一詞聽落好似喺宇宙星塵咁遠,好似好陌生咁,但其實佢同我哋好近好近!例如為什麼你煲劇就會想食薯片?點解聽到雪糕車聲你會想食雪糕?為何煮完飯點叫老公都唔肯去洗碗?為什麼小朋友學洗手教極都教唔到?子女好怕醜,唔肯同其他人玩?仲要做咩都冇自信冇動力?這些行為其實全部都係有根有據,有跡可尋!
我哋利用ABA 嘅專業知識,同時透過仔細觀察及數據分析,就可以分析到人類的行為動機及模式。當我們找到一直控制着我們的環境因素,就可以改善自己及他人的行為。
ABA行為治療|解讀前因 - 行為 - 後果
ABA行為治療最基本的理論,可以先嘗試找出導致一個行為發生的前因及後果。例如好多家長都有問我:「Miss Tiffany,如果小朋友返學成日會離座咁點算好?」我會先教導學校老師同家長去幫我收集一些數據,再等我分析好數據後,就不難發現原來小朋友「離座」的行為是有一個特定模式的。

子女的行為被什麼控制住?ABA行為治療幫你拆解!|國際認證行為分析師Tiffany
hot topics by shemom 25/07/2022

子女唔聽話,或者他們的行為不符合父母心意,是甚麼原因?有沒有方法可以「拆掂佢」?我們找來國際認證行為分析師Tiffany,為大家介紹ABA行為治療(Applied Behaviour Analysis- ABA ) 如何幫助拆解子女行為,為教養孩子踏出重要一步。
你知道你的行為一直被什麼控制住嗎?ABA行為治療是什麼?
ABA行為治療|以科學的方法去了解人類行為
「應用行為分析」(Applied Behaviour Analysis- ABA ) 是心理學的其中一個專業範疇,是用以理解人類行為的一套科學方法。
ABA 包含一系列科學實證的理論,用以集中研究人類行為如何受不同的環境因素所影響,從而產生轉變,以及人類的行為學習模式。例如我們是怎樣學習跟人聊天、工作、讀書、玩耍,甚至應用生活技能等等。而國際認證行為分析師(Board Certified Behavior Analysts- BCBA)就是在此範疇受過專業訓練的導師。

motherhood
自閉症關注月:興趣極度狹隘、易同時患ADHD?|國際認證行為分析師Tiffany

motherhood
令小朋友專心上網課的 5 大錦囊|國際認證行為分析師Tiffany
ABA與生活息息相關
可能ABA一詞聽落好似喺宇宙星塵咁遠,好似好陌生咁,但其實佢同我哋好近好近!例如為什麼你煲劇就會想食薯片?點解聽到雪糕車聲你會想食雪糕?為何煮完飯點叫老公都唔肯去洗碗?為什麼小朋友學洗手教極都教唔到?子女好怕醜,唔肯同其他人玩?仲要做咩都冇自信冇動力?這些行為其實全部都係有根有據,有跡可尋!
我哋利用ABA 嘅專業知識,同時透過仔細觀察及數據分析,就可以分析到人類的行為動機及模式。當我們找到一直控制着我們的環境因素,就可以改善自己及他人的行為。
ABA行為治療|解讀前因 - 行為 - 後果
ABA行為治療最基本的理論,可以先嘗試找出導致一個行為發生的前因及後果。例如好多家長都有問我:「Miss Tiffany,如果小朋友返學成日會離座咁點算好?」我會先教導學校老師同家長去幫我收集一些數據,再等我分析好數據後,就不難發現原來小朋友「離座」的行為是有一個特定模式的。
广告

ABA行為治療案例:小朋友上堂離開座位的行為分析
簡單來說,數據顯示原來當小朋友見到中文老師時,他便會離座,之後老師就會帶他去教員室訓話,結果學生就不用上堂了!你能想到此學生做出「離座」行為的動機是什麼嗎?咁可以點改善?下次話你知!
ABA行為治療的成效評估方法:用雙眼看得見的進步
子女的行為被什麼控制住?ABA行為治療幫你拆解!|國際認證行為分析師Tiffany
點樣睇到學生有冇進步?「數據」於ABA行為治療中佔有重要的一席位。當我哋用行為治療去教導學生新技能,或者用以減低他們的行為問題時,行為治療師必須要收集學生的學習數據。跟住做啲乜?就係要將數據分析,並以圖表形式去展示出來,咁家長和治療師都能對孩子的學習進度一目了然,知道究竟治療是否有成效,有沒有什麼地方需要改善。
近日不斷收到家長回饋,說治療成效連其家人、學校,甚至其他興趣班的老師也睇得見:小朋友明顯更主動、自信,而社交能力亦有顯著提升。其中一位家長笑說,不知道我用了什麼方法令仔仔短時間內進步良多。
我跟她說:「我用的就是科學實證的ABA教學方法,去增強小朋友的能力啊!」
重溫:Miss Tiffany 昔日文章

見到我哋D細佬的BCBA 行為治療師定期在某名magazine 寫的,參考一下吧⋯⋯

點解個仔硬係唔聽自己話?😔⁣⁣
⁣⁣
近來收到好多家長同我講:「Miss Tiffany, 我小朋友淨係聽你話,但永遠都唔會聽我話!究竟我可以點做,個仔先會聽我話?」唔知睇緊呢篇文章嘅你,係咪都有同樣嘅問題呢?有冇諗過點解我可以令小朋友聽我講,但做父母嘅就做唔到?唔通我Miss Tiffany係擁有有神奇力量的魔法師?😮⁣⁣
⁣⁣
1. 能力💪🏻 VS. 表現 🏅⁣⁣
小朋友本身已有聽指令的能力嗎?定係其實佢本身根本未學懂點聽指令?我發現好多時經我作觀察後,其實好多時小朋友根本係未有呢個能力,但家長卻以為子女已經可以做到。所以小朋友當然會做到時得時唔得。⁣⁣
⁣⁣
例如曾經有家長同我講佢同仔仔講:「我哋先做A,跟住就可以有B」,點知小朋友就大發雷霆,使出扭計旋風腿,仲差啲連龜波氣功都使出埋添!我一聽就同家長講:「緊係啦!😌 佢暫時根本就未明呢種指令,所以佢未做到住㗎。你要用住另一種方法同佢溝通住先得。」⁣⁣
⁣⁣
而另一個情況則是正正相反,就係實情子女確實有呢個能力,不過佢選擇唔喺你面前表現出來。我知道其實亦有極多家長嘅情況係咁,下面會再同大家探討。⁣⁣
⁣⁣
2. 建立聽指令的能力👂🏻📈⁣⁣
如果小朋友原來並未有聽指令的能力,咁我哋就要幫佢建立佢呢方面嘅能力喇!其實之前本人亦有提過指令其實都有分不同的種類,例如一至多個步驟嘅指令,甚至係有先後次序的指令等等。如果想有效提升孩子聽指令的能力的話,我哋需要針對性並循序漸進咁去教小朋友先得㗎!⁣⁣
⁣⁣
3. 增強服從性👨‍👩‍👦⁣⁣
除咗教識孩子理解及做到不同的指令,我哋亦要睇下小朋友的服從性如何。究竟係咪講一次佢就會聽?定係你要好似唐三藏叫悟空咁叫幾百次,佢先會聽你話呢?⁣⁣
⁣⁣
要增強服從性,需要用一些「應用行為分析」(Applied Behaviour Analysis- ABA)的教學技巧,例如利用具系統性的提示去幫助小朋友有效接收並實行指令、利用「正強化」的方法去推動孩子學習等等。⁣⁣
⁣⁣
4. 就是不聽你的話🙅‍♂️⁣⁣
我哋開頭講過,好多時小朋友其實已經有呢個能力,但就係偏偏唔做畀你睇,咁你可以點做?⁣⁣
⁣⁣
古語有云:「吾日三省吾身。」父母會教小朋友每日要檢視並反省自己,睇吓可以如何改善並令自己進步。咁大人又需唔需要反省自己呢?點解孩子就係要同你對抗?會唔會係因為你哋嘅關係已經好差?又或者你都已經累了,所以當孩子不服從的時候,你都控制不了自己的情緒?你有否用打罵的方式去處理孩子的行為問題?⁣⁣
⁣⁣
如果小朋友見親你嘅時候都唔開心,佢又點會聽你講呢?好多時遇到呢啲情況,我都會建議家長先✨還原基本步✨,先重新建立與孩子的關係,先再處理聽指令的問題。⁣⁣
⁣⁣
當家長聽咗我畀嘅意見同學識用我嘅方法去處理孩子的行為問題之後,家長都紛紛向我反映小朋友嘅情況進步了很多,自己同孩子的關係亦融洽了許多,完全係Win Win 雙贏局面!⁣⁣
⁣⁣
所以Miss Tiffany係咪魔法師?緊係唔係啦!我只係識得運用✨心理學及ABA專業知識✨的國際認證行為分析師 (BCBA),同時我亦係同大家一樣活喺地球的人類。如果我可以教好小朋友,你都一樣可以!加油!💖⁣

****⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣

⁣⁣

好多什麼大公司的密集式訓練幾萬一個月,其實都係派一些沒有專業心理學背景的人士上埸,效果都係交功課。同時個細佬可能有抗拒接受不到,效果最好最省錢就是找到BCBA behavior therapist 針對性的行為治療方式處理再決定下一步須要做乜野才能幫到個細佬,咁樣做會係最cost effective.

請問可PM我資料嗎, 謝謝

kit9208 發表於 22-12-16 12:52
請問可PM我資料嗎, 謝謝
Sent

可否pm資料我

ffion0715 發表於 22-12-17 14:58
可否pm資料我
可以給予你參考

找一個值得信賴的BCBA 的behavior therapist 真係要大家互相遷就及礳合,一直都係認真密集是否需要都係見人見智

Happy New Year 2023

Pm pls

kiwi_delicious 發表於 23-1-2 01:08
Pm pls

好,有間題可以直接聯絡佢

可以PM我嗎?

Alicelau111 發表於 23-1-6 11:31
可以PM我嗎?
好的,參考一下

請問可以介紹BCBA的導師嗎?收費如何?請PM
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊