用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF 開N班?
go

[其他] ESF 開N班?

如果想入ESF幼稚園以至一條龍ESF讀上去, 入N班有優勢?

東涌ESF網站寫明,n班學生報返東涌K1有priority
入到K1就係一條龍。

FamilyTse 發表於 22-7-12 01:02
東涌ESF網站寫明,n班學生報返東涌K1有priority
入到K1就係一條龍。

其實真係好唔公平,讀N班根本唔應該有priority。不過都好奇明明東涌相對易入點解d人都唔揀哩邊呢?(最多捱兩年k)

imada 發表於 22-7-19 16:49
其實真係好唔公平,讀N班根本唔應該有priority。不過都好奇明明東涌相對易入點解d人都唔揀哩邊呢?(最多 ...

大部分有N班嘅幼稚園,考返K1都係有優先權,甚至有啲係直升。ESF要重新評核(N班學生都要再 play visit / submit video / parents interview)。

比50萬有優先權咪仲唔合理。N班學生起碼已過一次評核。

選唔選擇東涌就可能真係太遠。

利申: 小兒將入讀ESF PN,未必會報返東涌K1,因為真係太遠,可能會報青衣(無咗 priority)。

imada 發表於 22-7-19 16:49
其實真係好唔公平,讀N班根本唔應該有priority。不過都好奇明明東涌相對易入點解d人都唔揀哩邊呢?(最多 ...

絕大部分幼稚園PN都係直升K1

我聽內部staff講,上年東涌k 多人爭過其他2間幼稚園,唔知點解呢

今時今日唔買NR好難入

N班就太遠了 除非住附近,我都想搵一間開心Nursery 比細女,仲未搵到,大家有無推介? 沙田/尖沙咀/西九 都可以