用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 海外回流 求小三插班意見
go

海外回流 求小三插班意見 [複製鏈接]

各位父母 我同太太喺五月中因家事從外國回港 現在計劃打算在港定居一段長時間 所以要幫八歲女兒搵學校 我對香港教育制度唔太淸楚 希望大家可以俾啲意見 但係希望各位明白我哋有以下嘅考慮
中文程度 - 女兒喺外國出生 家中90%講廣東話 目前小學冇中文班 但係佢學前班(四歲)喺中文托兒中心一年 加上2020年開始網上一對一國語堂 所以都唔係完全唔識中文 但肯定同本土學生有一定差距 而我相信中文亦係佢考入學考試失敗嘅主因 我哋唔想放佢入公校 怕佢因為追唔上中文而失去學習嘅興趣同動力 所以我哋主力搵直資 私校 或者國際學校

教學方式 - 佢從第一日返學開始 學校從來冇測驗 冇考試 甚至冇公課 其實我倆公婆覺得小朋友要有啲壓力係好事 但唔想一次過改變咁大 所以想搵一間冇唔「谷」嘅學校 如可能 想搵間教 IB課程學校 因為有計劃俾佢返出生地讀大學

經濟能力 - 我倆公婆唔係有錢人 冇能力付擔幾十萬債券 學費每年八到九萬都可以付擔 只是有啲吃力要放棄生活中其他一啲支出 喺香港冇供樓 要租屋

地點 - 學校地點完全唔係問題 會喺學校附近租地方

過去一個多月 經友人見意 我哋試過下面六問學校

優才 - fail
真道 - fail
王綿輝 - waitlisted
宏信 - 入表未有消息
播道 - 入表未有消息
德萃 - 下星期考試及面試

以上就係我而家面對嘅問題 希望各位可以俾啲意見

謝謝🙏

3    0    0    1

回覆 FriendoraBoxer 的帖子

會唔會試埋CKY, 培道, St Margaret?

無債卷國際學校

Kis

Dsc

回覆 bc1019 的帖子

Thanks for fast response. 當我開始搵學校時 CKY 已經過咗deadline . 我會睇吓你見意嘅另外兩間..

回覆 kitkit89 的帖子

請問KIS係邊間?我知道DSC

FriendoraBoxer 發表於 22-7-14 13:16

請問KIS係邊間?我知道DSC

https://www.kis.edu.hk/is/curriculum_exam.asp

try SMC

你都要諗佢中文點算

Thank you kitkit89

回覆 joyce_yanli 的帖子

I know. We do plan to give her a lot of Chinese-speaking activities outside the classroom.
Thanks so much for your suggestion.

不要擇有中文科為主科的小學。8歲應該入小二/小三,他們已經會分排比、擬人、比喻的修辭及句子組合的方法,甚至開始作文或實用文。 而一般的官津或直資都有測考和功課,只是多少的分別。

我小朋友的津小,一天就有6-13樣功課。

可能真是只能入國際。

某D學校有NCS (non-Chinese student)班,我大仔讀屯門圓玄,一級有7~8個NCS,中文堂係分開上,程度會較淺。學費超平。

回覆 AndrewHo_FB 的帖子

其實 國際學校同我哋一般叫嘅私校有咩分別?

回覆 kisskyoro 的帖子

王錦輝面試時都同我講過NCS 但係過老師話考試時都係同本地學生同一分卷

私校收嘅機會較大, 有啲私校都有收生不足情況, 但係中文係一個問題, 除非國際學校或者一啲專為非華語學生嘅資助學校, 例如有啲非華語學生嘅資助學校for 印巴籍學生, 天主教總堂/李陞大坑學校/官立嘉道理爵士小學, 你都可以打去問下有冇位。FYI 好多直資學校已經過咗咗考插班申請, 加上直資插班需要考中英數試卷, 對你女兒可能挑戰性幾高。

FriendoraBoxer 發表於 22-7-14 14:22
回覆 AndrewHo_FB 的帖子

其實 國際學校同我哋一般叫嘅私校有咩分別?

國際學校一般是 IB, GCE 或那國國家的升大學課程。

而私校有的是預備海外升學的課程,但大多數是香港的課程,有中文的。

有冇睇過直資林文燦,佢地標榜很多外藉學生讀,可以望望,聽聞都幾開心,英文小學,得中文係普通話教

回覆 happy2115 的帖子

Thank you happy2115. I just called them to schedule a written test appointment. ^_^

回覆 gingertao 的帖子

Thanks for your suggestion. I am sure her Chinese level was the main reason she failed.

回覆 kisskyoro 的帖子

Yy無中學,要呈分,請問NCS係咪同一分卷?如果一樣,會否難追?絕大部份英中係band 1,對成績名次有要求

回覆 yeeling0101 的帖子

請問 YY 是指??
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊