用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問初中仲要買補充練習嗎?
go

請問初中仲要買補充練習嗎? [複製鏈接]

小朋友今年升中一,以往每年暑假,也會在書展買些中文閱讀理解,數學模擬試題那些練習試前做吓,書展買抵好多。請教各位升了中一仲有冇人買,因下星期書展也會去,如買,買邊類?
   5    0    0    0

katrinamama 發表於 22-7-13 07:29
小朋友今年升中一,以往每年暑假,也會在書展買些中文閱讀理解,數學模擬試題那些練習試前做吓,書展買抵好 ...

文言文 同 白話文 閱讀理解。其他科目冇做了。

Comprehension, grammar

中一買咗,不過冇時間做,之後冇買

katrinamama 發表於 22-7-13 07:29
小朋友今年升中一,以往每年暑假,也會在書展買些中文閱讀理解,數學模擬試題那些練習試前做吓,書展買抵好 ...

阿女中一買過數學練習比佢做,結果冇掂過,跟住留比細佬做,結果一樣。

從此之後冇再買  
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

我覺得要 學校除英文外冇舊卷,部分科目練習都冇,需要買d練習熟悉考題。

alibabah    發表於 22-7-19 22:50

回覆 katrinamama 的帖子

我睇過兩三間書店中一級別練習,中英數多,其他biology, physics 都係dse level. 唔知漢榮一類書店有無phy chem bio 或is 的練習呢?

回覆樓主:

我求其係商務買的,中一開始就有,我都係買d hist chin hist is呢類,學校冇乜工作紙支持,所以都係買下熟悉題型。 反而中英數唔洗買,ws很充足。

alibabah    發表於 22-7-22 22:18
‹ 上一主題|下一主題