用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正小學 vs 九龍塘宣道小學
go

培正小學 vs 九龍塘宣道小學

求問意見,男仔,兩間學校應如何選擇?

chanannie1988 發表於 22-7-15 18:22

培正有書院夠位收約八成直屬小學生
APS 2021年九成升B1 無人入B3
穩中求勝考慮前者 進取型後者

APS 2021年升中
B1直資 線上46+線下9=55
SPC 4 英華 6 DBS 17 |
DGS 1 協恩 4 德望 10 |
SPCC 3 港同 1
------------------------------------------------------
赤提 5 顏寶鈴 1 滙基KE 3

B1官津 線上38+線下31=69
九華 4 喇沙 4 |
聖提女 2 英華女 1 MSS 1 BPS 1
上智 1 |
張祝珊 1
華英 2 迦密 15 旅港 1
林護 1 曾肇添 1 沙呂 3
------------------------------------------------------
港華 2 |
九真 2 聖羅撒 1 |
筲官 1
循道 8 黃笏南 5 銀禧 12

B2A-1C 9
體藝 1
直資: 培基 4 王錦輝 1 羅氏基金 3

B2/NR 4
SJAC 1 |
直資: 基崇 1 STCC 1 羅定邦 1

官津本區+他區+直資
線上B1 22+16+46=84 (61.31%)
線下B1 19+12+9=40 (29.20%)
B1 41+28+55=124 (90.51%)
B2A-1C 0+1+8=9 (6.57%)
B1/近B1 41+29+63=133 (97.08%)
B2/NR 0+1+3=4 (2.92%)
本地 41+30+66=137 (100%)
海外 1
總數: 138人

APS
http://www.apskt.edu.hk/secondary.php

Poyau 發表於 22-7-15 20:39
培正有書院夠位收約八成直屬小學生
APS 2021年九成升B1 無人入B3
穩中求勝考慮前者 進取型後者

謝謝你!想問培正中學是屬於band1A、B,還是C,成日聽人講到,但自己唔識分。另外又想知道宣小升中學校名單,有哪些學校的程度與培正相若?

chanannie1988 發表於 22-7-17 17:48
謝謝你!想問培正中學是屬於band1A、B,還是C,成人聽人講到,但自己唔識分。另外又想知道宣小升中學校名單 ...
培正最大的特點,中學係中中唔係英中,很多人因為此而止步,所以你考慮清楚哦

回覆樓主:

請問APS是上星期call offer嗎

回覆 chanannie1988 的帖子

我會選培正,考慮校園環境以及中學backup。不過肯努力六年的話,當然APS考中學有更大機會更上一層樓。

呢度啲人唔係嗰個話有龍揀龍嘅咩?唔係話有龍嘅話除咗有Backup又可退可攻退可守,一樣可以更上一層樓嘅咩(笑)

真心想知呢度有幾多家長真係可以6年日日好耐心咁又不傷害親子關係地跟小朋友學業,小朋友聽聽話話成績好固然好,小朋友稍有唔聽教或成績稍有退步,又係唔係可以處之泰然
個個都話入到去努力,個個都話6年後要更上一層樓,唔通又個個都可以入神校
比我就唔玩呢個殘酷遊戲,上到高小係真材實料,再諗去神校都未遲

chanannie1988 發表於 22-7-15 18:22
Vote for PC
性價比高過APS

muimui125 發表於 22-7-18 22:26
真心想知呢度有幾多家長真係可以6年日日好耐心咁又不傷害親子關係地跟小朋友學業,小朋友聽聽話話成績好固 ...
同意

重點係6年長期備戰狀態, OK我當你捱得到, 但得出黎升中又好左幾多呢? 值唔值得呢?

我諗呢樣就係樓主要考慮既問題

培正考頭80%好易?

如果接受到讀中中的話,其實唔需要考慮

我覺得要了解清楚中中既課程

如果中學有可能放洋, 係咪會追得辛苦

唔係龍就必勝

好少聽培中跳走去再好學校

可以睇埋培正中學今年DSE成績再決定

今年又出狀元,仲要係超級狀

如果覺得仔女係有實力,將來會入到神科,咁就唔建議讀中中。或者會放洋,到大學都係會很辛苦。

回覆樓主:

If you are struggling on PC’s English, you can compare its eng DSE result Vs other EMI schools? I guess this is the most objective way.

One more info - PC is 英書中教.

hkhk8888    發表於 22-7-20 13:57

angelis 發表於 22-7-20 10:35
今年又出狀元,仲要係超級狀

聽聞係培小讀上去的同學。培正絕大多數同學都係全部自己栽培出來的子弟兵。

pollywcw 發表於 22-7-19 16:18
我覺得要了解清楚中中既課程

如果中學有可能放洋, 係咪會追得辛苦

大把上培中前跳咗啦

gillielam    發表於 22-7-20 22:15

Hwtsui 發表於 22-7-20 13:39
If you are struggling on PC’s English, you can compare its eng DSE result Vs other EMI schools? I g ...

中文中學出到幾個狀元仲質疑人哋英文程度XD