用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 加拿大留學討論區
樓主: 祖兒媽
go

[加拿大] 加拿大留學討論區   [複製鏈接]

唔好意思想請教下大家一d到加拿大讀書個問題:

1. 如果Grade9 過加拿大,請問申請至批,需時約耐?

2. 加拿大個邊睇唔睇香港成續?定有錢俾就有得讀?

3. 香港退學個邊,你地幾時先通知學校?需唔需要好詳盡所有新學校資料俾香港學校?

謝謝希望得到賜教及回覆

j87cheung 發表於 22-11-10 10:21

見意你揾agent幫手,因為似乎还有不少問题你可能暫時自己都未知。但我可回答你一点点。
如你打算去讀G9 public  school, 大約在二月左右开始申請,先要選school board再選high school,到收到offer同study permit约四五個月。high school主要睇HK成绩同要考online英数。我囝退學時係在暑假开始時通知香港學校,式收到Study Permit后才通知

滑雪通常包唔包㗎?

twhkleung 發表於 22-11-10 11:40
見意你揾agent幫手,因為似乎还有不少問题你可能暫時自己都未知。但我可回答你一点点。
如你打算去讀G9 pu ...
謝謝你的回覆
我地有親友係當地 所以無諗過經Agent

同埋想問問 如果寄住親友家, 係咪要另外申請?

謝謝

j87cheung 發表於 22-11-10 23:18
謝謝你的回覆
我地有親友係當地 所以無諗過經Agent

住 homestay 同住親友家对申請中學冇关係。你指的“係米要另外申請”係指乜呢?

twhkleung 發表於 22-11-10 23:24
住 homestay 同住親友家对申請中學冇关係。你指的“係米要另外申請”係指乜呢?
...

學校個邊話 需要親友申請做homestay 先可以住親友度

j87cheung 發表於 22-11-11 00:44
學校個邊話 需要親友申請做homestay 先可以住親友度

未听过,你指的是否custodian ?
又或者各個省有d唔同,sorry, no idea.

twhkleung 發表於 22-11-11 00:48
未听过,你指的是否custodian ?
又或者各個省有d唔同,sorry, no idea.
我諗係Custodian
如果父母唔一齊去加拿大,係咪要Custodian?

做Cutodian又有冇咩野要求/ 學校個邊要到戶探訪?

麻煩晒你

j87cheung 發表於 22-11-11 07:53
我諗係Custodian
如果父母唔一齊去加拿大,係咪要Custodian?

如果父母唔一齊去,如果係安省,你當地做小朋友custodian果friend同你地一齊要填張form,佢果部份要去揾當地notary ,而你地填好要去民政处宣誓,再交比Ircc先可申請study permit.

j87cheung 發表於 22-11-10 10:21

我女是在亞省讀Grade 9, 我相信每個省的申請都有少許不同, 你打算在哪個省讀? 如果是亞省, 我可以給我當地 agent 資料比你。

twhkleung 發表於 22-11-11 10:20
如果父母唔一齊去,如果係安省,你當地做小朋友custodian果friend同你地一齊要填張form,佢果部份要去揾當 ...
好似手續好繁複
先謝謝你

除咗當地大學買保險, 你哋有冇香港再買留學生保險?是什麼保險公司。

johnmamama 發表於 22-11-15 23:32
除咗當地大學買保險, 你哋有冇香港再買留學生保險?是什麼保險公司。

其實你仔會留幾耐?如果衹係留幾個月少於半年,你不如響香港買份留學保險。

大家好! 我女呢家11歲讀梗小六,我想佢響香港完成中三後去多倫多繼續高中課程,請問呢家可以準備乜嘢? 係咪要考到認可嘅英文證書之類? 請問大家知唔知多倫多有邊間高中校風好? 我係咪要搵移民/升學嘅公司搞? 大家有推薦嗎? 唔該晒

匯豐出售加拿大業務

https://hk.news.yahoo.com/%E5%8C ... 4%84-153505511.html

洋蔥頭媽咪 發表於 22-12-1 13:10
匯豐出售加拿大業務

https://hk.news.yahoo.com/%E5%8C%AF%E8%B1%90%E5%87%BA%E5%94%AE%E5%8A%A0%E6%8B%BF ...

係呀,冇左HSBC,真係会几唔方便,加拿大citibank又唔做consumer客

twhkleung 發表於 22-12-1 13:19
係呀,冇左HSBC,真係会几唔方便,加拿大citibank又唔做consumer客

所以一開始我同阿仔就揀咗 RBC.

洋蔥頭媽咪 發表於 22-12-1 13:37
所以一開始我同阿仔就揀咗 RBC.

但RBC唔可以好似HSBC咁,由HKaccount 做global transfer 比呀仔,但点都要面对現实

twhkleung 發表於 22-12-1 13:54
但RBC唔可以好似HSBC咁,由HKaccount 做global transfer 比呀仔,但点都要面对現实
...

係要收費呢個係真,唯有一次過匯過去囉。

我通常響香港中銀匯過去RBC比仔,去到RBC連加中行會扣佢CAD20.手續費。

洋蔥頭媽咪 發表於 22-12-1 14:16
係要收費呢個係真,唯有一次過匯過去囉。

我通常響香港中銀匯過去RBC比仔,去到RBC連加中行會扣佢CAD20. ...

明白,請問通常咁样电法要几內先到倒呀小朋友RBC户口呢?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊