用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF vs FIS
go

[小學] ESF vs FIS

啱啱收到兩間嘅 offer ( kindergarten ) 掙扎中.... 睇過唔少資料, 爬過文, 有人話兩間差唔多, 又有人話樣樣都唔似
學費/地點對我嚟講唔係最大因素 , 我自己鍾意法文多個中文, 但係冇咗法文我又唔會覺得好可惜
自己對學制 ( IB PYP in ESF vs IEYC  in FIS ) 冇乜大嘅 preference , 反正我覺得咁細個小朋友兩種課程都各有好處
唯一覺得有分別係, 有家長分享過student mix唔同? ESF多一啲local 家長 , FIS 相對外籍人士/ expat 比較多?
有冇其他資訊可以分享 ?

John_leung99 發表於 22-7-16 22:54
啱啱收到兩間嘅 offer ( kindergarten ) 掙扎中.... 睇過唔少資料, 爬過文, 有人話兩間差唔多, 又有人話樣 ...

學制,中文/法文,地區都唔重要,咁其實2間都差唔多。近年 expat 走得多,我相信2間nationality mix都唔會好大分別,我地今年入ESF K1, 未開學wts group入面大約有10個外國 / mix BB incl. us, 我地有報FIS今年等play visit for 下年 NS, 如果有offer會揀FIS。

如果你覺得最重要嘅係nationality mix, 建議你揀Kellett,有一半係白人。或者揀ESF 到小學果陣揀Peak果間,應該多白人啲。

John_leung99 發表於 22-7-16 22:54
啱啱收到兩間嘅 offer ( kindergarten ) 掙扎中.... 睇過唔少資料, 爬過文, 有人話兩間差唔多, 又有人話樣 ...

FIS 小班教學,校舍設施好,尤其TKO campus, 真心impressive.
學校亦着重藝術/美感培養,你睇佢環境周圍設計就知。
我個人好喜歡法式嗰種簡約得來又好時尚嘅感覺,
你一入學校你就會感受到。

學費/成績方面,FIS / ESF 差唔多。
ESF 雖然校舍舊,又大班教學(但聽聞每班都有一個老師+兩個TA)
但資源係好嘅,亦都因為係本地人多,所以admin 果啲細節位都係「香港人嘅效率」,
而呢方面,FIS 係比較laid back.,
ESF online classes 好多人都讚,但FIS 就有家長話做得唔係太好(講緊係疫情初期,唔知而家點樣)

但我覺得最重要係個文化,
好睇你接唔接受到法國人嗰種「放鬆」、「隨意」、「自由」,
食煙紋身更加係佢哋生活嘅一部份。

如果你覺得以上幾點唔係問題,FIS 我覺得其實幾好。

melobi12    發表於 22-7-21 12:02

sabsab122 發表於 22-7-18 08:05
FIS 小班教學,校舍設施好,尤其TKO campus, 真心impressive.
學校亦着重藝術/美感培養,你睇佢環境周圍 ...

好同意,法國品味是公認的,套校服都靚。揀國際學校好多人主要問IB考幾多分(相差不大),有冇愛心(間間都有),讀得開唔開心(間間都開心),校風好唔好(最R頭唔知點答),有冇中文學(local 家長最緊張但又嫌多local),我認為還要揀個風格(vibe)感覺啱唔啱feel,但平時好少人著眼,你形容得好好。

964000 發表於 22-7-20 22:58
好同意,法國品味是公認的,套校服都靚。揀國際學校好多人主要問IB考幾多分(相差不大),有冇愛心(間間 ...

我一向都覺得,揀國際學校係差不多揀嗰個國家嘅教育理念。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

1) student mix & vibes
我自己覺得呢個係好重要。對我嚟講,student mix 最大影響係決定背後o既家長係咩人。其實去school interview / campus tour 你已經會感受到唔同o既vibes。唔同家長係用咩「育兒方法」、事事叫住小朋友 「小心」、「唔好」、人盯人? 定係離遠「放養」?  

你自己屋企係邊個type? 覺得同邊種家庭一齊會舒服啲? 因為第時playdate、生日會、whatsapp 家長group,係不少機會同其他家庭溝通交流。識得一位expat o既小朋友近年o係ESF 一間較多local families o既K 返學,佢話家長們比較緊張小朋友o既學習,連中學都討論埋,令佢覺得好大壓力,最後佢幫小朋友轉左校。

而多啲ethnicity o既家庭另有一「好處」,就係學校可以成日請到唔同背景o既parents 以第一身介紹佢地o既cultures 同festivals,小朋友大開眼界。小朋友亦好習慣同唔同ethnicity o既人相處,學習彼此尊重包容 (亦對大家o既differences 習以為常)。

2) 中文 vs French
唔好話唔介意學邊樣,呢個係好大考量。如果你想小朋友學French,FIS 係不二之選,Reception開始一星期4堂French,另外有3堂由English teacher 同French teacher co-teach,亦會好多機會同French stream 小朋友交流: 一齊做shared project / 上ECA / 搭校車等等。不過,中文係接近0,小朋友學到幾多中文,就靠晒課外學習,家長願意花幾多心力同時間落中文度? 可以接受到小朋友o既中文「有幾差」?

至於ESF 中文,冇錯有啲小朋友最後中文係會差。但始終學校會上堂 (冇記錯都係一星期4堂),小朋友去到native pathway,keep 住有功課默書,家長願意花心力同時間,最後學得好o既機會一定高好多。

3) facilities
有啲人會考慮埋學校設施。ESF 有啲細校 (小學) 其實校舍唔大;FIS 相對大間,校內設施較齊全 (Y1 開始有 swimming class)。

講埋online classes。

確實聽過FIS 前一年 online classes 係麻麻,有一個家長甚至同我講過佢想轉校。

但o係過去呢一年,(reception 嚟講),認識幾位家長都係滿意,academics上最大o既指標係由開學時仲係phonics 初哥,下學期復課已經可以自己忘我地睇書 (冇外補)。

老師亦會留意到小朋友online classes 期間情緒有異 / 小朋友之間有conflict,落堂後請小朋友留低private chat 處理情緒 / conflict。

melobi12 發表於 22-7-21 11:59
1) student mix & vibes
我自己覺得呢個係好重要。對我嚟講,student mix 最大影響係決定背後o既家長係咩人 ...

Thx for sharing 有曬例子,家長可以自行決定人哋既style是否適合。

我小朋友目前三歲
有興趣FIS
係咪將軍澳校比較好
我見Jardine’s lookout 係咪之後唔收international stream Y1, 轉左去柴灣呢?

Seandaddy 發表於 22-7-22 11:01
我小朋友目前三歲
有興趣FIS
係咪將軍澳校比較好

有foreign passport可申請TKO campus,大啲機會校舍又新啲
因為只收2% local passport

JL Campus reception class會relocate去CW, 上year1先返去JL

Seandaddy 發表於 22-7-22 11:01
我小朋友目前三歲
有興趣FIS
係咪將軍澳校比較好

如果有foreign passport 入到TKO當然好,校舍靚student mix more diverse

唔該晒大家踴躍發言同埋意見(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)尤其是各位用家

大家嘅資訊都非常有用 感謝

而家幫小朋友報緊國際學校N
FIS係K其中一個考慮 請問2歲時interview international stream 一唔一定要識法文? foreign passport 係咪買cat b debenture 都大機會入? thank you

回覆 jenf123 的帖子

international stream 唔需要識法文. Foreign passport 嘅優勢係你可以揀將軍澳校舍, 如果你冇Foreign passport 嘅話只可以揀 JL 校舍, 評分上冇優勢的. 整個過程只有pass 同唔pass, pass 嘅話有位就入冇位就會 Waiting. 早啲報名優勢, 一出世就已經可以報名.

謝謝你回覆 有去過tko campus 附近食飯 請問知唔知到weekday會唔會有地盤噪音影響課堂?thanks again

jenf123 發表於 22-9-3 23:19
謝謝你回覆 有去過tko campus 附近食飯 請問知唔知到weekday會唔會有地盤噪音影響課堂?thanks again ...

隔離棟入境事務大樓喺暑假前已大致起好,之後只剩內部裝修,相信唔會嘈lu。

另外留意返FIS 嘅nursery class係3歲班,唔同本地n班嘅年紀呀 :)

melobi12 發表於 22-7-21 12:13
講埋online classes。

確實聽過FIS 前一年 online classes 係麻麻,有一個家長甚至同我講過佢想轉校。
原来FIS 都有phonics? 系咪ESF 都有? 定係睇邊間?

請問知唔知phonics 用邊套教材?

thank you all

回覆 melobi12 的帖子

回覆 jenf123 的帖子

FIS: Bug Club Phonics

jenf123 發表於 22-9-17 22:03
原来FIS 都有phonics? 系咪ESF 都有? 定係睇邊間?

請問知唔知phonics 用邊套教材?

相信所有IS都會教phonics? 只係差在用坊間嘅phonics program定係學校自定program。

無論學校開唔開一堂嚟「教phonics」,都一定會喺early years開始灌輸phonological/phonemic awareness,因為呢個係英文嘅閱讀基礎呀。