用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 加拿大留學討論區
樓主: 祖兒媽
go

[加拿大] 加拿大留學討論區  

PINKAVA 發表於 22-8-16 09:46
9月1號開學了, 你地仔女起行未?
我個9月1號先出發

PINKAVA 發表於 22-8-16 09:46
9月1號開學了, 你地仔女起行未?

可能你哋係中學,我仔大學佢話7/9先開學。

我女中學6/9號先開學,阿仔大學就5/9開始orientation 活動

搭加航AC嘅朋友請注意,由23/8/2022起會更新行李條款,衹有第1件行李係免費,第2件起要付CAD100. 不過之前已出機票的將不受影響。

冬天應該帶咩衫及褲? 想問下啲褲應該係厚定薄比較好? 香港要唔要買定雪鞋過去?

johnmamama 發表於 22-8-19 23:13
冬天應該帶咩衫及褲? 想問下啲褲應該係厚定薄比較好? 香港要唔要買定雪鞋過去? ...

你哋去邊度?我仔去 vancouver,果邊冬天唔算好凍,衹係帶咗一件羽絨,2件外套,少量薄長袖,十件左右短袖衫加長/短褲,香港買咗對行山嘅防水鞋,波鞋/皮鞋同 crocs 鞋,雪鞋同羽絨其實果邊又平又靚,羽絨又比香港暖好多, 所以唔好喺香港買。

叫咗阿仔遲啲減價響果邊買件靚啲嘅羽絨,佢哋冬天週圍都有暖氣,夏天日頭都熱,呢幾日仲有酷熱天氣警告,果邊好多地方亦未必有冷氣,所以1-2件褸已經夠走天捱,褲同衫其實唔好太厚,有暖氣如果唔係熱死。

建議你可以買把USB風扇, 我仔宿舍都只有暖氣冇冷氣,我買咗1把大1細芭蕉畀佢。

想請問下有經驗家長,eTA係咪入境時show passport 就可以?謝謝

1209yoyo 發表於 22-8-23 09:20
想請問下有經驗家長,eTA係咪入境時show passport 就可以?謝謝

用電子 eTA ,你全部編定出嚟登機前會睇,針卡都要 show正本,唔接受電子針卡,我哋所有嘢都編曬出嚟。

請問eTA是否在SP letter度?

洋蔥頭媽咪 發表於 22-8-23 12:55
用電子 eTA ,你全部編定出嚟登機前會睇,針卡都要 show正本,唔接受電子針卡,我哋所有嘢都編曬出嚟。
...
我就係見到大家話要print 出來,但是我唔知邊度可以print?

我都揾唔到邊度有得Print出嚟

現在ETA 沒有approved email 嗎?有就可以print

回覆樓主:

請問手上有 Student permit 係咪已經唔洗 "ETA" ?

1209yoyo 發表於 22-8-23 16:02
我就係見到大家話要print 出來,但是我唔知邊度可以print?

如果獨立申請咗eTA ,就可以編個 email。
如果以SP身份,正常係會一併有eTA 比你,衹要編定 Letter of Introduction 封文件,佢已經有你個 eTA number 同有效期, link 住落你個 passport,check in 時地勤就識幫你攪。

Chinnie2005 發表於 22-8-23 18:51
請問手上有 Student permit 係咪已經唔洗 "ETA" ?

要 eTA先可以入境,如果以 SP身份正常會自動比你,自己睇睇。

洋蔥頭媽咪 發表於 22-8-23 21:04
如果獨立申請咗eTA ,就可以編個 email。
如果以SP身份,正常係會一併有eTA 比你,衹要編定 Letter of Int ...
咁我就print 果email出來,謝謝你洋蔥頭媽咪

洋蔥頭媽咪    發表於 22-8-24 14:29

洋蔥頭媽咪 發表於 22-8-23 21:05
要 eTA先可以入境,如果以 SP身份正常會自動比你,自己睇睇。

好,我看清楚先。唔該晒

回覆 twhkleung 的帖子

有2款,請問邊款先啱用?

如果回港由多倫多出發到溫哥華再轉機回港,請問72小時核酸測試是計多倫多起飛時間定在溫哥華要做多次測試?

祖兒媽 發表於 22-8-24 11:59
如果回港由多倫多出發到溫哥華再轉機回港,請問72小時核酸測試是計多倫多起飛時間定在溫哥華要做多次測試? ...

現時應該要48小時內,計溫哥華/香港預訂航班起飛時間,可在多倫多做最緊要計啱時間
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊