用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 暑假了,但國際學校仲有位
go

[其他] 暑假了,但國際學校仲有位 [複製鏈接]

在移民潮下,係未好多國際學校到而家都仲有位?我見ESF仲不停賣廣告。
   4    0    0    0

我有興趣,可否告知邊間?謝謝!

回覆樓主:

英基網頁一向也有列出那間學校那個級別有位

回覆 poonseelai 的帖子

以前ESF網頁有寫,但最近一年半載無見過有寫,如還有,可在那裡找?

我觉得下半年开始学位会越来越紧张

puiyima 發表於 22-7-15 11:16
回覆 poonseelai 的帖子

以前ESF網頁有寫,但最近一年半載無見過有寫,如還有,可在那裡找? ...
You are right.  Try the following then:
Admissions Enquiries

Questions? Feel free to see the list of frequently asked questions here.

Contact us at:

小燈泡 發表於 22-7-15 00:26
在移民潮下,係未好多國際學校到而家都仲有位?我見ESF仲不停賣廣告。
熱門嗰幾間都仲係有 waiting list, 高中會容易啲因為開始有學生出國,有啲 ESF 學校可能因為地點係長期有位 e.g. Peak School and DC,所以 DC 係為一一間有 EAL support 吸引學生

hilary_tang 發表於 22-7-15 14:13
熱門嗰幾間都仲係有 waiting list, 高中會容易啲因為開始有學生出國,有啲 ESF 學校可能因為地點係長期有位 ...

DC 在 Discovery Bay 有提供EAL 的需要嗎?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 22-7-15 14:49
DC 在 Discovery Bay 有提供EAL 的需要嗎?

https://www.discovery.edu.hk/admissions/unlock-programme/#:~:text=UNLOCK%20is%20a%20pathway%20which,attend%20Discovery%20College%20as%20normal.
叫做 Discovery College 嘅 Unlock Programme,不過只係 Year 7 to 10 有提供

回覆樓主:

成績好的那幾間ESF中学仍然好多人apply想掙入去

粉紅布丁狗 發表於 22-7-15 17:18
成績好的那幾間ESF中学仍然好多人apply想掙入去

是那幾間?

我女之前一直排緊ESF嘅Lower Primary,不過因係N無,一直連面試機會都冇。Lower primary想插班入出名嘅IS並唔容易

nervousmichelle 發表於 22-7-16 13:11
我女之前一直排緊ESF嘅Lower Primary,不過因係N無,一直連面試機會都冇。Lower primary想插班入出名嘅IS並 ...

你排緊邊間,係咪大熱門個幾間?會唔會同學校傾下有無機會轉去排其他有位既學校?

nervousmichelle 發表於 22-7-16 13:11
我女之前一直排緊ESF嘅Lower Primary,不過因係N無,一直連面試機會都冇。Lower primary想插班入出名嘅IS並 ...

通常冇priority 要高小先有機

hlmami 發表於 22-7-16 13:18
你排緊邊間,係咪大熱門個幾間?會唔會同學校傾下有無機會轉去排其他有位既學校?
...

排緊港島區嘅ESF,都唔係熱門校,舊年問過學校,就話冇priority機會比較微。囡囡已經轉去VSA,所以都唔打算繼續排ESF。从K3開始搞佐兩年入學申請,試佐幾間大IS,低小申請IS真係唔容易。如果打算入哩啲大校iS,真係要儘量K1-K2就要入學。

964000 發表於 22-7-16 14:17
通常冇priority 要高小先有機

都係,高小聽到好多人都易轉入

ESF小學如果N冇,真係要排好耐。我哋K3開始排BHS,排咗三年都無聲氣。前几個月先問我哋要唔要考慮港島區,先有機會面試。反而我有一個朋友的小朋友因為有外國護照,就排咗兩年就排到有KJS的面試機會。

nervousmichelle 發表於 22-7-16 14:32
排緊港島區嘅ESF,都唔係熱門校,舊年問過學校,就話冇priority機會比較微。囡囡已經轉去VSA,所以都唔打 ...

認同,我都係n無,其實真係唔覺得啲學校容易入左

hlmami 發表於 22-7-16 15:09
都係,高小聽到好多人都易轉入

係呀,高小開始出國/回鄉,不過睇返初小幼稚園最開心,如果一早巳決定,都係愈早開始愈好。

kinki2130 發表於 22-7-16 15:15
認同,我都係n無,其實真係唔覺得啲學校容易入左

今年已經好咗好多,我仔2018年申請year 1,幾個同學一齊申請,大家都係N無,自從移民潮出現,year 3開始大家都陸續收到唔同offer。當年year 1一齊入同一間IS(無護照要求)嘅N無同學仔,走咗起碼10個。如果冇呢個移民潮,我哋應該到中學都唔會有位。
‹ 上一主題|下一主題