用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 如果培育及發展資優小朋友?
樓主: happy.4ever
go

如果培育及發展資優小朋友?

fatboybaby 發表於 22-10-26 12:54
大家好!我第一次喺資優個forum出post,請大家多多指教!

睇左好多post,好有共嗚,但我從來冇幫個仔做tes ...
Check 下有冇adhd, 有些Adhd仔仔好聰明,吃葯控制后,如虎添翼。

73662710 發表於 22-11-5 00:19
Check 下有冇adhd, 有些Adhd仔仔好聰明,吃葯控制后,如虎添翼。
唔好意思, 借位一問, ADHD資優小朋友, 較情緒化同自我肯定低, 食藥控制後, 會唔會都對佢情緒上有幫助?

醒目開學勳章 貢獻勳章

今日見呢個post 浮返上嚟望見自己半年前寫嘅野.. 提起DP...

我想借個位用嚟分享145+ 有超前學習嘅"結果"

小學、中學分別向3位校長要求過跳班,不果,答案唔係從來無人跳過班,就係學校咁多勁人都生存到...

正確,我仔真係好唔鍾意返學,因為佢學得太快,老師都唔鍾意佢
但响科大DP,佢就好開心,成績亦好好,學習態度亦令導師都記得佢,完全係另一個人一樣!

唔係想討論超前學習嘅對與錯,因為個個孩子都唔同
只係想講讀DP嘅好處!

我兒2022年頭已完成IAL考試,年尾申請UCAS,12月in 咗Imperial 同 Cambridge, 聖誕前已收到Imperial offer, 早兩日亦收到Cambridge offer

阿仔明明話in 得唔好,但點解會收?
我諗到幾個比人強嘅地方,
其一係我地揾咗DP教過仔兩年嘅阿sir 做reference (佢小六嗰年係攞 outstanding award, 所以到佢讀完level 2, 就問定導師可唔可以將來幫忙做reference)
另外,唔知有無影響喇~ 仔手上有科大同中大嘅credit (上過credit bearing course) ,都係中一中二時攞到嘅~

當然,仔對呢科係好有興趣,亦係佢大學所選科目

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

fatboybaby 發表於 22-10-26 12:54
大家好!我第一次喺資優個forum出post,請大家多多指教!

睇左好多post,好有共嗚,但我從來冇幫個仔做tes ...
有樣野叫學習動機,見到時要好好"養住",佢死咗,就好難救得返...
當佢話悶時,家長有無了解過係咩原因? 點處理?

我仔就係明得太快,老師講幾句,佢已經明埋之後嗰堂要解嘅野,咁有乜可能唔悶呢?
但呢個情況出現時唔去正視,青春期放佢走...  好難搞...  '
我聽過有d case 仲難搞,响HK已經唔肯返學,過到外地一樣唔願郁,只顧住打機!(唔係boarding school,家長一齊去外地生活)
要等佢過咗青春期,自己醒先得 (一位前輩講嘅,有幾年直頭覺得自己無咗個仔...)

我用好多心機去經營親子關係,就係唔想青春期出事..

恐龍家

小曳人 發表於 23-1-29 04:05
今日見呢個post 浮返上嚟望見自己半年前寫嘅野.. 提起DP...

恭喜你呀!

小曳人    發表於 23-1-30 18:44

小曳人 發表於 23-1-29 04:17
有樣野叫學習動機,見到時要好好"養住",佢死咗,就好難救得返...
當佢話悶時,家長有無了解過係咩原因? 點 ...

多謝你既分享. 睇哂成個資優版都無ED分享.你肯講多D實在太好了.

恭喜恭喜!! 你仔仔太優秀了! 一直以來都很感激你的無私分享. 這對於我在育兒過程中也得到很多安慰及啟發. 我兒子過兩年也要上大學了. 他也由一個過度活躍小小頑劣的小孩,  變成一個成熟喜歡讀書及有理想的少年. 做父母的耐性真不能少.

stillgood20    發表於 23-2-6 08:00
小曳人    發表於 23-2-5 16:59

真係有種修成正果嘅感覺。培育gifted kid呢條路唔容易,academic 以外,情緒、感性培養,可能同樣重要。

醒目開學勳章 貢獻勳章

Radiomama 發表於 23-2-5 21:39
真係有種修成正果嘅感覺。培育gifted kid呢條路唔容易,academic 以外,情緒、感性培養,可能同樣重要。
...

真係嘔咗唔少血...
唔係GC家長,真係唔會知有幾無助...

尋日同兩個仔行街,見到有個homeless同狗仔玩緊,我同細仔掛住望狗,大仔留意到伯伯個杯蓋掉咗,即刻去幫佢執返,嗰刻~ 好感恩
年青人覺得好少事,但作為父母,從一個細個超自我嘅人,到睇到他人需要,真係好感動!

其實自從收到imperial  offer,已經好滿意,有種又過一關,得到認同嘅滿足感
再高嘅~ 真係意外驚喜!

stillgood20    發表於 23-2-6 08:01
恐龍家

請教而家早教風氣盛行,其實早教同資優評估結果有無任何關係?IQ 會唔會隨年紀長大而有所改變?

首先恭喜你兒子,非常優秀!應該是阿仔師弟?

我個人覺的份推蔫信作用不大。

Imperial 我唔知,但阿仔劍橋大學面試經驗係教授由你識問到你唔識,然後提下你,睇你點接落去,點即學即用。教授冇要求你識,反而睇你嘅學習心態及解難過程。

反而個個年輕人覺得自己考得差,因為答唔到個標準答案。這是典型香港學生學習模式,追求model answer!

點知九年後在另一個情境,見工面試,個數學博士上司又玩接近嘅嘢,考由你識到你唔識的數學理論。他即時想起劍橋面試情境,積極跟上司搓波半個小時,完咗,佢覺得機會不大。他的自我expectation management。

幾日後收到通知取錄佢,他後來簽合約時問上司,他面試時都有很多不懂得的地方,點解會請佢,答案係他不是要個答案,係睇你遇到問題時用什麼方法及心態去解決,而且不隨便放棄。你贏了那些MFE及PhD學歷嘅人,你的解難方法跟他們不同,你過程中積極,冇放棄。

小曳人    發表於 23-3-9 00:56
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章 貢獻勳章

ANChan59 發表於 23-3-8 17:08
首先恭喜你兒子,非常優秀!應該是阿仔師弟?

我個人覺的份推蔫信作用不大。
多謝前輩!
印象中,應該係對家嘅師弟

有自稱英國教師話現時大學傾向講到學生學習動機/情況嘅reference.. 所以我先估可能有少少"好處"
當然,應該唔會係單一原因

恐龍家

小曳人 發表於 23-3-9 00:59
多謝前輩!
印象中,應該係對家嘅師弟

我哋搵人寫reference,一定搵個會寫得好嘅人寫,一百個都唔會有一個寫衰個申請人。

點知個學生究竟係唔係咁樣學習,係咪有動機,最好嘅方法係逼你埋牆角,睇你點反應。這個是我嘅睇法,阿仔都認同!

小曳人    發表於 23-3-9 16:41
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ABC-DAD 發表於 22-10-22 19:28
高中前最好要補強,好重要x3,真的重要。
對大學進修好有用。

Hi ,
原來不經不覺,阿女已經中二了。記得你回覆過我。所以想再請教:
補強 :
你覺得係把她現在已強的科目 再top up , 其他就普普通通ok ?
還是已經要針對中三選科,進補想要的科目?

為咗將來工作多啲選擇,其實她已想了一個選科plan : selective : Bio, Chem ,econ ,
佢現在仍然是all round , 各科大致平均,但見佢,中,西史特別高分,但將來佢無打算做老師,
咁其實我應該係邊方面「補強」好呢?

Greylay 發表於 23-9-15 11:44

Hi ,
PM傾

Greylay 發表於 23-9-15 11:44

Hi ,
#你覺得係把她現在已強的科目 再top up , 其他就普普通通ok ?
還是已經要針對中三選科,進補想要的科目?#

我估All round 嘅資優學生,好少會容許自己其他科普普通通,選科前後一定會有爆發。我估目前用唔到60%在學業上。

Gifted (2017 film)
Gifted is a 2017 American drama film directed by Marc Webb and written by Tom Flynn. It stars Chris Evans, Mckenna Grace, Lindsay Duncan, Jenny Slate and Octavia Spencer. The plot follows an intellectually gifted seven-year-old who becomes the subject of a custody battle between her maternal uncle and maternal grandmother. The film was released on April 7, 2017, by Fox Searchlight Pictures, and grossed $43 million worldwide. At the 23rd Critics' Choice Awards, Mckenna Grace was nominated for Best Young Actor/Actress. The film received mixed-to-positive reviews from critics, who praised the performances of Evans and Grace, but noted its predictability.

ABC-DAD 發表於 23-9-17 22:37
#你覺得係把她現在已強的科目 再top up , 其他就普普通通ok ?
還是已經要針對中三選科,進補想要的科目?#
...

暫時仲未需要補習,仲可以10pm 前瞓覺。每科都幾平均,但一定不是最高分嗰個,啲同學真係好叻

Greylay 發表於 23-9-17 23:53
暫時仲未需要補習,仲可以10pm 前瞓覺。每科都幾平均,但一定不是最高分嗰個,啲同學真係好叻
...

有家長話: selective 科目中, 會把想揀的科top up ,其餘只要合格就ok , 你點睇呢個approach ?

Btw , 我哋學校 IAL 是俾中文科麻麻地的學生讀(自由報,但學校決定邊個可以讀),我小朋友話有人話: 特登整衰科中文搏入IAL , 妳又點睇?

Greylay 發表於 23-9-17 23:59
有家長話: selective 科目中, 會把想揀的科top up ,其餘只要合格就ok , 你點睇呢個approach ?

Btw ,  ...
我睇法係培養小朋友獨立自主嘅個性,唔好人云亦云。
自己抓著自己方向,得到幾多都係自己嘅本錢。

心安理得。

你㨂左邊條路?我無其他意見。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊