用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 急:請問禮賢小學與保良局小學(屯門) ...
go

急:請問禮賢小學與保良局小學(屯門) [複製鏈接]

大家好,我既小朋友係女仔,獨女,一早已有私校禮賢小學既offerback up ,最近叩門叩到本區屯門保良局其中一間小學,算係屯門區一線小學,諗左好耐都唔知點揀好。我最大concern係小朋友要06:20 上校車,唔知應唔應該用多啲時間同$去讀禮賢,麻煩各位比少少意見我,謝謝。

p.s. 小朋友P.2 下學期有機會可以搬出九龍

2    0    0    0

如果P.2 先有機會搬,我會讀屯門保良一線

如果P.2下真係搬出九龍,先係九龍搵P.3插班;
如果唔搬,就繼續讀保良,係保良讀得好,有機會入到屯門2間保良英中

禮賢,要考慮埋同學質素。

回覆樓主:

如果P.2搬出九龍,梗係揀禮賢啦,年年換一間學校,對小朋友適應係一件難事。6:20上車,可以早啲瞓,禮賢唔算多功課,而且就算返全日都係上午上課,下午除咗課外活動日,係用嚟做功課,小一有可能做哂先返屋企。
當個好爸爸

ulikela 發表於 22-7-13 18:37
大家好,我既小朋友係女仔,獨女,一早已有私校禮賢小學既offer做back up ,最近叩門叩到本區屯門保良局其 ...

屯門區B1位不足
深水埗區3間B1女校 上智 OLR 德雅
禮賢從升中名單可見學術水平不俗

http://krs.school.hk/~primary/school_intro/nextgrade/nextgrade.html

回覆 lopoto 的帖子

可能講得唔清楚如果我揀左禮賢 就會等小朋友P2 下學期試吓可唔可以搬出九龍(主要因為我哋住緊宿舍唔搬得住)
如果揀左讀屯門保小 就唔會搬lu
始終盡量唔想小朋友轉校再適應過

回覆 Kuenhung333 的帖子

明白 呢個都係我考慮嘅因素之一 thanks

回覆 boyboobee 的帖子

可能講得唔清楚如果我揀左禮賢 就會等小朋友P2 下學期試吓可唔可以搬出九龍(主要因為我哋住緊宿舍唔搬得住)
如果揀左讀屯門保小 就唔會搬lu
始終盡量唔想小朋友轉校再適應過
你講得啱 我知道禮賢初小一般應該學校都可以完成曬啲功課
我覺得好好
但一諗起小朋友要咁早起身就…..
唉 落唔到決定

邊間保小先,如不是梁周的話,就不需考慮了吧

回覆 Poyau 的帖子

深水埗區對女仔升中有利都係吸引我既地方但可惜禮賢校網show出嚟升中只有校名 無實際人數
令我有少少擔心
Btw 我而家叩入既屯門保小只有大概40%升band 1 中學
請問有人知道禮賢大概數字嗎?

ulikela 發表於 22-7-13 22:40

深水埗區對女仔升中有利都係吸引我既地方但可惜禮賢校網show出嚟升中只有校名 無實際人 ...

禮賢升band 1一定唔止40%,要比呢個數字高出一段距離,呢點你可以放心。
當個好爸爸

回覆 Zleep 的帖子

如果係梁周呢?😆

回覆 boyboobee 的帖子

請問係咪高小用家?我想知道實際數字
因為我要說服我老公比亞囡出去讀🙈

boyboobee 發表於 22-7-13 22:47
禮賢升band 1一定唔止40%,要比呢個數字高出一段距離,呢點你可以放心。

想請教可以從邊度得知升band 1比率?見學校名單無人數,唔係好識計個band one % 。

Poyau 發表於 22-7-13 19:28
屯門區B1位不足
深水埗區3間B1女校 上智 OLR 德雅
禮賢從升中名單可見學術水平不俗

請問禮賢算係一線定二線小學?

深水埗區對女仔升中有利都係吸引我既地方但可惜禮賢校網show出嚟升中只有校名 無實際人 ...

屯門區2022年統乙英中位佔約三成
唔計兩間B2英中 英中位只有兩成幾
本區B1生大抽獎不少會下移B2中學
B1女生係深水埗區遠較屯門區有利

屯門區2022年
統乙學額 公海+直聯 (本區+他區)
----------------------------------------------------
B1 382+90=472 (464+8)
B2A-1C 76+0=76 (76+0)
----------------------------------------------------
B1/近B1 458+90=548 (540+8)
B2英中 110+42=152 (152+0)
B1/英中* 568+132=700 (692+8)
其他 1,565+63=1,628
本區他區 2,133+195=2,328
不選不派 11+0=11
預留學額 2,144+195=2,339

屯門區2022年
統乙學額 公海+直聯
永隆 76
佛教沈香林 34 (中一33×3班)
明愛屯門馬登 40 (中一33×3班)
迦密唐賓南 67
CCC何福堂 76

CCC譚李麗芬 45 (中一33×3班)
青松侯寶垣 44 (中一33×3班)
宣道 76
* 陳端芝 76
蔡章閣 42 (中一33×3班)

胡陳金枝 39 (中一33×3班)
佛教梁植偉 74
可藝 51 (中一33×3班)
裘錦秋(屯門) 39 (中一33×3班)
呂祥光 57+21=78

劉金龍(女) 70 (2022年英中落車)
平安福音 72
嘉智 52 (中一33×3班)
* 保良局百周年 57+21=78
* 保良局董玉銻 57+21=78

新會商會 49 (中一33×3班)
深培 53 (中一33×3班)
聖西門呂明才 76
* 馬可賓 76 (B2A-1C)
* 南屯官 55+21=76 (B2)

* 順聯梁銶琚 57+21=78
* 順聯譚伯羽 57+21=78
屯崇 76
屯天 52+21=73
* 屯官 55+21=76 (B2)

東華辛亥年 74
東華邱子田 71
仁濟二中 51+21=72
* 仁愛堂田家炳 76
仁愛堂陳黃淑芳 72

李琳明 34 (中一33×3班)
本區 2,128+189=2,317

嘉道理 3 (KL1)
* 鄉中 2+6=8 (NT4)
他區 5+6=11

天水圍香島# 3
伯裘# 2
馬振玉 2
明愛馬鞍山 2
鄺錫坤 2 (本區)
不選不派 11+0=11

預留學額 2,144+195=2,339

* B1/英中 不包括嘉道理
# 直資 不選不派

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/secondary_sch_list.html

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSL_NT3_2022.pdf

KRS around 67-70% band one ,機本上升中學校都很多支援,而且有好幾間學校都友好,所以最差的學生都係入2c冇人入band3.
我朋友上年都係屯門插入krs 小四,佢都係around 6:20 左右上車,小朋友都很快適應和愉快學習

禮賢2021年升中名單有41間中學
B1 25間 B2A-1C 8間 B2英中4間
假如每校平均1人/1.5人/2人
假設小六等如全校552人1/6即92人
推算36%/54%/72%升B1/近B1中學

2021年
官津本區+他區+直資
B1 4+12+9=25間
B2A-1C 1+4+3=8間
B1/近B1 5+16+12=33間
B2英中 0+0+4=4間
B1/近B1/英中 5+16+16=37間
B2其他/NR 3+1+0=4間
總數: 8+17+16=41間

推算比例 假設每校1人

B1 ≥27.17%(25/92)
B2A-1C ≥8.70%(8/92)
B1/近B1 ≥35.87%(33/92)
B2英中 ≥4.35%(4/92)
B1/近B1/英中 ≥40.22%(37/92)

學校概況
http://krs.school.hk/~primary/school_intro/introduction/introduction.html

本校小一至小六共18班,各級三班,學生人數為552人。本校共有老師32人(包括校長),一位教育局派駐本校之輔導主任,全職教學助理三人,二位全職電腦技術員,一位圖書館管理員,四位校務處職員及七名工友。為貫徹全人教育,本校亦聘有兼職聯課活動導師多名,協力發展40多項活動,發揮兒童之潛能。

本校著重團隊協作,教師皆願意委身基督教教育,具愛心之專業老師,當中獲碩士學位的有7人,獲學士學位的有25人,而44%老師已有超過十年的教學經驗,五年至九年教齡的也有40.6%。

升學統計
http://krs.school.hk/~primary/school_intro/nextgrade/nextgrade.html

2020-2021年度
小六升中派位概況

獲派第一志願:94%
獲派其他志願:6%

應屆六年級學生獲派中學摘錄:
各中學排名不分先後

1. 迦密中學(B1)
2. 寶血會上智英文書院(B1)
3. 聖羅撒書院(B1)
4. 聖母玫瑰書院(B1)
5. 匯基書院(東九龍)#(B1)
6. 旅港開平商會中學(B1)
7. 基督教崇真中學#(B2)
8. 沙田循道衛理中學(B1)
9. 中華基督教銘賢書院(B1)
10. 德望學校#(B1)
11. 沙田崇真中學(B1)
12. 協恩中學#(B1)
13. 瑪利諾神父教會學校(B2A-1C)
14. 中華基督教銘基書院(B2A-1C)
15. 香港神託會培基書院#(B2A-1C)
16. 港青基信書院#(B2)

17. 聖公會鄧肇堅中學(B1)
18. 聖芳濟書院(B1)
19. 東華三院黃笏南中學(B1)
20. 五旬節林漢光中學(B2A-1C)
21. 浸信會呂明才中學(B1)
22. 賽馬會體藝中學(B2A-1C)
23. 福建中學#(B1)
24. 聖士提反書院#(B1)
25. 可風中學(嗇色園主辦)(B1)
26. 港大同學會書院#(B1)
27.香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學#(B2A-1C)
28. 保良局顏寶鈴書院#(B1)
29. 聖保羅書院#(B1)
30. 德雅中學(B1)
31. 保良局唐乃勤初中書院(NR)
32. 迦密愛禮信中學(NR)

33. 華仁書院(九龍)(B1)
34. 基督教中國佈道會聖道迦南書院#(NR)
35. 匯基書院(NR)
36. 優才(楊殷有娣)書院#(B1)
37. 羅定邦中學#(B2)
38. 中華基金中學#(B2A-1C)
39. 聖公會聖馬利亞堂莫慶堯中學(B2)
40.香港九龍塘基督教中華宣道會鄭榮之中學(B2A-1C)
41. 基督教女青年會丘佐榮中學(B1)

# 直資

Poyau 發表於 22-7-14 07:54
禮賢2021年升中名單有41間中學
B1 25間 B2A-1C 8間 B2英中4間
假如每校平均1人/1.5人/2人

唔好意思,你意思係唔係指36%升band 1中學?

Leanne2009 發表於 22-7-14 08:47
唔好意思,你意思係唔係指36%升band 1中學?
Yes
假設名單上每校1人就36%
‹ 上一主題|下一主題