用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 加拿大留學討論區
樓主: 祖兒媽
go

[加拿大] 加拿大留學討論區  

完成疫苗接種國際旅客 下周回復隨機病毒檢測      https://www.singtao.ca/5903109/2022-07-14/news-shorten/

回覆 Chinnie2005 的帖子

弱弱一問,
香港出境要否核酸?由加拿大入香港境就要核酸。

:idea:

回覆樓主:

香港出境,不用做任何测試

加拿大返香港,就要做測試

sa2005: 我都開左one戶口, 好似好方便。
加拿大入境暫時不用做核酸, 但出境前72小時內要上網申報疫苗記錄。

小女9月都會到安省讀中學,想請教下大家對留學保險有冇介紹?
我是新手,嗰邊冇人冇物,一點經驗也沒有,謝謝大家

我想問吓有冇人帶手提電腦入境加拿大,因為我仔是加拿大籍,但他一向在澳門生活,今個月去加拿大讀書,想帶部手提電腦去,入境時係咪要申報,會唔會要納稅。

monkichigigi 發表於 22-7-31 01:45
我想問吓有冇人帶手提電腦入境加拿大,因為我仔是加拿大籍,但他一向在澳門生活,今個月去加拿大讀書,想帶 ...

個人電子產品入境冇問題,亦唔會打稅,除非你帶好多又或者非自用。

1209yoyo 發表於 22-7-29 10:46
小女9月都會到安省讀中學,想請教下大家對留學保險有冇介紹?
我是新手,嗰邊冇人冇物,一點經驗也沒有,謝 ...

我知每個省都有啲唔同,中學唔太清楚你可以問下學校,睇下可否買政府嘅,私人就自己上網買。

1209yoyo    發表於 22-7-31 13:04

回覆 monkichigigi 的帖子

好似第一次用學生身份入境唔需要打稅 ,之後就要睇你離境幾耐可以攞幾多免稅額

我女早兩日一個人入境溫哥華, 以下小貼士比大家參考
1. 72小時內上ArriveCan app申報疫苗記錄, 然後在機埸櫃面打開已申報的arriveCan比櫃位, 亦需要比疫苗記錄正本職員睇, 不接受安心出行的電子針咭。 當日勁多人, 一定要做電子登機, 帶筆, 最好早3小時到機場
2. 行李限23kgs, 我女28.Xkg, 收左CAD100, 佢話一般25kg內都唔另收費
3. AC wifi 要入到機艙先可以search and buy, 我女用附屬咭visa買唔到, 空姐叫佢比銀行咭用密碼去買, 我叫女唔可以亂給P.W. 所以最後無買
4. 落機有個電子櫃位要 scan passport, 然後出一張入境飛仔再向前行, 有職員在幫忙在輸送帶拎行李上車仔
5. 再之後去chop visa, 問左3個問題: 名? 報邊間? 住邊度? 走得, 行李都無睇過
6. 隨身行李有notebook, i pad, 轉頭, power bank, 無check 過
7. ETA letter 同SP letter 要printed出來交比職員
8. SP批5年, 但Visa 只批一年, 要每年續。 (呢part請教下有經驗的JM, 續 visa 要否睇bank statement? 有咩注意? 申請程序? 提早幾多個月要續?)

1209yoyo    發表於 22-8-2 08:38

PINKAVA 發表於 22-8-1 14:24
1. 72小時內上ArriveCan app申報疫苗記錄, 然後在機埸 ...

請問在border office 等了幾耐才出到student visa?

1. 72小時內上ArriveCan app申報疫苗記錄, 然後在機埸 ...

謝謝資訊,睇過中學學生一般係批一年,到期前三個月就要申請續期。
請問為何你女兒附屬咭買唔到 wifi?正常 visa 附屬咭用法一樣,有冇問咭司因咩問題?

洋蔥頭媽咪 發表於 22-8-1 22:23
謝謝資訊,睇過中學學生一般係批一年,到期前三個月就要申請續期。
請問為何你女兒附屬咭買唔到 wifi?正 ...

阿仔張附屬卡喺歐洲用唔到,返到香港打電話比 HSBC,搞一堆手續先入到 Apple pay.

pauline_c 發表於 22-8-2 10:54
阿仔張附屬卡喺歐洲用唔到,返到香港打電話比 HSBC,搞一堆手續先入到 Apple pay.
...

咁麻煩

呢度去讀書既係會住homestay /親戚/ boarding㗎?我都計劃緊,多多指教

洋蔥頭媽咪 發表於 22-7-25 14:23
我早幾日買了張年咭比仔傍身,365日有效期,30GB 外遊數據加5GB社交數據。
...

請問是3 台嗎?

sweetie-mom 發表於 22-8-2 15:16
請問是3 台嗎?

Yes ar.

我女上年係ETA批咗5年,Study Permit 批咗一年。 所以唔知係咪一樣。 續SP 都係上IRCC online填Form交文件。揀extend Premit。 基本上交了下年學費和收到學校新一年的LOA就可以申請extend。我女3月申請,5月中批,(原本SP 9月尾到期)。 新的SP直接寄去阿女Homestay。  
要交的交件同第一次申請差唔多,都要Financial proof, 另外要交埋現有SP copy和passport 入境加拿大stamp 個頁的copy。 但就唔使再驗身和打指紋

pauline_c 發表於 22-8-2 10:54
...

其實會唔會係冇通知咭司會出國用?
我申請咗AE 附屬咭比阿仔,AE同我講出國前記得通知佢哋囝囝會去邊度用,否則咭司見到海外簽賬,基於保安理由會幫我 Reject。

回覆樓主:

亞仔04/2021申请
批到30/09/2024
剛剛好讀完中學
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊