用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正小學 vs 九龍塘宣道小學
樓主: chanannie1988
go

培正小學 vs 九龍塘宣道小學

回覆 簡單啲來講 的帖子

咁入BAND2-3 英中係味英文會叻過培中呀? 全港好多英中架, 都唔使入宣道啦

回覆 muimui125 的帖子

PC大把人中學跳船去神校, 叻既去邊間都可以更上一層樓, 又係EK話龍校夠穩陣既

無錯!叻嘅去邊間都一樣可以跳去更叻,讀書叻可以跳,運動叻又可以跳,讀讀下可以跳,升中時又可以跳,係唔夠叻嘅先要諗

培正優勢還是用中文學好呢的科目,相信呢些狀元,探花都係用中文考的。

簡單啲來講 發表於 22-7-22 12:40
培正優勢還是用中文學好呢的科目,相信呢些狀元,探花都係用中文考的。
唔係你話"相信"咁就係既, 不如睇下其他家長用家點講:

數學中一開始用英書,教就用母語即廣束話,卷是用英文。
科學今年開始中一可以自行選英或中書(以前是中三),初中卷中英版都有,學生可選全中文或全英文作答。
中三要選定英文或中文書和卷,但教也是廣東話教。
英文自中一已設Elite 班,每班英文頭十名可進,外藉老師教,功課量多些和教深些。
數學及科學也是有Elite,程度好的學生會被選出來好好栽培。

除了Eng 同 Eng literature外。數學全考英卷,通識就部分英文好的學生考英卷,而Phy Chem Bio 學生可自選考英卷定中卷。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3858060

hkhk8888 發表於 22-7-22 14:33
唔係你話"相信"咁就係既, 不如睇下其他家長用家點講:

數學中一開始用英書,教就用母語即廣束話,卷是用英 ...

dse考中文定英文可以學生自己選的麼,不是根據學校來的麼。我沒有聽說英中可以用中文考dse,中中這麼自由?可以自行選擇?照樓上說,我就可以數學選英卷,生物選中卷,物理選英卷,自行隨意組合?哪個科目想用中文,想用英文自己說了算?是不是學校開設中文班,並且自己係用中文修讀的呢個課程,就可以選中文卷?反之亦然。

印象中教育局有一個叫「微調中學教學語言」的政策,學校符合特定條件便有酌情權決定有關班別的教學語言,所以中中與英中已沒有明確的界線,各校可按本身情況來訂定語言政策,即校方可在教育局的許可下,自行決定每個科目採用甚麼語言授課。另外從文憑試起,考生亦可選擇每個科目以中文或英文作答⋯⋯

視乎家庭需要和目標
如果家長唔想投放太多時間跟進學業,培小比APS好,因為無咁谷
但為咗將來讀大學讀得輕鬆少少/去外國讀書,正路就讀邊間小學都好,
考好呈分試和打好個底,然後揀英中好啲
DSE英文科個grade不完全等同真正英文應用能力,明嘅自然會明