用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 已解決
樓主: Ladyfafa
go

已解決

除非唔打算在港升中學, 應該唔需要VS

Ladyfafa 發表於 22-7-18 22:51
剛叩入天神,民生亦取錄了,如不計學費,請求給意見!謝謝!

天神一條龍,之後專心應付學校要求。有餘力,參加多D活動!享受傳統名女校生活!

回覆樓主:

多謝大家意見!

呢兩間根本唔需要vs

cl919 發表於 22-7-19 23:50
呢兩間根本唔需要vs

謝謝!

Ladyfafa 發表於 22-7-19 23:55
點解呀  民生都band1a,b排名好前,校舍無敵,男女校,多活動,我覺得都好好呀!
...

本地學制問題,揀學校巳經唔係純為「興趣」,到高小玩呈分升中你就明,直升龍是多幸福的事。又或者在EK睇吓那些「band 1c定band 2a」「呈2失手點算」「視藝點追分」感受下,想唔想玩。

我諗睇你自己想要咩,天神好谷,同埋係好傳統好守規矩嘅女校,我有兩位朋友讀緊,佢哋嘅comment係揀天神,你預咗你嘅生活只有讀書,不過如果你女女叻,你有信心handle到嗰種壓力,咁天神當然係好好嘅選擇,如果唔係,民生嘅谷應該無天神咁勁嘅,校園生活應該多元化一些,純粹睇下你想比咩女女同覺得女女適合邊種呢:)

964000 發表於 22-7-20 12:50
本地學制問題,揀學校巳經唔係純為「興趣」,到高小玩呈分升中你就明,直升龍是多幸福的事。又或者在EK睇 ...

謝謝

winkymomobb 發表於 22-7-20 17:18
我諗睇你自己想要咩,天神好谷,同埋係好傳統好守規矩嘅女校,我有兩位朋友讀緊,佢哋嘅comment係揀天神,你預咗 ...

謝謝

964000 發表於 22-7-20 12:50
本地學制問題,揀學校巳經唔係純為「興趣」,到高小玩呈分升中你就明,直升龍是多幸福的事。又或者在EK睇 ...

社會富裕左, 好多人認為”俾錢先係老闆”, 睇唔上”津校” (喇沙係例外)

我諗睇你自己想要咩,天神好谷,同埋係好傳統好守規矩嘅女校,我有兩位朋友讀緊,佢哋嘅comment係揀天神,你預咗 ...

我係天神現任用家, somehow 我agree 天神唔輕鬆(e.g 英文教深一年), 但絕對不認同”生活只有讀書”, 穩穩陣陣升上一缐中學, 反而有時間學一些自己有興趣的東西, 不用擔心將來考中學/叩門而去考一堆證書

Ladyfafa 發表於 22-7-20 21:55
我其實就係諗緊呢個問題!

其實樓主有concern, 証明天砷不是你杯茶, 快快放位給其他心儀人士吧

如果連一條龍的學校都話「只有讀書」,咁去有呈分的學校起不是生不如死?要看大多數用家的情況,極少部份追唔上或者過份追求成績的就可能『只有續書』。

73662710 發表於 22-7-21 09:00
如果連一條龍的學校都話「只有讀書」,咁去有呈分的學校起不是生不如死?要看大多數用家的情況,極少部份追 ...

err...只能夠講,嗰種壓力唔係個個承受到,唔好以為一條龍就等於好輕鬆,我諗都好depends on個別家長配唔配合到,同小朋友嘅能力,都係case by case好難一概而論

樓主按自己對小朋友嘅期望同能力去做選擇啦,不過,民生同天神都係比較傳統嘅學校,教學模式差不多,民生只係比較下多少少活動,比我都會揀天神,除非係優才/播道vs天神就要諗啫

Ladyfafa 發表於 22-7-19 10:36
請問天神的功課真的如外界所說的多嗎?需要外補嗎?如小女比較活躍適合讀天神嗎?
...
如果你囡囡係叩得入來既應該係叻女唔洗外補功課。功課比想像中唔算多 (有時一日4-5樣, 有時又會9-10樣, 其實我細個讀街坊個D邨校咪又係咁上下)。學校就真係冇咩課外活動,靠家長自己搵比小朋友學/ 玩了。不過正如有其他家長咁講, 煩少樣升中, 小朋友真係可以放D時間學D真正鐘意既野。

天神谷係人都知,仲一路谷到上中學。女校嘅生態亦都唔係人人適合。有猶豫即是你唔係好鍾意

升學路途上, 包生仔既機會唔係好多

第一個係升小果陣有家姐阿哥, 第二個係龍校升中

唔係咁浪費呀

回覆樓主:

大家意見已經收到!明白哂!謝謝!

我唔認為天神好谷,但我唔否認部份天神的家長好谷。

gabejang    發表於 22-9-13 13:02
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

其實天神升中一條龍上St Mary’s,好多家長都恨到流口水,真係唔明點解你仲要考慮咁多!