用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 2級鋼琴請教一下
go

[音樂] 2級鋼琴請教一下

各位,想請教一下呢兩個月考2級呢幾首歌仲valid嗎? 因為Miss 係上年幫我小朋友準備的,但我岩岩上ABRSM睇,好似無呢幾首歌,我唔識對,麻煩大家可以幫幫眼嗎。thanks
A1 - Allegro
A3-Ecossaise in G
B3 - O Waly waly
C3 - Inter city stomp

Loklok0023 發表於 22-7-22 12:10
各位,想請教一下呢兩個月考2級呢幾首歌仲valid嗎? 因為Miss 係上年幫我小朋友準備的,但我岩岩上ABRSM睇 ...
Valid,係2021-2022 Syllabus,無問題呀
https://hk.abrsm.org/media/65197/piano-g2-2021-2022-rev-sep-2020.pdf

請問大家係揀拍片考 or 實體考?邊樣好d?

gskw 發表於 22-7-22 12:55
Valid,係2021-2022 Syllabus,無問題呀
https://hk.abrsm.org/media/65197/piano-g2-2021-2022-rev-sep-20 ...

唔該晒你(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)我小朋友今日岩岩拍好片了,希望成功,不過我未研究點樣幫佢交

halu_aki 發表於 22-7-29 14:57

我小朋友係拍片考

Loklok0023 發表於 22-7-29 15:19
唔該晒你(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)我小朋友今日岩岩拍好片了,希望成功,不過我未研究點樣幫佢交
...

我見8月開始有新安排,可以報名就限時內隨時可交,一個星期有result, 不用像以前報名仲要等成個月才可以交。

halu_aki 發表於 22-7-29 14:57

其實實體考全面D,如果未考過係值得試吓。
我小朋友疫情前巳考過實體,而家貪方便都係揀哂拍片考

964000 發表於 22-7-29 19:43
我見8月開始有新安排,可以報名就限時內隨時可交,一個星期有result, 不用像以前報名仲要等成個月才可以交 ...

太好。太方便了。

回覆 964000 的帖子

咁有無話邊樣合格率高d?

halu_aki 發表於 22-7-29 23:25
回覆 964000 的帖子

咁有無話邊樣合格率高d?

我覺得錄音易啲,我都未聽過人唔合格可以錄到滿意為止

964000 發表於 22-7-29 23:31
我覺得錄音易啲,我都未聽過人唔合格可以錄到滿意為止

初級的應該過到老師個關,應該合格無問題

高級的我聽過老師覺得ok,但結果差少少才合格

LeeCC 發表於 22-7-30 07:52
初級的應該過到老師個關,應該合格無問題

高級的我聽過老師覺得ok,但結果差少少才合格

老師唔OK (emoji)

Momobaba012 發表於 22-7-30 17:47
老師唔OK (emoji)
老師果關都過唔到,就要再努力了

LeeCC 發表於 22-7-30 17:52
老師果關都過唔到,就要再努力了

我嘅意思係,如果老師話OK,但考唔到,其實老師非常唔OK

LeeCC    發表於 22-7-30 17:56

Momobaba012 發表於 22-7-30 17:53
我嘅意思係,如果老師話OK,但考唔到,其實老師非常唔OK
個學生收到成績都好意外,考AT 的

回覆樓主:

借位一問,第4首歌可唔可以揀返N年前ABRSM Syllabus 既歌架?感謝

honeybibibibi 發表於 22-7-30 19:07
借位一問,第4首歌可唔可以揀返N年前ABRSM Syllabus 既歌架?感謝

我記得可以,不過要達最低時間要求

LeeCC 發表於 22-7-30 17:57
個學生收到成績都好意外,考AT 的

AT又唔同,要求會高D,我都識人錄影考FT肥了(本身好勁拿過國際獎)
8級或前未聽過人肥(或者冇出聲?)我見好多未ready老師都索性唔比錄音住,除非夾硬考。不過起碼冇咗aural/sightread/發台瘟這幾個不穩定因素。

honeybibibibi 發表於 22-7-30 19:07

可以,程度係同級或以上,長度差唔多便可。

964000 發表於 22-7-30 21:42
AT又唔同,要求會高D,我都識人錄影考FT肥了(本身好勁拿過國際獎)
8級或前未聽過人肥(或者冇出聲?)我 ...

FTCL 沒得錄影考 …