用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 歸屬感
樓主: 天外之人
go

歸屬感   [複製鏈接]

天外之人 發表於 22-8-1 15:42
是有一定的作用,我覺得對成年人家長以致中學生知道及深入了解或許合適,但........對一個小朋友由幼稚園到小 ...
我估你都係有幾手收埋,開得帖就快啲加料啦。

我對國家有歸屬感,對香港有歸屬感,對安家的小區有歸屬感,在家由媳婦敖成婆,對家甚有歸屬感呢。

相識天下,知己三兩,朋友圈容易成為是非圈,江湖地,減低存在感是上上之策,歸屬感如同鏡花水月,來也怱怱,去也怱怱。

母校由幼稚園至中小學,全部已經執左笠,完全沒有歸屬感可言。

任何情感,是喜歡,是負擔,一句我樂意就是好的吧。

ABC-DAD 發表於 22-8-1 15:50
我估你都係有幾手收埋,開得帖就快啲加料啦。
ABC兄咁喉急,似乎是肚子餓了,求加料,加料,加大舊叉燒?

annie40 發表於 22-8-1 20:59
我對國家有歸屬感,對香港有歸屬感,對安家的小區有歸屬感,在家由媳婦敖成婆,對家甚有歸屬感呢。

相識天 ...
歸屬感…ME TOO.

ABC-DAD 發表於 22-8-1 15:38
我睇人嘅。
21同25睇唔清咩?驗眼啦。手機同laptop都可以拉大隻字去睇,小學生都應該識交功課前對一對。
你 ...

教育廣場整個區50% post 係你一個人出,邊個會夠你大支?

I have better things to do than to track or respond to your stuff.

shadeslayer 發表於 22-8-2 13:28

教育廣場整個區50% post 係你一個人出,邊個會夠你大支 ...

你攪掂21定25先啦,出得少都錯,重講數據。
多事。

眼裏只見25唔利是架

PS 是誤以爲我有稿費收,是不是?

annie40 發表於 22-8-1 21:03
ABC兄咁喉急,似乎是肚子餓了,求加料,加料,加大舊叉燒?
我反而係想休息下。
幫屋企人找適合嘅禮物。

Done

annie40    發表於 22-8-2 17:43

掃地僧的心法只有2個字 X2,加三個字

「放下」「釋放」「由它去」

很多人以為華盛頓與蘋果樹的故事曾經寫上教科書,是因為他誠實,有人是這樣演繹的:

那是因為有人要選總統,最後又真的選上了。

如果這幾句不再是幽默感的表達,言論自由就真沒了。

ABC-DAD 發表於 22-8-2 16:53
很多人以為華盛頓與蘋果樹的故事曾經寫上教科書,是因為他誠實,有人是這樣演繹的:
華盛頓與櫻桃樹是創作故事,歷史上沒有發生的事。

annie40 發表於 22-8-2 17:41
華盛頓與櫻桃樹是創作故事,歷史上沒有發生的事。
難道我不知道?
大概是吧。

我寫櫻桃樹嗎?我寫蘋果樹吧?

牛頓看「櫻桃樹」掉下來,發現了萬有引力。

難道中國人發明候風地動儀,地震了金屬珠從龍口掉落盆不是更實質應用萬有引力嗎?
幽默感足夠,不就上善若水嗎?
誰先定標準誰說了算吧?

ABC-DAD 發表於 22-8-2 21:11
難道我不知道?
大概是吧。

既然是創作,蘋果,樱桃,柃檬,分別不大。幽默感有人get 到,有人遲鈍get 不到,自許幽默的人,見怪不怪吧。
路人咀碎,莫怪。

annie40 發表於 22-8-2 22:15
既然是創作,蘋果,樱桃,柃檬,分別不大。幽默感有人get 到,有人遲鈍get 不到,自許幽默的人,見怪不怪 ...
沒想法,我是真無聊。
被那位整得…獨坐幽篁裡…..

攪點無聊創作平衡下。

晚年惟好靜,萬事不關心。
自顧無長策,空知返舊林。
松風吹解帶,山月照彈琴。
君問窮通理?漁歌入浦深。
(唐‧王維‧《酬張少府》)

ANChan59 發表於 22-8-1 13:59
我不熟國安法,好難參與討論。

擇善固執不是坏事。

其實唔需要討論"宇宙大法".

睇香港近2-3年既快速轉變, 而思考一下細路較有利的位置.

不談政治, 只談生活, 其實政治就在生活裡...

retriever 發表於 22-8-3 10:29

前天, 我跟朋友討論:分析 vs 分色

分色能力越高
分析能力越低

我自己常警戒自己,
給自己開心的, 通常是安慰劑.

好像, 手機相片優化一樣.

shadeslayer 發表於 22-8-1 12:28

如果你睇完,自己比對下香港依家有的,冇需再講啦。

不如拉開一點說, 與其引經據典爭論, 不如看一下市場如何反應? 市場最真實, 看市場走向, 最明顯是看廣告!

如果有留意, 近年多了很多直接或間愐懷香港人身分的抽水之作, 譬如:

#香港真係好靚# 既蒸餾水;
某大銀行電子錢包英文宣傳, 強調係香港人的電子錢包 (中文宣傳後來改了)
某外賣平台, 用廣東話食字方式賣廣告
某舞台劇海報, 用菠蘿包, 雞蛋仔作宣傳;
近期港產亞洲電影節電影, 片名含寫得出既廣東話字.
類似廣告太多, 不能盡錄!

以上種種, 除左顯示"愐懷"港人身份有市場外, 回應大家的歸屬惑外, 亦反大家對身份流逝的焦躁, 部份用迂迴方式表達, 更顯形勢之吊詭!

stillgood20 發表於 22-8-3 10:55
前天, 我跟朋友討論:分析 vs 分色

分色能力越高
你對... 分色係主觀情緒先行. 所以我話要思考下細路較有利位置.
反過來說, 不去分色, 近年來在上者對香港的急速改變, 是否為了香港人的整體利益也是"路人皆見"的!

retriever 發表於 22-8-3 10:29

我相信global citizenship,我也相信有得揀先至係老板。

akys    發表於 22-8-3 11:24
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題