用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中國婦女會 VS 張祝珊
樓主: Yvonnehon
go

中國婦女會 VS 張祝珊 [複製鏈接]

Yvonnehon 發表於 22-7-12 00:30
張記只接受自行沒有申請過的學生叩門?

是呀 (最底下的圖已capture給你參考)。

https://www.ccsc.edu.hk/attachment/content/1651212325vuPAc.pdf

https://www.ccsc.edu.hk/attachment/content/1652148565JYs6c.pdf

Yvonnehon 發表於 22-7-12 00:33
明白

上年報紙訪問過張祝珊校長,只開放叩門申請給自行沒有申請過的學生

"會接受未曾申請該校的學童申請「叩門」。「有這個做法,主要是這幾年來,都聽到家長的聲音,問子女未曾在『自行分配學位』申請,可否也考慮接受他們『叩門』?」歐校長指校方考慮了數年後,終決定在今年開放「叩門」名額,讓多些學童可以申請。"

https://www.eduplus.hk/edukids/detail.jsp?article_id=1519

FatCatCat 發表於 22-7-12 00:26
不如大家以後用HKCWCC (中婦),等大家習慣咁叫!

有舊生曾經攪 "婦記Cafe" 網上節目。

Yvonnehon 發表於 22-7-10 20:51
B1A男仔,比較外向,喜歡參加不同課外活動,尤其喜歡STEM,請問點揀🙏🏻🙏🏻
...

我講嘅係較舊的資訊,你可以作為參考,應該有少少價值。

當年係第一屆自行有2個位,張祝珊係冇面試嘅,只計全港排名,獎項及ECA。因為兒子也係B1A,所以選咗CCSC。

到考慮扣門時,因為有朋友介紹,所以電話問了婦女會負責收生的主任。他知道大約情況之下,他建議11點前到扣門,會直收。我問點解,他看中兒子的數學在校成績及其他比賽成績,他們校隊的皇牌就快畢業。

很有趣,他反問一句,既然兒子數理咁強點解唔考慮港島民生?他說民生數理老師是香港什麼數理教師會的執委,對數學教學及比賽十分有經驗,我們知道之後再了解一下。最後還是選擇婦女會作backup。放榜時係CCSC,最後考筆試入咗DBS。

ANChan59 發表於 22-7-12 07:54

當年係第一屆自行有2個位,張祝珊係冇面試嘅,只 ...
原來令公子經歷過咁多, 難怪比較成熟.順風順水的不太懂珍惜機會.

cafeva 發表於 22-7-12 08:22
原來令公子經歷過咁多, 難怪比較成熟.順風順水的不太懂珍惜機會.

多謝美言,因为后来也有其他经历,所以变得成熟了。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

tpmon 發表於 22-7-11 23:47
B1生抽張祝珊最好搬屋去東區大抽獎,機會較大。

官塘區可以抽張祝珊,但位很少,今年3個位,去年6個位。 ...

請問學位有幾多可以係邊度睇到呢?同埋想問下邊幾間官塘小學呢?

最愛爸媽 發表於 22-7-12 10:30
請問學位有幾多可以係邊度睇到呢?同埋想問下邊幾間官塘小學呢?

聖馬太 秀明 兩兆

最愛爸媽 發表於 22-7-12 10:30

張祝珊中一收生小學分佈表

《東區中學》 #23
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3863585&pid=49044058

ANChan59 發表於 22-7-12 07:54

謝謝你的資訊,我上網睇下港島民生先🙏🏻

ANChan59 發表於 22-7-12 08:46
多謝美言,因为后来也有其他经历,所以变得成熟了。
請問令公子在DBS讀得開心嗎?會唔會好多功課/測驗?
壓力大唔大?

Yvonnehon 發表於 22-7-12 11:10
謝謝你的資訊,我上網睇下港島民生先🙏🏻

性格外向的孩子,温馨提示不合適選港島民生,會發揮不到。它只要聽聽話話的學生,不注重課外活動。

tpmon 發表於 22-7-12 00:33

是呀 (最底下的圖已capture給你參考)。
Thx!

tpmon 發表於 22-7-12 11:18
性格外向的孩子,温馨提示不合適選港島民生,會發揮不到。它只要聽聽話話的學生,不注重課外活動。
...
我仔喜歡參加不同的課外活動,如果無乜選擇,佢會讀得唔開心

Yvonnehon 發表於 22-7-12 11:13
請問令公子在DBS讀得開心嗎?會唔會好多功課/測驗?
壓力大唔大?

開心,很多嘢玩,功課不多,2測2考。壓力因人而已。目標就是中上水平就是,幾輕鬆。你要考前列,事事要突出,肯定大壓力。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 22-7-12 11:35
開心,很多嘢玩,功課不多,2測2考。壓力因人而已。目標就是中上水平就是,幾輕鬆。你要考前列,事事要突 ...

我仔想名列前茅就無可能的,只係怕去到要墊底,越讀越自卑

Yvonnehon 發表於 22-7-12 11:43

還有機會讀IB

Yvonnehon 發表於 22-7-12 11:28
我仔喜歡參加不同的課外活動,如果無乜選擇,佢會讀得唔開心

所以去一些直資和課外活動多的B1官津校,才能發揮到你仔的强項。

張祝珊、中婦、港島民生都是以讀書為重的中學。在東區,聖馬可的style 不同以上三間。

有冇考新派的直資港大同學會書院,可能好適合你仔外向的性格。

去得英中 英文基礎好重要 不是真係會墊底

Yvonnehon 發表於 22-7-12 11:43

我有問過他怕不怕墊底?答案是不怕,就算在學校墊底,出去跟其他人鬥,不會墊底。

自卑感不全是學校做成的,是我們家長应该教他self esteem and self confidence.
‹ 上一主題|下一主題