用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 暑假了,但國際學校仲有位
樓主: 小燈泡
go

[其他] 暑假了,但國際學校仲有位

我听说最近很多大陆小朋友想申请,可见明年未必这样容易

回覆 Youweird 的帖子

請問有特別原因嗎?

aray2 發表於 22-7-17 17:30

請問有特別原因嗎?

國內的國際学校受到限制,多了國內子女出外升學,香港的IS是个好選擇

回覆樓主:

https://businessfocus.io/article/202674/%E6%97%A5%E6%9C%AC-%E5%9C%8B%E9%9A%9B-%E8%B2%B4%E6%97%8F%E5%90%8D%E6%A0%A1-%E4%B8%AD%E5%9C%8B

粉紅布丁狗 發表於 22-7-17 19:21
國內的國際学校受到限制,多了國內子女出外升學,香港的IS是个好選擇
而且外教流失严重

謝謝回覆!

adrmama 發表於 22-7-16 15:14
ESF小學如果N冇,真係要排好耐。我哋K3開始排BHS,排咗三年都無聲氣。前几個月先問我哋要唔要考慮港島區, ...

朋友n無, 連幼稚園也不是讀esf, 竟然入了hillside year 1…. 今年認識一個也是n冇k2 生、入了澳洲國際。

chanti 發表於 22-7-18 08:02

一向n無人士,只要小朋友表現優秀,也可考入好的IS

粉紅布丁狗 發表於 22-7-18 11:17

以前係有能力都冇面試機會,呢兩年真係好難得,N無都可以由year 1開始入讀。

mandy_ng207 發表於 22-7-18 12:24
以前係有能力都冇面試機會,呢兩年真係好難得,N無都可以由year 1開始入讀。
...

我小朋友的同學是n無人士早幾年也入到,重因家貧有full scholarship,因這些同學係非常優秀,有些同學因成績不好雖然有passport亦被校方勸退要轉校!IS也要跑成績及獎柸,我亦親見有些能力不好雖有passport但 interview and assessment 完了後rejected !好的IS校方要keep住亮麗成绩!

mandy_ng207 發表於 22-7-18 12:24
...
这个不太会吧,只要有走掉的小朋友,面试都会有的吧

不知道你們說的是哪家IS,反正我家孩子排了四年才有面試,是千真萬確的啊,而他也一次就考到了,沒有看獎杯或portfolio,只是純粹的入學試。

粉紅布丁狗 發表於 22-7-18 11:17

我認識入ESF year 1 的是有special needs 需要的.

chanti 發表於 22-7-18 15:15

我認識入ESF year 1 的是有special needs 需要的.

咁即是sen,ESF sen school 競爭不大

Youweird 發表於 22-7-18 15:05
这个不太会吧,只要有走掉的小朋友,面试都会有的吧

間間不同,有幾間競爭大的ESF小學,N無真係由Y1排到高小,就算有人走又被插班的sibling 拿掉位,而且移民潮之前根本亦不多人走。

chanti 發表於 22-7-18 08:02
Hillside 係 Kindergarten 冇 Year 1, 不過係,港島嘅 ESF 小學係的確容易入咗

粉紅布丁狗 發表於 22-7-18 14:15

辦lS都要跑數爭排名,要避之則吉。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 22-7-18 18:29
辦lS都要跑數爭排名,要避之則吉。

係正常,任何一個辨學團體也要作育英才!社會任何一個專業行業需要接班人!例如沒有一個医生或牙醫在公開試拿到不合格成續,正所謂人命關天!所以全世界不同國家內有不同学校给家長選擇,有些家長不要求仔女一定要做白領可以選擇比較不着重成绩的学校!這類学校也可培育出藍領介的精英!e.g. Jamie Oliver 是chef 出身!家長及校方各取所需,有perfect match!

粉紅布丁狗 發表於 22-7-18 19:59

我冇提倡做律師醫生可以考試唔合格。現實中亦都沒有律師醫生唔合格嘅情況發生。唔可以簡單認為42分嘅學生比40分嘅叻好多。

教育過分睇分數,1分不能少,排名不能后,就容易失去教育嘅意義。轉去讀IS就係因為唔想有啲種不健康競爭。有好多好低調學校都有大把律師醫生學生。無需爭一兩分,排名一兩個位,亦無需上報紙,而且IB 38分可以入牛津,36分可夠入/UCL/HKU

你說「因成績不好雖然有passport亦被校方勸退要轉校」,學校呢種行為我非常之唔欣賞。學校自己教出來嘅學生唔達標,就放棄趕走比第二間學校教,有心辦教育嘅學校係咁嘅咩?

hilary_tang    發表於 22-7-19 10:02

shadeslayer 發表於 22-7-19 01:18

你有時間可以直接留言在全球各大學的教育系professer,他們根據以過百年做的reserach數據结果一定可以答到你