用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 2級鋼琴請教一下
樓主: Loklok0023
go

[音樂] 2級鋼琴請教一下

964000 發表於 22-7-30 21:43
可以,程度係同級或以上,長度差唔多便可。

謝謝回覆

Momobaba012 發表於 22-7-30 21:49
FTCL 沒得錄影考 …

可能記錯了LT或FRM,又或者係面試考?總之唔係AT(因為之前已經pass了),聽見肥咗唔好意思再問

964000 發表於 22-7-30 22:58
可能記錯了LT或FRM,又或者係面試考?總之唔係AT(因為之前已經pass了),聽見肥咗唔好意思再問
...

中小學生無可能考到FRSM啦(全球一年得幾個)

Momobaba012 發表於 22-7-30 23:02
中小學生無可能考到FRSM啦(全球一年得幾個)

應該係FT, 那時兩個學生一齊考,高中那個pass了,初中那個fail,真係好難,FRSM應該仲難。
多年前睇過ABRSM的statistic, 5級以下其實5%以下fail, 6級以上5-10%,有趣愈高級愈少人考,最後得返1/10人會考8級。

如果6歲半。學左大半年,老師話可以準備考第2級,定係通常一考就考第3級?

nunupipi 發表於 22-8-23 13:13
如果6歲半。學左大半年,老師話可以準備考第2級,定係通常一考就考第3級?
...

唔一定

有老師安排考2,4,6,8
有老師安排考3,5,7,8or3,5,8

LeeCC 發表於 22-8-23 16:24
唔一定

thanks!

nunupipi 發表於 22-8-23 13:13
...

老師應該比谷友更清楚

Momobaba012 發表於 22-8-23 19:07
老師應該比谷友更清楚

因為我唔係要個小朋友快啲考試去報學校,我淨係想佢enjoy彈琴,但係我見佢練琴又唔係好enjoy, 又話難,佢係彈到,但唔係彈得好

nunupipi 發表於 22-8-23 20:06
因為我唔係要個小朋友快啲考試去報學校,我淨係想佢enjoy彈琴,但係我見佢練琴又唔係好enjoy, 又話難,佢 ...

如果係這樣,直情可以唔考。

Momobaba012 發表於 22-8-23 20:10
如果係這樣,直情可以唔考。

nunupipi 發表於 22-8-23 20:06
因為我唔係要個小朋友快啲考試去報學校,我淨係想佢enjoy彈琴,但係我見佢練琴又唔係好enjoy, 又話難,佢 ...

考試和比賽是讓小朋友有一個目標丶尤其是要好好練習丶到佢有信心改進自己、一步一步彈得到好D丶也許就會覺得 enjoy!
就是現在以錄影提交, 對孩子也是一種體驗!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

LeeCC 發表於 22-8-23 16:24
唔一定

想問有冇聽過考 2,5,8呢?

小朋友早前考左2級,準備一次考試要半年時間,都吃力,2,4,6 ,8,好似好多考試咁。

funghon 發表於 22-9-25 17:01
想問有冇聽過考 2,5,8呢?

小朋友早前考左2級,準備一次考試要半年時間,都吃力,2,4,6 ,8,好似好 ...

通常都係聽3,5,8咁上

2級和5級距離都幾大,都要預多d時間

我小朋友3,5,7,8咁考

LeeCC 發表於 22-9-25 18:59
通常都係聽3,5,8咁上

2級和5級距離都幾大,都要預多d時間

點解要考7?(考一次試要好多時間準備,好似拖慢左進度咁)

funghon 發表於 22-9-25 21:19
點解要考7?(考一次試要好多時間準備,好似拖慢左進度咁)

其實就算唔考果級,都要學果級程度的樂曲,只是未必學該年的考試歌而已,所以時間唔會因為唔考7級就考級考得快d

以我小朋友經驗,跳左唔考的級,老師會選一些該級值得學的校際或不同考試舊syllabus 的樂曲,一樣會仔細學,努力操練參加比賽。此外,跳考級數,都依然逐級學和操練scale,sightreading和aural,所以分別只是參加比賽和考試。

老師當年解釋五級和八級距離較大,小朋友考七級當是八級的熱身。

而家八級有幾首考試歌係以前的七級考試歌,錄影考試又唔使彈scales,真係連以前七級都不如。

Momobaba012 發表於 22-9-25 21:52
而家八級有幾首考試歌係以前的七級考試歌,錄影考試又唔使彈scales,真係連以前七級都不如。
...

就算唔考scale,都應該練習scale啊

不過,現實係有家長因為而家不用考scale,拒絕買scale書畀小朋友,老師唯有影印部分與考試歌有關的scale畀小朋友練習

Momobaba012 發表於 22-9-25 21:52
...

當年小朋友預備八級接近完成就遇到疫情開始,暫停實體考試,當知道新考試制度,就立即揀多一首學過同級的樂曲做自選樂曲錄影考試。