用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 加拿大留學討論區
樓主: 祖兒媽
go

[加拿大] 加拿大留學討論區  

sweetie-mom 發表於 22-8-4 11:32
接收如何呀?我見$268-365 日好抵呀!我留半年又唔想出卡所以都唸緊呢個plan
...

我地未用呀,不過網上分享接收都ok .行 Rogers 網絡,佢唯一係冇得打電話,果邊啲Plan真係好貴,加拿大週圍都有wifi,如果你衹留半年上網應該夠用,唯一係冇得打電話,真係要打衹能用  whatapp 之類,或者用其他方法。

沙律 發表於 22-8-4 11:29

Chop在visa是怎樣的,阿女用eta入境只有A4的study permit。
更正: 是鵝旦印CHOP 在passport (不是 Visa) + 4A document 1張

Chinnie2005 發表於 22-8-3 10:58
亞仔04/2021申请
批到30/09/2024
剛剛好讀完中學
請問阿仔係選IB? 還是 local 考試制度? 高中選科怎安排? 安興趣? 分數?

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

請問在香港那裏可以開戶口,有地址/電話嗎?

dbc421 發表於 22-8-4 15:45

請問在香港那裏可以開戶口,有地址/電話嗎?

PM 你

洋蔥頭媽咪 發表於 22-8-4 16:47
PM 你
方便亦 PM RBC 香港那裏可以開戶口,有地址/電話嗎?

洋蔥頭媽咪    發表於 22-8-4 20:51

洋蔥頭媽咪 發表於 22-8-3 17:09
網上睇啲人話好多人唔太喜歡用 hsxx,又有人話試過拎唔到錢,唯一係香港理財戶口可轉錢,但匯率就麻麻地。
...

我試過年頭在溫哥華用HSBC One Debit Card, 用咗幾日就用唔到,打去hotline問都搵唔到原因。我無預計有呢個情況,再加當時疫情關係好多地方唔收現金,攪到好頭痕

PINKAVA 發表於 22-8-4 13:48
更正: 是鵝旦印CHOP 在passport (不是 Visa) + 4A document 1張

Thank you!

沙律 發表於 22-8-4 21:55

我試過年頭在溫哥華用HSBC One Debit Card, 用咗幾日就用唔到, ...

咁大獲

我淨係響網上見人討論過,所以有啲人話唔鍾意用佢,而且佢響當地亦唔算大行,所以我就諗住開番當地大銀行會好啲。

sweetie-mom 發表於 22-8-4 11:32
接收如何呀?我見$268-365 日好抵呀!我留半年又唔想出卡所以都唸緊呢個plan
...

我昨日剛剛激活咗張咭,阿仔試咗速度係快過3G,衹係唔夠睇片,如非高用量真係勁抵用

沙律 發表於 22-8-4 21:55

我試過年頭在溫哥華用HSBC One Debit Card, 用咗幾日就用唔到, ...
之後用到嗎?

我都想知地址,謝謝你

洋蔥頭媽咪    發表於 22-8-6 21:47

johnmamama 發表於 22-8-6 16:49
之後用到嗎?

在加拿大停留其間用唔到
後來經星加坡回港停留15天時,只可以去atm攞現金但商店消費用唔到

之後再去澳洲就用到

洋蔥頭媽咪 發表於 22-8-4 11:45
我地未用呀,不過網上分享接收都ok .行 Rogers 網絡,佢唯一係冇得打電話,果邊啲Plan真係好貴,加拿大週 ...

明白,唔該晒你啊

想問一問, 入境時給予的eTA及SP letter, 人已經入境, 也在passport chop 左visa, 現要轉機去安省, 咁呢兩張信仍要比安省入境睇嗎? 另eTA及SP letter要保留至下次出入境嗎?

PINKAVA 發表於 22-8-9 09:40
想問一問, 入境時給予的eTA及SP letter, 人已經入境, 也在passport chop 左visa, 現要轉機去安省, 咁呢兩張 ...
1. 每次入境都要出示eTA, or Visa, 2. 如你在Vancouver入境, 檢查完你封 SP Letter後會發出張如下圖的靚靚SP Cert比你, 咁你去到Toronto後就可直接走人, 因Vancouver to Toronto係Domestic flight, 沒有海关的.
3. 如返在hk后再返Canada, 过海关時出示eTA同張SP Cert就Ok了

twhkleung 發表於 22-8-9 11:22
1. 每次入境都要出示eTA, or Visa, 2. 如你在Vancouver入境, 檢查完你封 SP Letter後會發出張如下圖的靚靚S ...
清楚, 唔該晒 twhkleung

9月1號開學了, 你地仔女起行未?

多倫多用咩插頭?

祖兒媽 發表於 22-8-16 14:40
多倫多用咩插頭?
https://www.google.com/search?q=canada+power+socket+type&oq=canada+power+sock+&aqs=chrome.1.69i57j0i13j0i13i30j0i5i13i30j0i8i13i30.8078j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊