用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 拔萃男書院
go

拔萃男書院

醒目開學勳章

請教有經驗嘅爸媽,
學校收生要求?
校風,校園學習氣氛如何?
外來生同直升同學相處比?可互相幫助?
下年要準備,先多謝分享。

回覆 Sweet@family 的帖子

三私二直?级頭?
特異功能?
英文極優?

醒目開學勳章

回覆 chitchitboy 的帖子

三私二真,特異功能指……什麼?(。•́︿•̀。)
Thank you

醒目開學勳章

回覆 chitchit0520 的帖子

如果你吾介意可以分享?幾個家長,包括我,都有呢種疑問
希望吾好介意

回覆樓主:

你問一間頂級名校嘅校風和學習氣氛,你奇望會有什麼答案。

你問收生,其實樓上答咗,就係名校生/級頭或有特異功能。

直資可以任報,所以你想報就可以去報,唔洗考慮咁多。

醒目開學勳章

回覆 tkinwong 的帖子

我吾係揾什麼期望答案真係想請教
請教有經驗爸媽
如果令你不耐煩就吾係我期望

Sweet@family 發表於 22-7-20 21:25

考到先問外來生同原校生相處吧

神校收生,學上面話齋,一係級極頭,一係有特異功能音體藝幫學校拎獎

Sweet@family 發表於 22-7-20 21:25

無不耐煩,言重了。

Sweet@family 發表於 22-7-20 19:14
請教有經驗嘅爸媽,
學校收生要求?
校風,校園學習氣氛如何?

樓上的意思係說,男拔不是自己隨便準備就能去的。要滿足一些條件。如果你仔係三私二直,以上5所學校畢業的概率大很多,如果不是,就要是體育或音樂有特長的,如果以上都不滿足,那是不是年級前3名。如果以上都不是,其實也不需要額外準備,男拔的報名對所有人開放,直接去報名就可以了。

2jkidsfather    發表於 22-7-25 14:28

你咁迷惘,待過來人話你知,基本100左右街外位,分咗俾3私2直,共50十幾個,余下四十個全港級一爭,你的小學如何,你的勝算機會也必如何,你們學兄每年有多少入到?可以推論一下。特異功能指音樂或體育或術科特長,如果不介意,俾多D資料出來,大家幫你分析。

醒目開學勳章

回覆 Jean1769 的帖子

集合左家長以上問題,自己吾清楚吾確定,所以試下來請教大家。
如果好介意被問,先sorry

醒目開學勳章

我擔心自己講錯說話同表達吾清楚

醒目開學勳章

回覆 簡單啲來講 的帖子

麻煩哂,開始掌握,我試下同家長分享(*^ω^*)Thanks

醒目開學勳章

回覆 chitchitboy 的帖子

腦袋要整理下,摸索緊Thanks(*^ω^*)

醒目開學勳章

Sorry我指幾個家長係同學家長,都有以上疑問

Sweet@family 發表於 22-7-20 21:59

Sorry我指幾個家長係同學家長,都有以上疑問

事實上,上面不同的家長大致已經提供了幾全面的介紹,包括某些學校有優勢,某些特長較大機會。我始終認為那些都不應該攔著你不去申請,勝算多少?試試咪知道。

兒子是津小級頭,但當年還是學校接近開校40年第一個入到,冇特異功能,數學有不少獎項。面試普通,到4月收到reject letter。

我建議你留意封信最後一段,會提及到6月底,學校會有另一次考試,見到網頁宣佈,你可以表達你有興趣,不用再交表及資料和面試,會安排一個星期六上午中英數3科的考試。約10個人爭一個位,這個就按自己孩子的實力爭取。

最難可能是數學,因為冇卷,只是用projector 打題目出來,自己写答案,夠鈡就下一題,冇得翻睇,冇得慢慢嚟。

朋友有兩個兒子,一個三私一直入到,另一個是筆試考入去,她特別提醒我留意筆試時間,如果有實力,這個反而最簡單直接。

TKLC    發表於 22-7-21 08:29
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

chitchitboy 發表於 22-7-20 19:17

三私二直?级頭?

太直接