用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 加拿大留學討論區
樓主: 祖兒媽
go

[加拿大] 加拿大留學討論區   [複製鏈接]

洋蔥頭媽咪 發表於 22-8-3 10:55
其實會唔會係冇通知咭司會出國用?
我申請咗AE 附屬咭比阿仔,AE同我講出國前記得通知佢哋囝囝會去邊度用 ...

我無問阿仔,見佢同銀行職員講好耐,又收到 code,再 proceed next steps…
舊年出發前問過職員,佢地話無嘢要 set,點知真係用就用唔到。

pauline_c 發表於 22-8-3 12:45

我無問阿仔,見佢同銀行職員講好耐,又收到 code,再 proc ...

咁可能有機會背後 lock 咗,我都係AE職員主動提我。

回覆 sa2005 的帖子

想請問是加拿大戶口的debit card? 還是HSBC 的 International debit card?

請問是會有一張加幣戶口的 debit card? 一話只是連HSBC 香港戶口的 International Debit card?

dbc421 發表於 22-8-3 16:28

請問是會有一張加幣戶口的 debit card? 一話只是連HSBC 香港戶口的 International De ...

我指的是香港匯豐銀行One戶口的 debit card, 戶口內可以放12種貨幣,其中1種就是加幣,在香港放加幣入戶口後,同步在加拿大匯豐ATM直接提加幣。

2jkidsfather    發表於 22-12-3 10:46

網上睇啲人話好多人唔太喜歡用 hsxx,又有人話試過拎唔到錢,唯一係香港理財戶口可轉錢,但匯率就麻麻地。

我同阿仔響香港開咗RBx 嘅戶口,過去之前可以匯定錢,一到埗去當地銀行 activate ac,就可以即時有錢用,亦會有 debit card 方便佢買野。

LikLik 發表於 22-8-3 08:05
我女上年係ETA批咗5年,Study Permit 批咗一年。 所以唔知係咪一樣。 續SP 都係上IRCC online填Form交文件 ...

請問依家入境會有stamp嗎?我女上年入境時沒有stamp的,那怎續SP (emoji)

洋蔥頭媽咪 發表於 22-8-3 17:09
網上睇啲人話好多人唔太喜歡用 hsxx,又有人話試過拎唔到錢,唯一係香港理財戶口可轉錢,但匯率就麻麻地。

我同阿仔響香港開咗RBx 嘅戶口,過去之前可以匯定錢,一到埗去當地銀行 activate ac,就可以即時有錢用,亦會有 debit card 方便佢買野。
係咪RBC?
可唔可以分享多啲資料 eg係邊度開户口、開户口時要幾多錢存款……

先謝謝

洋蔥頭媽咪 發表於 22-8-3 17:09
...

HSBC係麻麻地,加拿大HSBC對debit次數同limit都有好多限制,但呢個香港One既好處係唔洗匯錢。

果面under18最好用應該係CIBC

小時了了 發表於 22-8-3 17:24
係咪RBC?
可唔可以分享多啲資料 eg係邊度開户口、開户口時要幾多錢存款……

我都研究咗好耐,大家分享下,如果有打算長留當地,其實響當地銀行開戶口會好啲。

RBC係大銀行 comment 唔錯,香港開都好方便,沒有任何收費,戶口亦唔須要入錢,開完戶口幾日,佢會有個電郵 sent 比你,你自己 keep 低,入面有銀行戶口/電匯等資料,就隨時可以匯款,匯款到當地佢地會逐筆收費,唔記得咗佢每筆收幾多,開戶姐姐話匯款存入戶口多少收費都一樣,所以匯幾多自己決定。

去到當地是但一間分行(不需預約),即可 activate 戶口,果邊會幫你開2個戶口, chequing & saving ,平日 debit card 會扣 chequing ac,存款就放 saving ac,會即時比張 debit card 你,如果你之前匯定款,咁去到就立即有錢用。 Vancouver 當地係 19 歲先成年,我仔都未夠19歲,所以去到都唔可以申請信用卡,銀行姐姐就話佢張 debit card 係可以當visa用,可以上網買野,咁就方便好多,我衹係響香港申請定張附屬咭比佢傍身就夠,仲有就係衹要佢身份係學生,學生期內銀行個戶口都唔會收佢費用。
(衹係我自己諗),佢地日後都要報稅,你都知當地都幾煩,所以響果邊開銀行戶口收支都會清晰好多。

小時了了    發表於 22-8-4 07:59

sa2005 發表於 22-8-3 19:34
HSBC係麻麻地,加拿大HSBC對debit次數同limit都有好多限制,但呢個香港One既好處係唔洗匯錢。

果面under ...

我仔開咗RBC,銀行姐姐話衹要佢地係學生身份,係冇任何限制同收費。
原本我都考慮開 CIBC,咁啱查詢完都覺得幾好又唔駛收費就開咗 RBC,聽聞 HSBC都要收成8百蚊手續費,銀行姐姐都話近排好多人開戶口。

洋蔥頭媽咪 發表於 22-8-3 19:47
我仔開咗RBC,銀行姐姐話衹要佢地係學生身份,係冇任何限制同收費。
原本我都考慮開 CIBC,咁啱查詢完都覺 ...

多倫多RBC 係每一日提錢/debit/online shopping 上限$100,高配printer 都買唔到。

sa2005 發表於 22-8-3 22:24
多倫多RBC 係每一日提錢/debit/online shopping 上限$100,高配printer 都買唔到。

其實我都唔係好明,點解佢哋啲額好細,聽聞就算信用卡,畀個額都係得一千幾百加紙,真係唔使點買嘢

沙律 發表於 22-8-3 17:20
請問依家入境會有stamp嗎?我女上年入境時沒有stamp的,那怎續SP (emoji)

我女上年8月尾入境時是有在passport 上 stamp 的

沙律 發表於 22-8-3 17:20
有印chop 在visa, 也另有一張A4 study permit 正本。

沙律 發表於 22-8-1 14:34
請問在border office 等了幾耐才出到student visa?
入到去border office 只要5-10分鐘走得, 但前面有好多人等拎行李同排隊入去房仔。 落機到出機埸大約2  hours.

LikLik 發表於 22-8-3 08:05
我女上年係ETA批咗5年,Study Permit 批咗一年。 所以唔知係咪一樣。 續SP 都係上IRCC online填Form交文件 ...
好彩你有經驗, 我都即刻叫阿女比番 SP copy 我先。 thank you LikLik

PINKAVA 發表於 22-8-4 09:43
有印chop 在visa, 也另有一張A4 study permit 正本。

Chop在visa是怎樣的,阿女用eta入境只有A4的study permit。
另外,Passport有stamp嗎?

PINKAVA 發表於 22-8-4 09:49
入到去border office 只要5-10分鐘走得, 但前面有好多人等拎行李同排隊入去房仔。 落機到出機埸大約2  hour ...

好快!謝謝

洋蔥頭媽咪 發表於 22-8-2 16:19
Yes ar.

接收如何呀?我見$268-365 日好抵呀!我留半年又唔想出卡所以都唸緊呢個plan
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊