用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 在香港讀醫科平均DSE要有咩成績?
go

在香港讀醫科平均DSE要有咩成績?   [複製鏈接]

只知HKU要讀chem,聽講36分穩入? 相等於當年我哋會考要考六科B? 有冇經驗家長分享你哋仔女幾多分入?
   35    0    0    0

myhappylife 發表於 22-7-20 11:04
只知HKU要讀chem,聽講36分穩入? 相等於當年我哋會考要考六科B? 有冇經驗家長分享你哋仔女幾多分入?  ...

参考舊年中大收生分數:

只知HKU要讀chem,聽講36分穩入? 相等於當年我哋會考要考六科B? 有冇經驗家長分享你哋仔女幾多分入?  ...
只知HKU要讀chem,聽講36分穩入?-----------------Yes,at least core + Chemistry

相等於當年我哋會考要考六科B? --------------會考和DSE 不能比較,讀完會考不能入大學讀醫

2jkidsfather 發表於 22-7-20 13:41
只知HKU要讀chem,聽講36分穩入?-----------------Yes,at least core + Chemistry

相等於當年我哋會考要 ...

如果會考係指HKCEE,咁其實自八十年代開始有中大暫取生後,就可以靠會考成績申請入大學,但當然唔低6個B就可以入醫科啦,我有同學係7A同8A入

之後再出現會考拔尖,各大學搶住收生
我是護書簿

舊時讀完中5考會考。一般點都超過10萬人。最勁就10A。當時中大有暫取生。就是不用考H-level或者A-level。會考好成績就比個CO你。也不是馬上入學,讀完中6,達到某些要求,就可以去中大了。當時會考有5A,有機會做暫取生。不是你認爲的6B,中大就會收你。

另一個角度,會考最勁就10A。得6B是一個什麽樣的情況?

DSE最好6科是42分。根據教育局最新統計,今年最好成績6科,高於36分的共有637人。其中一定有一些沒有修讀化學的,亦有一些不選擇醫科。剩下的可能就連400人都不夠了。兩所大學共有590個醫科學位,當然有部分留給non-Jupas。但根據大學對本地生的收生承諾,從數據上,你有讀Chem,最好的6科有36,大學很難唔收你。

回覆 2jkidsfather 的帖子

我當然知讀完會考唔會入到醫, 我指6分係唔係當年既B咁上下既grade? 6科6分我理解好似等同要攞當年既6個B既成績?

myhappylife 發表於 22-7-20 16:11

我當然知讀完會考唔會入到醫, 我指6分係唔係當年既B咁上下既grade? 6科6分我理 ...

你理解錯了。你亦可以參考我早前的囘覆。

首先,你要先了解:

5考會考

6DSE

7A-level

會考不能直接同DSE比較。

好啦,要單單比較級別。

會考 是 A,B, C, D, E 級。之後的都不合格了。

DSE 54321。其實1是不合格了。

5其實就是A。但考試局要把5再細分3級,分別是55*5**。你講的6其實就是5*。是5級的中間(或者說在A的中間)。所以,以考試局的設計,B不能與6 (就是A的中間)相比。

myhappylife 發表於 22-7-20 16:11

我當然知讀完會考唔會入到醫, 我指6分係唔係當年既B咁上下既grade? 6科6分我理 ...
香港考試局引用英國 UCAS 收生的參照對比,把DSE的級別 與 A-level 及 IB 的比較。希望幫到你。

https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/Leaflets/2017_UCAS_Tariff_factsheet_eng.pdf

DSE "5"  =  A level "A"  =  IB "6"

ok_ko 發表於 22-7-20 17:56
香港考試局引用英國 UCAS 收生的參照對比,把DSE的級別 與 A-level 及 IB 的比較。希望幫到你。

謝謝!

myhappylife 發表於 22-7-21 09:07
謝謝!

36分就一定收你,係梁卓偉講嘅。其實講咗等於無講。根據我上面的分析,夠36分而又有讀Chem並願意做醫生的,根本就填不滿兩所大學的收生人數。

要做到636,換作A-level的機制,就是要拿到以下成績:

3A* + 3A

在英國,其實只要你有2A*+1A,你大概已經開始能夠找到一家收你的醫學院了。當然,很多醫學院會要求3A*。不竟,英國的醫學院數目比香港的要多,收生要求自然要低D。話雖如此,現在梁生講我要3A*,另外唔該比多3A我。梁生在收生方面其實一點也沒有讓步。

myhappylife    發表於 22-7-21 14:03

請問M2怎樣計? 是否計正常一科X ?  

22welldone77 發表於 22-7-22 10:22
請問M2怎樣計? 是否計正常一科X ?

Deleted

P1001S 發表於 22-7-22 11:15
HKU 係[數學必修科成績+(M1/M2成績X 0.5 ] / 1.5,計出來要好過數學必修科成績才計算。

CU 係 M1/M2 同你 ...

你的應該是舊計分法了。

Jupas網站顯示,8大已經讓M1M2獨立成爲選修科了。只是假如你同時考了M1M2,你只能把其中一科放入你的選修科内。

ok_ko 發表於 22-7-22 17:53
你的應該是舊計分法了。
Jupas網站顯示,8大已經讓M1或M2獨立成爲選修科了。只是假如你同時考了M1與M2,你 ...

Thx for clarification

ok_ko 發表於 22-7-22 17:53
你的應該是舊計分法了。
Jupas網站顯示,8大已經讓M1或M2獨立成爲選修科了。只是假如你同時考了M1與M2,你 ...

我去double confirm 一次:

HKU 同舊年唔同M1/M2 計一科。

CU 仲係無變 M1/M2 同最差嗰科加埋除2。

P1001S 發表於 22-7-22 18:54

CU  究竟係4C + 2X 還是 4C + 3X?

大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

totoro 發表於 22-7-22 20:25
CU  究竟係4C + 2X 還是 4C + 3X?

CU medic 無拒絕4C+2X, 不過分照係咁計同7科嘅candidates競爭,唯一不同係M1/M2 計分。4C+2X+M1/M2, M1/M2計半科,e.g. M2攞到5*就計有3分。

P1001S 發表於 22-7-22 20:55
CU medic 無拒絕4C+2X, 不過分照係咁計同7科嘅candidates競爭,唯一不同係M1/M2 計分。4C+2X+M1/M2, M1/M2 ...

Thanks
大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

2jkidsfather 發表於 22-7-20 13:41

相等於當年我哋會考要 ...

只知HKU 要讀chem, 聽講36分穩入?--------- Yes, at least core + Chem

唔係好明, 36分係指best 6 ? 5, 5*, 5** 係計5,6,7 分?

P1001S 發表於 22-7-22 18:54

即係 CU 可以 計八科?
‹ 上一主題|下一主題