用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 副學士選哪間好?請大家幫幫忙懂的比點意見 ...
go

副學士選哪間好?請大家幫幫忙懂的比點意見 [複製鏈接]

女兒今届dse成績未如理想,6科考獲18分,其中 中文指能取得2分,一番努力成績未如理想 進入大學基本收生,女兒作天痛哭,現在收拾心情,再幫女兒找一找 讀書的路再怎行下去,選擇副學士 哪一間好,女兒 對 工商金融科」  興趣大… …謝謝
   10    0    0    0

Linex 發表於 22-7-21 09:10
女兒今届dse成績未如理想,6科考獲18分,其中 中文指能取得2分,一番努力成績未如理想 進入大學基本收生, ...
HKCC

女兒今届dse成績未如理想,6科考獲18分,其中 中文指能取得2分,一番努力成績未如理想 進入大學基本收生, ...
有沒有考慮過HKU SPACE  呢?
升學階梯都唔錯呢!

https://www2.hkuspace.hku.hk/cc/programme/financial-services

只要努力,升上3大8大都有可能。

有冇試下恒大?工商恒大唔錯呀,我覺得18分炒中文有機會收,因為我個仔之前收到CO,條件係33222就得,要求唔高(可惜佢未達到),昨天阿羅同學也是18分被錄取,info day有講一科未達最低要求佢哋會個別考慮。
另外,19號晚學友社講座,伍侖貢表示炒一科會考慮,昨日見樹仁都有講一科未達最低要求都會考慮。

DearSunny 發表於 22-7-21 12:04

有冇試下恒大?工商恒大唔錯呀,我覺得18分炒中文有機會 ...

恒大要3322,而中文炒咗 現在2344

醒目開學勳章 王國長老

Linex 發表於 22-7-21 12:25

即管試吓,唔好放棄任何希望
當實習面試都好

Charlotte_mom 發表於 22-7-21 12:44
即管試吓,唔好放棄任何希望
當實習面試都好

在5月份己報,作天去恒大,話大約等二星期回复。所以要搵定其他 路走

Linex 發表於 22-7-21 12:50
在5月份己報,作天去恒大,話大約等二星期回复。所以要搵定其他 路走

恒大呢幾日比學生claim offer,可能要睇留位後剩餘幾多學位再收人。 搵住其他asso先,仍然有希望嘅,加油。

Linex 發表於 22-7-21 12:25

我聽恒大課程講座,學校話炒一科會個別考慮㗎,最緊要你要申請。

我女同學舊年一時失手,入 HKU讀副學士, GPA攞3.9 ,中大唔收,但港大收返佢,所以俾心機,條條大道通羅馬

Linex 發表於 22-7-21 12:50

恒大唔錯㗎,識得有個同學仔讀得開心。你自己着緊啲,keep住打電話去Admission 問吓。
另外如果真係要讀副學士,間間都OK,最緊要睇吓你想讀邊一科,有心機讀,攞到高GPA,可以駁返上大學三年班。

YuYuMother 發表於 22-7-21 12:54
恒大呢幾日比學生claim offer,可能要睇留位後剩餘幾多學位再收人。 搵住其他asso先,仍然有希 ...

放榜日電視新聞訪問恆大校長,我唔知有冇聽錯,大概話都會考慮失手2左嘅學生,但唔會係唔係都收,怕影響日後學校質素!我唔知有冇聽錯!

多謝晒大家,個女最選咗hkcc重新出發(emoji)

bbbusy 發表於 22-7-22 17:36
恒大唔錯㗎,識得有個同學仔讀得開心。你自己着緊啲,keep住打電話去Admission 問吓。
另外如果真係要讀副 ...

讀商科,商科GPA要4附近才能入回大學,要很高GPA,己無路可退。

這個dse對我家庭情緒打激很大,从4月考試至7月放磅,基本睡不好,高不成低不就的分數,唔上唔落。從小四至中六,足足監督十年,女兒比心機讀,當年女兒努力争取讀到band1中學,是哪么高興,到今天dse的失落。

Linex 發表於 22-7-22 20:05
這個dse對我家庭情緒打激很大,从4月考試至7月放磅,基本睡不好,高不成低不就的分數,唔上唔落。從小四至 ...

千祈唔好氣餒,囡囡而家一定好唔開心,你要欣賞佢多年嚟嘅努力,條條大路通羅馬,幾年後你睇返DSE放榜,會覺得小事一宗,不足掛齒。現在所有家庭成員要互相鼓勵,共渡時艱。試吓再打電話去恒大,俾啲誠意去感動入學組。另外,Asso 升返上大學,GPA唔需要去到4咁高,3.7好已經有offer。努力!

係EK其他貼文見到這個視頻,好勵志的故事,

我估計這位同學讀副學士的時候必定好努力的,

入3大係有可能的,有志者事竟成呢!

DSE 放榜 //Asso 升 大學 // 放榜 故事分享 // 17 分最後入得翻三大?

https://www.youtube.com/watch?v=dUWns6BYKxc

這個dse對我家庭情緒打激很大,从4月考試至7月放磅,基本睡不好,高不成低不就的分數,唔上唔落。從小四至 ...
不要氣餒呢!
我仔仔和你女剛好相反,我仔小學/初中時,讀書表現係強差人意,

係去到高中中五中六時,才努力開竅,可能佢搵到合適的讀書方法,成績才有進步。

我仔仔中學時讀書至晚上十點多便休息睡覺,作息規律,早睡早起。

所以讀書方法和休息都好重要,
上到大專 / 大學,又會洗牌重新來過,只要努力,副學士高GPA入去3大,係有可能的。

上到大專大學時,遇到有學習上明白/不明白的地方,都可以多D跟教授討論交流,

等教授發掘女兒的興趣和優點,主動學習,多點交流讀書心得,這樣的學習情況,要得到高GPA絕不困難的。

把握副學士的學習機會,駁返上3大係指日可待!

bbbusy 發表於 22-7-22 20:56
千祈唔好氣餒,囡囡而家一定好唔開心,你要欣賞佢多年嚟嘅努力,條條大路通羅馬,幾年後你睇返DSE放榜,會 ...
我想問問,恆大bba係咪學士學位?可唔可以申請政府$30,000資助?如果未放榜前有CO,可唔可以等到放榜,睇下分數如何,至交留位費?咁如如決定交留位費,如果之前報左Asso,又可唔可以取回留位費?太多問題啦!因為我真係唔識。

絕對明白做父母的心情

但塞翁失馬,路可能係迂迴少少,但從中有唔同經驗同體會,更學懂珍惜!

既然決定咗條路就努力面前,將來可再上大學之路,加油!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!
‹ 上一主題|下一主題