用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 B1C學校,S2 中英數 期考科科7x,算係點? ...
樓主: JojoDad
go

B1C學校,S2 中英數 期考科科7x,算係點?

我每次都問仔名次,班最高幾多,有幾多人唔合格
剩係得分數係中學冇意義,有時低分名次都會高

cyiuming 發表於 22-7-18 09:27
我哋精英班學霸係滿分,8頭都已經叫唔靚仔

我意思係8字係精英班的最低分,全級最高分係接近滿分,其他班8字都無乜機會

睇番個statistics, 8字以上應該大概都係全級頭20%以內,即係一班精英班人數多少少

唔係精英班的,有7字,已經係班頭幾名

LeeCC 發表於 22-7-18 12:06
我意思係8字係精英班的最低分,全級最高分係接近滿分,其他班8字都無乜機會

睇番個statistics, 8字以上應 ...

每一科都有自己嘅精英班?還是要每一科都要高分才能入精英班?

我小朋友也是精英班,但數學最弱,所以呢科只有7X。

BHA 發表於 22-7-18 16:12
每一科都有自己嘅精英班?還是要每一科都要高分才能入精英班?

我小朋友也是精英班,但數學最弱,所以呢 ...
每科有個別精英班

洋蔥頭媽咪 發表於 22-7-16 08:05
初中數學6字頭算弱架,識人 Band 2數學7X都係中上未到Top,B1前列學生多數有8-9字,到中三老師一般會告訴 ...

好犀利中一生,下學期考完第一個問題係問佢做唔做得曬,下學期仲要除數學外有其他科目做唔曬
上學期數學做唔曬得6x,但已是頭30%,下學期UT某科做唔曬已是top 10%、中文4x同我講已算高分所以期考現在未派卷都好忐忑

傻太 發表於 22-7-18 18:08

好犀利中一生,下學期考完第一個問題係問佢做唔做 ...

每間學校的卷程度不同

LeeCC 發表於 22-7-19 07:46
每間學校的卷程度不同

我明,所以我唔會見其他學校6x幾分就話人哋弱,識人神校數學卷最高可能7x分,2x版紙揭得曬已好叻

傻太 發表於 22-7-19 09:55
我明,所以我唔會見其他學校6x幾分就話人哋弱,識人神校數學卷最高可能7x分,2x版紙揭得曬已好叻
...

有人由神校轉去二線直資,考完試,話乜d卷咁少頁數嘅既?

其實大家覺得初中階段保持咩名次就可以, 我女好想中二去精英班, 但其實我唔系好想, 功課會多, 壓力都大,中一都已覺得功課多, 阿女又系追求完美果D人

初中最緊要保住一定位置,中三選科有得揀,還要你揀的科學校會派畀你,唔好畀學校亂塞d唔夠人的科目畀你

津校資源緊張d, 相信位置要前d才穩陣

auroresy 發表於 22-7-21 17:33
其實大家覺得初中階段保持咩名次就可以, 我女好想中二去精英班, 但其實我唔系好想, 功課會多, 壓力都大 ...

如果揀科為目標就要視乎學校Electives分別有幾多個位,以總成績為揀科次序嘅話,大多數地區津校前30能穩陣揀到心儀選修科目,數延可能另計Maths排名。
你囡囡有鬥心家長就負責減壓,冇理由初中就驚壓力大。

auroresy    發表於 22-7-25 15:25

請問你地學校初中幾多分係合格,以100分為滿分

50.00

babycute2009 發表於 22-7-27 09:56

所有科目嘅合格線係分數嘅一半

babycute2009 發表於 22-7-27 09:56

我女學校60分先合格