用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 加拿大留學討論區
go

[加拿大] 加拿大留學討論區   [複製鏈接]

發覺這裡很少post講關於加拿大留學的, 請問各位JM可以介紹一些討論區給我嗎?
   27    0    0    1

回覆 祖兒媽 的帖子

呢個post 咪可以大家一齊討論
7月底會飛, 我想問下各位JM,  SP批左5年, Student Visa 係咪都5年?
你地會比幾多cash 仔女帶去?
飛機wifi 在邊度買? 韓國轉機時是否仍可用wifi 至加拿大落機?

PINKAVA 發表於 22-7-21 21:01
回覆 祖兒媽 的帖子

SP/Student Visa有咩分別?
我試過坐AC 香港/溫哥華買Wifi, 去到韓國就用唔到,要搵CS攪先可以繼續。到回程一樣去韓國/香港個程用唔到

沙律 發表於 22-7-21 23:07
SP/Student Visa有咩分別?
我試過坐AC 香港/溫哥華買Wifi, 去到韓國就用唔到,要搵CS攪先可以繼續。到回 ...
A Student Visa or TRV is a document that allows you only to enter/re-enter Canada as long as it's valid. A Study Permit, on the other hand, is a document that permits you to study and stay in Canada legally as a student as long as it's valid.

twhkleung 發表於 22-7-22 02:13
A Student Visa or TRV is a document that allows you only to enter/re-enter Canada as long as it's va ...

Thanks!  So for Hk passport it is ETA?

沙律 發表於 22-7-22 11:24
Thanks!  So for Hk passport it is ETA?

如果係特区户照,有eTA就得,唔洗visa,但當然要有其它permit, e.g. work permit, student permit,etc.

PINKAVA 發表於 22-7-21 21:01
回覆 祖兒媽 的帖子

Hi. 我又答下咀先,你孩子讀大學嗎?
我仔 student visa 同 e TA 都係批5年,飛機上面冇Wifi ?

洋蔥頭媽咪 發表於 22-7-22 17:11
我仔 student visa 同 e TA 都係批5年,飛機上面冇Wifi ?
...

Hi,

你仔咁快知道Student Permit 批咗5年? SP不是要去到機場先有得拎?

洋蔥頭媽咪 發表於 22-7-22 17:11
...

你仔會幾時飛?你會陪他過去嗎?

我地8月底會先去溫哥華,再去多倫多(emoji)

LikLik 發表於 22-7-22 18:06
你仔會幾時飛?你會陪他過去嗎?

我地8月底會先去溫哥華,再去多倫多(emoji)

SP eTA 都5年應該差不多,我記得仔提過好以批讀書時段再加3-6個月,所以畢業要再申請留低,我唔去啦佢自己去,機票一改再改打算9月頭先飛。

我同仔下月19號出發,原本直航去夜機溫哥華轉去Calgary, 先去我細妹屋企住一星期,買雪褸雪鞋,因自己唔識買適合同埋5%sales tax @Alberta vs 13%@ Ontario ,先再落多倫多,結果加航通知要轉早檝在首爾停個幾鐘,好似唔使離開機倉。回程直航多倫多早機亦變左夜機凌晨經溫哥華返港。
已申請HSBC debit card 附屬咭比阿仔,到時去到加拿大再開當地bank account 。而家每星期兌緊加紙,渣打每次兌1500,唔使手續費。問緊有冇得香港買加拿大電話卡比佢用
:mrgreen:

請問去多倫多應該搭飛機好?買單程會唔會有問題, 因為太約讀書4至5個月。

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

我女去讀中學
我今天問Air Canada, 佢地話Wifi 可以由香港. Soul. Vancouver 都可用, CAD25/一程, 在飛機上搜尋到AC wifi 按指示信用咭付費就可接駁wifi .  問題黎喇, 我女一個人去, 14歲又怎會有信用咭? AC CS都答唔到我。

回覆 IH 的帖子

如果香港出的咭只有15/30日數據咭, 到加拿大落地即用, 另一款可打電話, 但係香港號碼以漫遊方式打的, 無加拿大號碼的。 所以在鴨寮街買了30日數據咭 $130, 到加拿大再上台出號碼咭

PINKAVA 發表於 22-7-25 13:35

我女去讀中學

Air Canda 原來要另外收費,你女兒太細咁真係冇辦法喎,除非有同機嘅人可以幫幫手。

PINKAVA 發表於 22-7-25 13:41
回覆 IH 的帖子

如果香港出的咭只有15/30日數據咭, 到加拿大落地即用, 另一款可打電話, 但係香港號碼以漫 ...

我早幾日買了張年咭比仔傍身,365日有效期,30GB 外遊數據加5GB社交數據。

PINKAVA 發表於 22-7-25 13:35

我女去讀中學

如果你有匯豐戶口,你可以開One 戶口後,申請debit card後再申請附屬卡比你女,12歲以上已經可以,呢張debit卡可以當Mastercard 用。

電話卡我女上年是用中國電信的加拿大留學生plan, 我女在溫哥華用話收得ok, 所以我上星期都申請左一張比仔去多倫多用。  佢哋會寄張卡來香港,有埋加拿大no

現在做緊首月1CAD, 之後有唔同用量plan

現在入境加拿大是否不用做核酸測試&唔使隔離?

祖兒媽 發表於 22-7-26 16:56
現在入境加拿大是否不用做核酸測試&唔使隔離?

正確
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊