用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 大家幫忙...埋黎睇下啦 2023 Sixth Form
樓主: cfs
go

[英國] 大家幫忙...埋黎睇下啦 2023 Sixth Form [複製鏈接]

cfs 發表於 22-7-21 03:05
係架,要分析我已經做咗,你可以幻想下佢想由一間三星酒店轉去四星半,除咗想挑戰自己更想有新體驗,中學 ...

有guts願意去闖,已經好好啦!做埋事與願違嘅心理準備就冇得輸!開唔開心都係人生經歷之一,佢願意承擔後果就得啦。
我識嘅男校都係EK家長分享嗰D,coed淨係識King's school Canterbury ,但係喺Kent,不在你理想地域。

beastiebistro 發表於 22-7-20 16:21
回覆 cfs 的帖子

Rugby係非常好嘅學校,我冇揀純粹係因為我選擇送小朋友去齋校。如果我揀男女校,一定揀Ru ...
請問男校有咩推薦?

etoile 發表於 22-7-21 09:39
有guts願意去闖,已經好好啦!做埋事與願違嘅心理準備就冇得輸!開唔開心都係人生經歷之一,佢願意承擔後 ...
King's school Canterbury 我朋友仔九月都入讀呀,嘩佢收Deposit 要兩個term我無廿幾萬人夾2年囉.

回覆 cantona2001 的帖子

入咩年份(Y9/Y12)?有咩擇校條件?全寄宿比例?課外活動等?

其實全男全寄宿基本上得5間,Eton,Harrow,Winchester,Radley同埋Sherborne Boys。Wincoll(我仔嗰間)嚟緊都會收好少量lower sixth女生同埋day students。

如果唔理全寄宿比例,仲有Tonbridge(~50%寄宿),Abingdon(~10%寄宿),Whitgift(<10%寄宿)等。

睇下你要啲咩。

cfs 發表於 22-7-21 02:58
一定會有影響啦,我都有同佢傾,而家學校你讀到有自信,又咁多年做埋prefect,再上A level分分鐘你係Head b ...

一般小朋友都係喜歡享受 comfort zoom 內的環境。 難得你的小朋友勇敢接受新挑戰! 比 LIKE!

DOCTORGG 發表於 22-7-21 22:33
一般小朋友都係喜歡享受 comfort zoom 內的環境。 難得你的小朋友勇敢接受新挑戰! 比 LIKE!
...

Like唔使比比啲學校意見我實際啲丫

cfs 發表於 22-7-21 10:00
King's school Canterbury 我朋友仔九月都入讀呀,嘩佢收Deposit 要兩個term我無廿幾萬人夾2年囉. ...

係呀,2個term deposits,非誠勿擾!

etoile 發表於 22-7-22 15:27
係呀,2個term deposits,非誠勿擾!
無本事勿擾

cfs 發表於 22-7-22 15:34
無本事勿擾

如果有人放棄咁大舊錢去第二間,真係另一個層次嘅人。

etoile 發表於 22-7-22 20:53
如果有人放棄咁大舊錢去第二間,真係另一個層次嘅人。

我的朋友好有層次,King只是佢嘅後備,首選係香港學校有錢人的諗法我哋唔會明

cfs 發表於 22-7-22 21:41
我的朋友好有層次,King只是佢嘅後備,首選係香港學校有錢人的諗法我哋唔會明
...
好奇一問,香港邊間,CIS? GSIS?

whoo99 發表於 22-7-22 21:51
好奇一問,香港邊間,CIS? GSIS?

我都唔知因為問左我都唔識

cfs 發表於 22-7-22 22:40
我都唔知因為問左我都唔識
唔緊要,隨意問問,好奇而已

whoo99 發表於 22-7-23 10:15
唔緊要,隨意問問,好奇而已
我仔在香港讀傳統學校,所以你果啲code我一個都唔識,從來無諗過讀國際學校,我最識係咩耀中,英基8掛新聞成日講藝人仔女讀果啲.

cfs 發表於 22-7-22 21:41
...

兩個世界!

cfs 發表於 22-7-21 08:08
使錢最叻,而家有獎學金但跳出去就乜都冇我真係要食風了。
你有冇什麼學校介紹我呢個大家 ...
我都想介紹自己孩子果間比您,佢好鍾意自己間學校呀!可惜 OiC 唔會啱您心水喇。

唯有講個小秘密您聽啦:佢本來讀 Abingdon,但朋友話冇咩特別,當年有一科目不滿意,寄宿生活又不是太開心。現在看到樓上網友分享,我才明白原因可能係宿生太少。

其實當年阿仔都好掙扎,因為 Abingdon 環境怡人,又有佢最喜愛的水上活動!

cfs 發表於 22-7-21 08:08
使錢最叻,而家有獎學金但跳出去就乜都冇我真係要食風了。
你有冇什麼學校介紹我呢個大家 ...
我仔剛剛Tonbridge 畢業,學校好好。sixform 一定係single room, 不過Prae先可以有單車

giver 發表於 22-7-25 18:41
我都想介紹自己孩子果間比您,佢好鍾意自己間學校呀!可惜 OiC 唔會啱您心水喇。

唯有講個小秘密您聽啦: ...

好多謝你嘅分享,大家都可以分享自己孩子學校生活實況,已經入讀或者讀完唔怕有競爭。讓大家有多個參考。

我仔而家學校都少宿生,因為疫情同脫歐少咗好多歐洲同學返嚟,不過佢都一樣讀得開心,宿生之間相處
,高年級學生都玩埋一齊,假期一齊打波,踩單車出去。英國local有活動又會約佢出街,佢哋父母又會嚟車埋我仔,我仔算幾好運。
不過既然最後兩年佢想試吓其他學校生活如何貪新鮮

Brianmommy 發表於 22-7-25 18:55
我仔剛剛Tonbridge 畢業,學校好好。sixform 一定係single room, 不過Prae先可以有單車 ...

嘩,多謝晒分享。Tonbridge好貴呀,我真係怕斷供要踢出校 校園好靚。呢排睇好多學校,外面世界好靚,哈哈

giver 發表於 22-7-25 18:41

唯有講個小秘密您聽啦: ...

BTW, OIC係咪多數想讀醫嘅人去架
‹ 上一主題|下一主題