用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 在香港讀醫科平均DSE要有咩成績?
樓主: myhappylife
go

在香港讀醫科平均DSE要有咩成績?  

ocarebear 發表於 22-7-25 13:13
請問你知道m1 m2 牙科可以係 best 6 其中之一嗎?
我見港大有本書仔冇話可以 ( 可以計m1 m2嘅科目係講明可 ...

今年開始m1/m2當一科elective計

carmelhill 發表於 22-7-25 13:27
今年開始m1/m2當一科elective計

但佢好鬼衰, 佢本書仔好多科都有 notes 話  May include M1 M2 in the calculation, 但牙科冇呢個notes

亞馬氏 發表於 22-7-25 12:49
回覆 carmelhill 的帖子

請問你女女retake DSE 是自修生定重讀?現在成積咁好,又會在大學選修什么科月目 ...

她是自修生。現選學科均需面試,還要看interview表現.

ocarebear 發表於 22-7-25 13:33
但佢好鬼衰, 佢本書仔好多科都有 notes 話  May include M1 M2 in the calculation, 但牙科冇呢個notes
...

用retake aim入mbbs, 最好take新科目,避免扣分。

有冇人試過36分將港大醫放在A2收左

小小王子 發表於 22-7-26 11:51
Jupas 不會發生此事

2jkidsfather 發表於 22-7-26 12:30
Jupas 不會發生此事
點解唔會呢?

咁係咪A1 揀咗CU 環球醫學,入唔到所以A2 收?
:wave:

一定有,A1放中大医,A2放港大,中大唔收,夠36分港大必收,因港大唔夠36分的DSE學生報,學位多过學生

happyapple 發表於 22-7-26 13:22
咁係咪A1 揀咗CU 環球醫學,入唔到所以A2 收?

不是揀環球医学,
因學生成绩是6科36+1科4=40分,又心儀中大優先,又知道港大必收,學生入唔到中大也一定入港大,佢就会放A1中大,A2港大,最後結果中大唔收,港大收

明白

cycysuper 發表於 22-7-26 13:42
不是揀環球医学,
因學生成绩是6科36+1科4=40分,又心儀中大優先,又知道港大必收,學生入唔到中大也一定 ...

40分中大唔收,是一個好值得記存的個案…
請問3X 是修甚麼科呢? 有沒有M12 呢?

小鹿揀學校 發表於 22-7-26 14:30

55樓有人分享40分中大醫科唔收

小鹿揀學校 發表於 22-7-26 14:30
其實有好多40分唔收,40分入那些是幸運兒!中大2021年收了40個41分,而只收了20個40分。考40分的人數一定比考41分的人數多!

73662710 發表於 22-7-26 17:23
其實有好多40分唔收,40分入那些是幸運兒!中大2021年收了40個41分,而只收了20個40分。考40分的人數一定比 ...

所以想瞭解吓中大會收邊d 40分生,
中大講過bio is preferred ,應該會優先收晒有讀 bio 的⋯
有讀 M12 又會否秤先d ?!

照計今年位多了,人少了,應該可以收晒 40分生卦?最多咪收少幾個 non-jupas 囉!

小鹿揀學校 發表於 22-7-26 19:14
中大講過bio is preferred ,應該會優先收晒有讀 bio 的⋯
有讀 M12 又 ...
看重English, chemistry, and biology.
Will have advantages if taking both biology and chemistry.

73662710 發表於 22-7-26 19:20
看重English, chemistry, and biology.
Will have advantages if taking both biology and chemistry.
...
同意!亦正路咁揀!

73662710 發表於 22-7-26 17:23
其實有好多40分唔收,40分入那些是幸運兒!中大2021年收了40個41分,而只收了20個40分。考40分的人數一定比 ...

聽聞中大2021年有41分,42分唔收,最後去了港大,不知什么原因中大唔收!!

cycysuper 發表於 22-7-26 19:58
聽聞中大2021年有41分,42分唔收,最後去了港大,不知什么原因中大唔收!!
...
面試一時講错嘢!只能說唔好彩,或者可以講係更好彩,因可入hku!!!!

小鹿揀學校 發表於 22-7-26 19:14
有讀 M12 又 ...

簡直係刷新認知,40分唔收仲會in都無得in。如果可以分享讀乜3X, 有無M1/M2就真係功德無量。
想讀真係要諗下如校長推薦計劃攞咗個CO先。