用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 讀完Y11,讀a level定foundation好?
go

[英國] 讀完Y11,讀a level定foundation好?   [複製鏈接]

我朋友小朋友嚟緊9月Y10,佢哋諗住讀完Y11就讀foundation,佢叫我女都咁樣讀,可以慳一年錢,又快d畢業,不過我女9月Y11,如果轉校讀foundation,會唔會太遲?先謝謝各位指教!
   19    0    0    1

回覆樓主:

其實你有冇了解下讀foundation 同 A level 有乜唔同?去英國讀書,前提不會是慳錢同快啲畢業吧?

佢真係靠害

回覆樓主:

foundation 係可以上大學,但大學和學科選擇有局限,它不是一個高中學歷。所以日後如見工有人問為何選 foundation 而唔考A level,自己想定原因。近年在EK見到有睇法係大學畢業証書一樣就得啦,用什麼途徑上大學無人知,無人理㗎。

2jkidsfather    發表於 22-7-20 15:59

貝珠 發表於 22-7-14 00:48
佢真係靠害

點解靠害?因為阿女係英國識左個姐姐,讀緊大學,之前都係讀foundation U,佢都叫阿女讀foundation,我女問我好唔好,我當然上嚟問吓EK高人啦

poonseelai 發表於 22-7-14 07:40
foundation 係可以上大學,但大學和學科選擇有局限,它不是一個高中學歷。所以日後如見工有人問為何選 foun ...

即係如果讀foundation 入大學,學歷無咁完整,是嗎?其實我哋一直都係諗讀a level,不過我有另一個朋友,上年全家去左英國,佢小朋友讀緊公校,同佢傾升學問題,佢又係偏向唔讀a level,令我開始諗foundation 呢個問題… 不過其實我偏向讀a level,只係驚阿女升唔到

謝謝你回覆

回覆 6x6=36 的帖子

大學嘅foundation course基本上唔係資格互換,所以如果讀某大學嘅foundation,多數只可以上返該大學嘅本科。而且,foundation都唔係萬能,就算夠分上返該大學,都未必可以揀某啲科讀。萬一唔夠分上唔返本校,更加冇其他選擇。

我諗除非你對小朋友非常冇信心,或者求其有間大學讀就得,揀foundation冇乜着數。

2jkidsfather    發表於 22-7-20 16:00

又缺錢又想快D畢業既不如留起香港讀算啦,你朋友想揾個伴啫,如果你唔缺錢又唔等住令千金出黎工作揾錢養家既,我會同個朋友講阿女打算讀A Level。

2jkidsfather    發表於 22-7-20 16:00

6x6=36 發表於 22-7-14 08:35
點解靠害?因為阿女係英國識左個姐姐,讀緊大學,之前都係讀foundation U,佢都叫阿女讀foundation,我女 ...

除非對讀咩大學咩科都無要求,否則一定會讀2A Level,博3A或以上向自己理想出發。

2jkidsfather    發表於 22-7-20 16:01

6x6=36 發表於 22-7-14 08:43
即係如果讀foundation 入大學,學歷無咁完整,是嗎?其實我哋一直都係諗讀a level,不過我有另一個朋友, ...

2-3年離開香港去英國的人特別多。有些家庭的小孩離開時讀緊中5,去英國其實十分尷尬的。等9月入讀A-levelY12,其實就等於留班。直接上Y13,就算有學校肯收,個小朋友都未必能在大半年準備好。因此,認識一些這樣情況家庭的小孩就直接讀foundation。這是為勢所逼!

不過也有小數成功例子的。有一個朋友的女兒,約10年前在香港讀完中5,朋友見她成績不好,應該唔會有好的DSE成績。然後把心一橫,送了她去英國的一所普通大學讀foundation。最後順利讀完大學,以全級第一名first-hon畢業。再升學到Cambridge讀完MFin才囘港。點解要讀MFin?首先當然劍橋這課程吃香。其次是假如只是普通大學的first-hon,在她這一行找第一份工,很多公司都會關注你A-level考成點。

6x6=36 發表於 22-7-13 19:16
我朋友小朋友嚟緊9月Y10,佢哋諗住讀完Y11就讀foundation,佢叫我女都咁樣讀,可以慳一年錢,又快d畢業,不 ...

平靚正就:1年英大學學費=4年大學學費,就是香港大學42000-年,4年本地约160000=1年英大學。。。。另專科/醫科本地學費-定平過英國。。再平時見大學有歐洲人來香港大學讀書就知香港平靚正!

我唔認同讀完中唔去英國讀year 12係留班。英國7年中學,3年大學,hk 6年中學4年大學,學制唔同。
至於foundation,我仔有同學都唔讀a level 轉去foundation,亦聽過有人差好少分升唔到大學要讀多年foundation。我個人認為,讀到書嘅,揀A Level會多d 選擇,起碼A Level 是世界認可嘅考試,用佢嚟報英國以外嘅大學都得。

ok_ko 發表於 22-7-14 10:17
這2-3年離開香港去英國的人特別多。有些家庭的小孩離開時讀緊中5,去英國其實十分尷尬的。等9月入讀A-level ...

咁香港讀完中五過去英國讀Y12又唔可以話係留班。
有香港學生讀書好叻去英國諗住讀醫科,但係知道要夠18歲英國大學先至收,所以學生選擇香港讀完中五過去讀Y12, 之後入大學就啱啱好

yuyueng 發表於 22-7-14 09:42
又缺錢又想快D畢業既不如留起香港讀算啦,你朋友想揾個伴啫,如果你唔缺錢又唔等住令千金出黎工作揾錢養家 ...

ek都見有唔少家長,自己孩子選擇讀 foundation就不停推崇叫人讀foundation   

我朋友小朋友嚟緊9月Y10,佢哋諗住讀完Y11就讀foundation,佢叫我女都咁樣讀,可以慳一年錢,又快d畢業,不 ...

之前都有唔少posts討論過這問題。各有各好,無絕對的答案,睇下你和孩子想要咩多一點。

如要我再揀,我都係鼓勵孩子讀GCE A Level, 好處多,前面的家長已經分享左,我唔再講。

我以前都分享過,今日又分享多一次我朋友的經歷:
佢孩子主動提出讀完GCSE課程,直接讀foundation, 慳一年錢和時間。上左foundation 不久,孩子的數唔掂,讀得好吃力,最終係foundation 畢唔到業,後來要讀多一年,去另一間大學再讀foundation, 共用左兩年時間,等於一個GCE A Level的兩年。

各有喜好,揀最適合自己的,最好。

longlokma 發表於 22-7-14 11:49
ek都見有唔少家長,自己孩子選擇讀 foundation就不停推崇叫人讀foundation   
...

當時人其實對自己既決定無信心想揾個伴啫,衰既一齊衰。

longlokma 發表於 22-7-14 11:45
咁香港讀完中五過去英國讀Y12又唔可以話係留班。
有香港學生讀書好叻去英國諗住讀醫科,但係知道要夠18歲 ...

你後面一段,也是理由。不過一般計劃轉跑道的,一般在香港讀完中2,就過去讀GCSE;或者讀完中4,就過去讀a-level

在香港讀任何一家IS,無論你考IBDPiAL,正常都是讀緊Y13(中7)去考。考DSE的就是讀中6去考了。原因大家都知道ISP1K2招生,LS卻從K3招生。在香港讀緊LS5的,要轉IS就直接插中1了。

讀完DSE課程中5的,明明讀多大半年中6就可以考大學了。但卻轉去A level讀中6Y12),要讀多2年先可以考大學。唔係留班,係咩?我只是坦白,無意冒犯。

當然,人生有不同計劃,大家都應該尊重。

ok_ko 發表於 22-7-14 13:43
你後面一段,也是理由。不過一般計劃轉跑道的,一般在香港讀完中2,就過去讀GCSE;或者讀完中4,就過去讀a- ...

我明嘅,過去亦有唔少家長係ek問香港中三/四/五過去應該讀Year幾。
我認為真是好睇學生本身能力及信心,我知道有的香港完成初中過去讀Y11,有的過去讀Y10想慢慢適應,更多的是中四後去讀Y12。
其實兩地學制不同不能直接比較,如小學過去多用年齡入學,香港孩子過去也不能說是「跳级」吧。
無論如何,最緊要考慮孩子需要及能力。

你朋友諗住小朋友讀完Y11就讀foundation,如果唔係諗住讀G5,其實可能係唔錯既選擇。
不過,需要考慮既問題唔係讀唔讀foundation,係讀邊間既foundation。

TTEE1819 發表於 22-7-14 12:20
之前都有唔少posts討論過這問題。各有各好,無絕對的答案,睇下你和孩子想要咩多一點。

如要我再揀,我都 ...
同意各有各好,無絕對既答案,所以重點係睇返自己既情況,同埋小朋友既意願。
‹ 上一主題|下一主題