用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 升Y13, 就嚟18歲, 其實係咪可以只用掛名guardian 公司就 ...
go

[英國] 升Y13, 就嚟18歲, 其實係咪可以只用掛名guardian 公司就得 [複製鏈接]

因為佢想同同學仔喺term break時租酒店或B&B住, 唔想再住hosting度. 謝謝
   0    0    0    0

回覆樓主:

我孩子一直只用掛名guardian公司for uk政府要求。 我諗重點係睇你孩子嘅學校支援足唔足夠,如果學校基本上都照顧得到,你又唔需要guardian嘅服務, 我認為用最平嘅已經ok

回覆樓主:

我都係用basic plan.其實hosts另外比錢,有需要時咪再要求找host.

Thanks All

kittttty 發表於 22-7-18 21:01
因為佢想同同學仔喺term break時租酒店或B&B住, 唔想再住hosting度. 謝謝

睇錯咗時租酒店

王家爸爸    發表於 22-7-19 11:13

我仔話今年放假時都想起其中一個星期同同學一齊租B&B,唔想成個假期住host family 度,但我都唔知應該點安排,如實告guardian company一定唔比,好似學生就算滿18歲都唔比自己外出租B&B,有無人知道系咪真系?

yuyueng 發表於 22-7-19 08:38
我仔話今年放假時都想起其中一個星期同同學一齊租B&B,唔想成個假期住host family 度,但我都唔知應該點安 ...
我有次回覆監戶人公司,不用安排住宿,我計劃飛去英國. 完,唔答佢太多,大家都無問無再理我.當然我仔唔係自己住,果時未決定去邊住,唔想答太多.之後我就只覆佢,不用安排住宿就算,佢又唔追問我.

cfs 發表於 22-7-19 09:18
我有次回覆監戶人公司,不用安排住宿,我計劃飛去英國. 完,唔答佢太多,大家都無問無再理我.當然我仔唔 ...

如果出事唔會唔有手尾?

sleung2020 發表於 22-7-19 10:21
如果出事唔會唔有手尾?
一定有風險架,所以一定唔可以出事我唔係去B & B無咩問題既,只係可能去朋友宿舍借宿,又會坐火車去朋友家住下.自己住就話怕火警怕有賊仔唔識搞.而且我仔年齡酒店都未入得.監戶人問我時我都未決定去邊,所以是但答佢,佢地原來唔會太理會我.給我自由都好,只係比年費870磅就唔好再煩我.

亞仔學校講明唔可以,House Master 會打去host family 多謝佢照顧(即係reconfirm亞仔去邊)。

Guardian 係我朋友,唔去住唔肯收錢,但係COVID 後佢仔女work from home ,冇地方俾亞仔住,所以呢兩年每次放假我十分頭痛。

cfs 發表於 22-7-19 09:18
我有次回覆監戶人公司,不用安排住宿,我計劃飛去英國. 完,唔答佢太多,大家都無問無再理我.當然我仔唔 ...

我仔話想返宿舍前一個星期同同校同學去租B&B,我估答佢住我朋友或親戚屋企甘Lor,其實系有風險架,我都系年費850鎊。題外話,我見佢地網站今年會加到900deposit 1000host family 一晚加3鎊。

yuyueng 發表於 22-7-19 14:31
我仔話想返宿舍前一個星期同同校同學去租B&B,我估答佢住我朋友或親戚屋企甘Lor,其實系有風險架,我都系年 ...

年費850鎊加到900鎊,唔掠水wow,抵用。

yuyueng 發表於 22-7-19 14:31
我仔話想返宿舍前一個星期同同校同學去租B&B,我估答佢住我朋友或親戚屋企甘Lor,其實系有風險架,我都系年 ...
我今年退出左佢,轉用朋友一年.明年轉校睇位置再決定.

TTEE1819 發表於 22-7-19 15:27
年費850鎊加到900鎊,唔掠水wow,抵用。
咁對比起其他佢算抵既,又唔多限制,有需要搵佢又會覆到, 一切正常

回覆樓主:

基本上係唔得,實行上就睇學校同Guidance 公司睇得緊唔緊。唔可以打正旗號話住酒店/Airbnb,要話住親人家/自己飛去陪佢。風險要自己承擔。

cfs 發表於 22-7-19 19:37
我今年退出左佢,轉用朋友一年.明年轉校睇位置再決定.

如果你哋明年轉校,係咪9月頭開學就要申請?

6x6=36 發表於 22-7-19 22:25

已經開始咗了,始終要十一月抽時間親身去考試,英國啲位置距離這麼遠,所以只可以挑兩間考,仲要佢自己坐火車去,如果失敗哂就原校直升。你又會轉?一齊研究好喎!我都好頭痕。

cfs 發表於 22-7-20 06:30
已經開始咗了,始終要十一月抽時間親身去考試,英國啲位置距離這麼遠,所以只可以挑兩間考,仲要佢自己坐 ...

你真係行動組

我哋淨係睇左學校,但仲未申請,不過同你哋一樣,如果唔成功原校讀。我仲諗住可以視像 interview,原來要去學校in,咁真係要諗諗交通安排先。

6x6=36 發表於 22-7-20 08:34
你真係行動組

我哋淨係睇左學校,但仲未申請,不過同你哋一樣,如果唔成功原校讀。我仲諗住 ...

因為十一月佢人在英國,我問咗啲學校,係需要親身去考。仲有大部份係十一月第一個星期考,所以好易撞期。你孩子都係sixth form?一齊研究下

6x6=36 發表於 22-7-19 22:25

9月頭有D遲,我仔前年就系9月頭至申請,覺得太遲,好多學校原來已經去左第一輪申請,可以既再早D,例如放暑假前,唔系放完暑假後。

‹ 上一主題|下一主題