用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考試溫習技巧班
go

考試溫習技巧班

阿囡剛考完呈一,幸好成績還可以,但今次考試發現佢溫習冇技巧,冇planning,唔efficient.

佢中文默書用了倆個full day,英默也用了倆個full day,所以冇咩時間讀其他課,常識溫一課的總結,也溫了半天,最後一天考數學和溫音樂,也是考試前一天才溫,已經教了她溫數學的次序,如先溫習工作紙答錯的題目,點知我放工七點回家,發現佢成個下午用來溫習音樂,數學還未溫書....

其實,考試前我已幫她做了溫習時間表,但她很固執,側如背默句子會背20次,深字寫20次,我叫佢減少次數,唔肯,我再講就爆喊,最後考試前幾日,佢都發現應該溫唔切,但又唔肯改變溫書方法,我只好坐在隔離陪她溫,如溫常識,每個重點只記3-5次,每個深字只寫3-5次,就要跳下一個重點,終於幫佢一個小時溫完一課.....

我再多講她亦未必會聽,其實想她自己撞板,但呈分太重要,不能拿來撞板,學校老師太忙,未必有時間講溫習技巧,唯有想佢去出面學溫習技巧,大家有好介紹嗎?

成績還可以又肯溫書已經好好了我果件不肯溫書,不聽人講,剛考完呈一,已撞板~無奈

choikiuma 發表於 22-7-14 12:32
阿囡剛考完呈一,幸好成績還可以,但今次考試發現佢溫習冇技巧,冇planning,唔efficient.

佢中文默書用了 ...

我覺得最適合自己孩子温習方法父母由小一對左5年應該知道,人人唔同,要配合孩子的資質、性格。
不過你囡肯自己溫已好難得,有好既學習態度成績不會太差。數學只溫一日成績還可以,佢數學都叻叻喎!佢學校是否重抄寫?佢要寫好多次先記到D字?
我通常具體D,每日返工前放幾張工作紙叫佢做,晚上我放工回家就改,所以大致佢溫習進度我可以掌握到。但常識就要親身陪佢全日去溫,自己打D填充題比佢做。

choikiuma 發表於 22-7-14 12:32

佢中文默書用了 ...

中英默佔比例幾多?

我2個中英默佔成份卷只有5%,所以好難理解分別用2日full day温默書。中文集中温不供詞,當你温熟咗其實中默已經識8,9成。作多幾篇中英文作文,佔分比例高。
做多D補充練習嘅閱讀理解,又係佔分高。

數學從來唔温答題紙錯嗰D,因為唔會重覆出題,只做補充練習,做完睇吓佢哋錯D乜,錯大意提醒吓,錯唔識/做錯就立時講解返。

常識真係花最多時間温,每課要佢哋記重點,自己寫points然後背咗佢。

上到中學唔可以咁温法,因為好多科又多野記,咁温法一定温唔晒架!

慢慢解釋比孩子聽,亦欣賞小朋友努力温習的態度,加油
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 22-7-14 14:56
上到中學唔可以咁温法,因為好多科又多野記,咁温法一定温唔晒架!

我反而想請教下, 上到中學要點溫習? 謝謝

ha930 發表於 22-7-14 17:25
我反而想請教下, 上到中學要點溫習? 謝謝

中學生每人入腦方法唔同,我2個都係自己寫points記重點,然後背咗佢,其實我2個記性好,抄一次已經記到7,8成,所以最花時間係抄寫重點。

如果係中史 history bio geo嗰D多圖/地圖,我女會畫一次,畫嘅過程已經入咗腦。

數學科主要靠平時上堂留心,唔明唔好積,所以考數前都係做吓練習咁(學校會派好多比佢哋做),如唔明某啲topic咪做多啲。

每個孩子温習方法唔同,有啲响本書/筆記highlight 重點嚟背,仲要背出聲先入腦。

gracelam 發表於 22-7-14 17:39

中學生每人入腦方法唔同,我2個都係自己寫points記重點, ...

chitchit0520 發表於 22-7-14 13:46
點會過去4年都未學考試技巧?呈分先嚟訓練架?

因為之前讀書冇咁認真,小五讀書非常認真。

gracelam 發表於 22-7-14 14:56
中英默佔比例幾多?

我2個中英默佔成份卷只有5%,所以好難理解分別用2日full day温默書。中文集中温不供 ...

認同,唯有慢慢落藥

自己果啲初中好似中左腦霧症,一兩年先正常返啲

gracelam 發表於 22-7-14 17:39

中學生每人入腦方法唔同,我2個都係自己寫points記重點, ...
等我記低先, 我個女又係記性好果 d,第時教佢用這個方法,謝謝~

回覆 gracelam 的帖子

我都覺常識最花時間溫喔, 學校出題又真係全方位咁出, 無得只溫重點, 要全課書由頭到尾背晒先得, 仲要溫時事題, 報紙專題, 教吓佢遇到咩新聞, 可以答有咩改善方法咁
可以話讀到人都癲

minichong28 發表於 22-7-15 10:44
回覆 gracelam 的帖子

我都覺常識最花時間溫喔, 學校出題又真係全方位咁出, 無得只溫重點, 要全課書由頭到 ...

以前佢哋温常識係預早2星期温

而我負責揾時事題!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

其實我女都主要係溫常識同中默, 要背要寫字, 因為其他其實主要靠平時基本功, 臨尾死操都冇咩用。
音樂因為平日有學, 又考埋樂理, 所以又唔駛溫。