用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 SIS 中學(新加坡國際)
go

[中學] SIS 中學(新加坡國際)

想問下 插y7或以上,是否容易d?只看學術同表現? no passport, 已在其他IS 讀緊, 有無成功例子分享, 謝謝

puiyima 發表於 22-7-11 12:00
想問下 插y7或以上,是否容易d?只看學術同表現? no passport, 已在其他IS 讀緊, 有無成功例子分享, 謝謝 ...

year 6+都會比較容易插入,因有學生返回新加坡或者去外國,空缺學位多於低班。插班考中英數三科:中文同其他IS都差不多,比LS慢2年左右,題目都簡單嘅。英文難度都大,不過你小朋友已經讀緊IS,英文不成問題。SISHK嘅數學難度稍大,要增加插入機會,需要多做啲數學練習。,可選擇新加坡出版社嘅練習嚟做。

heidya    發表於 23-4-8 13:31

nervousmichelle 發表於 22-7-11 12:08

year 6+都會比較容易插入,因有學生返回新加坡或者 ...

我細的小朋友剛剛收到下年P3插班Offer,但大的waitlist (apply 下年P5)。我知道SIS 無official sibling priority, 請問你知唔知道如果一個入咗,另一個機會會唔會大啲?P5 waitlist 有機會嗎?

lulu_lu100 發表於 23-1-19 14:45
我細的小朋友剛剛收到下年P3插班Offer,但大的waitlist (apply 下年P5)。我知道SIS 無official sibling p ...

waitlist機會都比較細,無論係唔係siblings

nervousmichelle 發表於 22-7-11 12:08

year 6+都會比較容易插入,因有學生返回新加坡或者 ...
請問中文是考簡體還是繁體呢?

73662710 發表於 23-2-17 23:26
請問中文是考簡體還是繁體呢?
应该是简体吧,新加坡都用简体,而且好像用的是汉语拼音

Youweird 發表於 23-2-18 17:28
应该是简体吧,新加坡都用简体,而且好像用的是汉语拼音
但是本地中文都教繁體,admission test考簡體,相當困難啊!

73662710 發表於 23-2-18 17:33
但是本地中文都教繁體,admission test考簡體,相當困難啊!

筆試可以寫繁體,但不可以混合寫

nervousmichelle 發表於 23-2-19 07:48
筆試可以寫繁體,但不可以混合寫
明白,謝謝回覆!