用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 大家幫忙...埋黎睇下啦 2023 Sixth Form
樓主: cfs
go

[英國] 大家幫忙...埋黎睇下啦 2023 Sixth Form [複製鏈接]

回覆 cfs 的帖子

我唔少朋友嘅仔女讀緊,不過整體香港人比例相對唔高(因為Rugby唔喜歡同agent合作,唔肯俾commission,所以基本上冇人主動推)。

宿舍相我就真係冇喇(除咗三十幾年前我自己嗰啲),不過每間house每幾年都會局部或者全面翻新,所以內籠唔會有大問題(或者你試吓上FB Rugby school page轆下啲相睇睇)。應該大部份LXX(rugby嘅lower sixth叫法)都有single room,可能除咗個別一兩間house嘅一兩個學生。

都係嗰句啦,我實biased,你同你仔自己衡量啦。

yuyueng 發表於 22-7-20 17:41
Eastbourne 可以望下,我舊年都有興趣呢間。
些些你,我又睇下先,不過見到佢真係好好好南面.去到篤

beastiebistro 發表於 22-7-20 17:50
回覆 cfs 的帖子

我唔少朋友嘅仔女讀緊,不過整體香港人比例相對唔高(因為Rugby唔喜歡同agent合作,唔肯 ...
好的,FB Rugby school page轆晒啦youtube都碌晒,亞仔對住有啲要求,第一時間碌晒.多謝你意見.

回覆 cfs 的帖子

橫掂你都諗住同學校聯絡,索性話你參觀唔到想睇睇,叫學校send俾你或者send啲link俾你。

beastiebistro 發表於 22-7-20 17:56
回覆 cfs 的帖子

橫掂你都諗住同學校聯絡,索性話你參觀唔到想睇睇,叫學校send俾你或者send啲link俾你。 ...

呢個要求我已經發出左. 丫,你知唔知學校比唔比宿生放單車架?我仔有自己單車在而家學校,宿生們都會周圍踏下, 去下town買小食.

beastiebistro    發表於 22-7-20 18:22

回覆 cfs 的帖子

Rugby如果出town,用唔着單車喇。正門過條街就係,由最遠嗰間house行出town都唔使15分鐘。

beastiebistro 發表於 22-7-20 20:02
回覆 cfs 的帖子

Rugby如果出town,用唔着單車喇。正門過條街就係,由最遠嗰間house行出town都唔使15分鐘 ...

啊,近到咁架.咁只可以遊車河時用喇.佢架單車會跟佢轉校,好多家檔風扇,電腦芒

回覆 cfs 的帖子

我相信一定有位放嘅。

Sixth form轉校係咪睇entrance test成績,校內成績?

kct18 發表於 22-7-20 20:19
Sixth form轉校係咪睇entrance test成績,校內成績?

兩樣一齊睇架,你孩子都有興趣轉?一齊陪我研究

cfs 發表於 22-7-20 17:43
唔緊要啦,而家仲係7月,唔係超名校應該趕到既. 睇岩又好似我咁,上黎搵大家幫幫手,睇下有咩意見.經beastiebis ...

係,EK真係有好多好肯幫人嘅家長,你就係其中一個我女依家學校有位家長,都係EK識,佢又係好好人,幫左我好多

回歸正題,我哋依家睇緊Cambridgeshire、Hertfordshire、Suffolk呢三區,希望呢個星期決定到申請邊間

cfs 發表於 22-7-20 11:02
當你見到呢段文字既時候...............就係需要你伸出援手幫忙比啲意見丫.

小兒想在2023 Sixth Fo ...

有冇考慮舊嗰啲朋友會冇咗

sleung2020 發表於 22-7-21 01:09
有冇考慮舊嗰啲朋友會冇咗

有呀,我有同佢傾過,佢話係朋友嘅分開學校都可以約,佢好多係英國本地朋友,有慶祝活動再約,反正佢哋長住喺英國,三年後大家上大學都會分開架啦,今次轉校又可以識批新朋友,唔好咩!佢都幾亞Q還是覺得自己交際能力高呢

cfs 發表於 22-7-21 02:47
有呀,我有同佢傾過,佢話係朋友嘅分開學校都可以約,佢好多係英國本地朋友,有慶祝活動再約,反正佢哋長 ...

另外一個問題請教,如果新學校搞到個仔冇咁開心,會唔會擔心影響a level?

sleung2020 發表於 22-7-21 02:48
另外一個問題請教,如果新學校搞到個仔冇咁開心,會唔會擔心影響a level?
...

一定會有影響啦,我都有同佢傾,而家學校你讀到有自信,又咁多年做埋prefect,再上A level分分鐘你係Head boy,起碼唔會有人蝦你先,出到去冇人知會點,可能你會發現你成績不外如是,只係底果層,要適應新環境又要追成績,佢話冇問題啦,如果我知原來成績只係一般,咁早啲知咪仲好,有一年可以追,與其喺度自己覺得勁不如早啲出去面對現實。所以作為父母只能夠希望搵到舊生或現有學生,可以先了解一下學校宿生相處問題,至少知道一切正常已經足夠、去到靠佢自己真心認識朋友

cfs 發表於 22-7-21 02:58
一定會有影響啦,我都有同佢傾,而家學校你讀到有自信,又咁多年做埋prefect,再上A level分分鐘你係Head b ...

我覺得風險高,隨時得不償失

sleung2020 發表於 22-7-21 03:00
我覺得風險高,隨時得不償失

係架,要分析我已經做咗,你可以幻想下佢想由一間三星酒店轉去四星半,除咗想挑戰自己更想有新體驗,中學生涯最後兩年,到大學完全係個體生活,佢願意自己去考試,去睇學校,上網搵資料,唔明就電郵去問,佢都咁勇,我冇奶油阻佢,同當年小六畢業要求我哋比佢出去讀書一樣,心口一個勇字

cfs 發表於 22-7-21 03:05
係架,要分析我已經做咗,你可以幻想下佢想由一間三星酒店轉去四星半,除咗想挑戰自己更想有新體驗,中學 ...

你仔仔好叻! 勇敢、獨立(emoji)

QQBBLO 發表於 22-7-21 07:27
你仔仔好叻! 勇敢、獨立(emoji)

使錢最叻,而家有獎學金但跳出去就乜都冇我真係要食風了。
你有冇什麼學校介紹我呢個大家都介紹自己孩子果間比我咪最簡單囉

我加入Rugby School 及 Oakham作考慮,有認識朋友孩子讀緊嘅家長,幫手比啲意見啦,謝謝你們。
‹ 上一主題|下一主題