用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 讀完Y11,讀a level定foundation好?
樓主: 6x6=36
go

[英國] 讀完Y11,讀a level定foundation好?   [複製鏈接]

純分享…..我同事個女喺香港讀Band 1學校考級30内,因大壓力唔想考DSE,所以讀完中五過去英國讀foundation,入咗University of Nottingham,今年升year 3。另一同事個女在香港都係咁上下成績,去英國讀sixth form,入咗University of Leeds,今年都係升year 3。

想搭單一問, 我同事個仔喺香港讀緊中四, 但成績真係好一般, 可以話算係差, 佢問我應該揀A level 定foundation好, 我都覺得佢仔仔可能揀foundation易handle D, 唔知有冇俾錯意見佢.

beastiebistro 發表於 22-7-14 09:05
回覆 6x6=36 的帖子

大學嘅foundation course基本上唔係資格互換,所以如果讀某大學嘅foundation,多數只 ...

明白,謝謝你

yuyueng 發表於 22-7-14 09:49
除非對讀咩大學咩科都無要求,否則一定會讀2年A Level,博3個A或以上向自己理想出發。
...

謝謝你

ok_ko 發表於 22-7-14 10:17
這2-3年離開香港去英國的人特別多。有些家庭的小孩離開時讀緊中5,去英國其實十分尷尬的。等9月入讀A-level ...

我個朋友就係你講個case,你好勁

coco209 發表於 22-7-14 19:25
純分享…..我同事個女喺香港讀Band 1學校考級30内,因大壓力唔想考DSE,所以讀完中五過去英國讀foundation ...

謝謝分享

王家爸爸 發表於 22-7-14 19:10
你朋友諗住小朋友讀完Y11就讀foundation,如果唔係諗住讀G5,其實可能係唔錯既選擇。
不過,需要考慮既問題 ...

請問乜嘢係G5?謝謝你

TTEE1819 發表於 22-7-14 12:20
之前都有唔少posts討論過這問題。各有各好,無絕對的答案,睇下你和孩子想要咩多一點。

如要我再揀,我都 ...

謝謝你分享

kittttty 發表於 22-7-15 00:04
想搭單一問, 我同事個仔喺香港讀緊中四, 但成績真係好一般, 可以話算係差, 佢問我應該揀A level 定foundati ...

好容易在web上搵到英國foundation course的資料包開辦機構和科目內容,真係要睇清楚和比較,唔好估foundation 易handle。

kittttty    發表於 22-7-15 17:14

呢個問題都係我近嘅煩惱,我本身都諗住小朋友完成中五過去好似好唔抵咁,又要讀返兩年A-Level,本來仲有一年就考DSE。但係點知問咗好多間agent,小朋友係細B,考完個DSE都未夠18歲,好多英國大學都未必收,選擇少好多(emoji)
所以諗黎諗去都應該會過去讀A-Level,因為小朋友已經講咗想過英國讀大學
MY BB PHOTO   :-D  ;-)  :-P

6x6=36 發表於 22-7-15 08:13
請問乜嘢係G5?謝謝你
Oxbridge, Imperial, LSE, UCL

bpooh 發表於 22-7-15 09:29
呢個問題都係我近嘅煩惱,我本身都諗住小朋友完成中五過去好似好唔抵咁,又要讀返兩年A-Level,本來仲有一 ...

如果唔係趕住早一年畢業,慳返一年學費,完成中五才入sixth form考A level,小朋友應該會輕鬆好多,因為有好大部份的課程已經在香港學過,成績都有多啲保障,不過小朋友的同輩已經考完DSE,入埋大學,佢先考A level ,當然小朋友唔like,覺得好似留咗班咁,但UK3年大學,香港4年,結果都係一齊同年畢業!完全無蝕底到!
反而係心理因素多啲
利申,我小朋友都係完成中四入sixth form,當年都有勸佢讀完中五先去好唔好,不過小朋友有信心搞得掂,又話既然有唔錯的sixth form收咗佢,即係覺得佢可以喇,點解要花多一年時間呢?佢都有佢的道理,咪比佢自己決定,最緊要佢自己肯commit倒!

cow 發表於 22-7-15 09:31
Oxbridge, Imperial, LSE, UCL

謝謝你

回覆樓主:

我都有朋友讀foundation course入大學,不過係因為DSE考得唔好,只可以用依條路入大學,當然亦唔係排名高的大學,聽佢講,入foundation 就一啲都唔難,不過真係有同學最後入唔倒大學,因為佢已經在DSE衰咗一次,而且又要父母負擔咁貴的留學學費,所以佢好比心機讀先升到上大學,所以就算行foundation 依條路,都要小朋友好有決心,同考A level一樣,唔易行,無免費午餐,一樣要付出好大努力先得!
另外考 ALevel或者最多係考得麻麻,都應該一定有大學收,不過foundation 的風險係total lose,如果一連自己銜接嘅大學都唔收你,就真係好難搵到另一間大學肯收你

呢個問題都係我近嘅煩惱,我本身都諗住小朋友完成中五過去好似好唔抵咁,又要讀返兩年A-Level,本來仲有一 ...

我個細路情況一樣。今年中5。佢係細B。假如明年10月去英國讀大學,都唔夠秤。不過,并不是很多英國大學都未必收。但一般收你之後,大學會要父母簽返張consent
form,把一般責任放返係你身上。而且,你會同意小孩在未滿18嵗前都不能進入學校酒吧,同時你明白學校的設施都是為18嵗成年人而設… …。

唔好信曬agent試想想,假如你小朋友這個學期不是在香港讀中5,而是在英國讀A-level(Y12),明年考完A-level,入大學一樣唔夠秤。這樣情況的人雖然不是多數,但都大把。

不過,入大學前夠唔夠秤只是其中一個小問題。考慮完整體情況,選擇過去讀A-level (Y12)也是一個選項。始終現在差不多讀完DSE中5時才做選擇,情況比較尷尬。

kct18 發表於 22-7-15 10:23
我都有朋友讀foundation course入大學,不過係因為DSE考得唔好,只可以用依條路入大學,當然亦唔係排名高的 ...

你嘅回覆,比到好明確答案我,謝謝你

6x6=36 發表於 22-7-15 11:14
你嘅回覆,比到好明確答案我,謝謝你

每個選擇都要考慮自身問題,朋友的選擇對佢可能係最好的安排,但又必適合你!
希望比倒小小insight比你,刺激你去考慮自身的條件。
如果你小朋友GCSE考得好,我相信你都會expect more and higher!

未夠18歲,好多英國大學都未必收,呢個係坊間唔傳。我小朋友都係唔夠18歲入讀英國大學。

王家爸爸 發表於 22-7-15 21:50
未夠18歲,好多英國大學都未必收,呢個係坊間唔傳。我小朋友都係唔夠18歲入讀英國大學。 ...

Exactly, 我嗰個都係未夠18歲入大學,只需有parents consent, 提供英國一位成人朋友聯絡電話, 每日一次在校園或宿舍拍咭…..另外我識有人未夠17歲一樣有大學收,仲係Oxbridge 其中之一添!

ok_ko 發表於 22-7-14 10:17
這2-3年離開香港去英國的人特別多。有些家庭的小孩離開時讀緊中5,去英國其實十分尷尬的。等9月入讀A-level ...

借問聲, IGCSE 同埋 A level ,會唔會易考過 DSE?
‹ 上一主題|下一主題