用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 升S4轉國際學校
go

[中學] 升S4轉國際學校 [複製鏈接]

想問問有無家長有呢種經驗可以比我參考下? LS準備升S4, 成績 中上, 如果呢個時候轉IS讀IB可以嗎?
   2    0    0    0

回覆樓主:

為何想轉 IB? 已去到中四,應該都了解孩子各方面能力

PigPig710 發表於 22-7-8 10:34
想問問有無家長有呢種經驗可以比我參考下? LS準備升S4, 成績 中上, 如果呢個時候轉IS讀IB可以嗎?  ...
我親戚以前一直喺傳統神校讀,直到中五轉 IS 因為想讀 IB, 但其實佢間神校當年係第一年開辦 IB, 佢怕學校無經驗所以穩陣起見先轉 IS。 不過轉咗校幾個星期就好唔習慣 IS 上課模式, 頂唔順之下又轉返入原本間神校讀 IB。

其實IB比出國A level 難適應,去A level都係填鴨式。
而且好多IS今年要考IGCSE 9-10科,佢點轉,反而local schoolIB今年巳可開始準備IB多一年。

PigPig710 發表於 22-7-8 10:34
想問問有無家長有呢種經驗可以比我參考下? LS準備升S4, 成績 中上, 如果呢個時候轉IS讀IB可以嗎?  ...

你應該對你的孩子有相當程度的認識。
你想去邊種IS?有IGCSE果種?
or IGCSE - A-Level?
or IGCSE - IBDP?
or MYP - IBDP?

回覆樓主:

真心請教IB的成績內分四部分,Exam, essay, internal assessment 及cas, 各部分各佔多少%?

中三由本地轉IB stream 的,咪無 MYP 畢業或 IGCSE?如果大學或某些機構,要IB 前的修業證書,咪無?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

sweetydear 發表於 22-7-8 14:06
你應該對你的孩子有相當程度的認識。
你想去邊種IS?有IGCSE果種?
or IGCSE - A-Level?

正如樓上家長講,LS升 中四,去13年制 IS, 即 year 11, 已準備考GCSE, 或MYP最後一年,時間有D麻煩,反而直資会提供一年 pre-ib, 之後才 ib diploma。

shadeslayer 發表於 22-7-8 14:11
中三由本地轉IB stream 的,咪無 MYP 畢業或 IGCSE?如果大學或某些機構,要IB 前的修業證書,咪無?
...

如果轉直資,入 pre-IB,係会無證書

粉紅布丁狗 發表於 22-7-8 14:09
真心請教IB的成績內分四部分,Exam, essay, internal assessment 及cas, 各部分各佔多少%?
...

cas 係  core 部,如果不符合要求,拿到45分都不會取到 ib diploma, 如想知每科 international assessment 所佔比重,去CKY 網頁 search ib prospectus, 每科資料都有

poonseelai 發表於 22-7-8 14:13
正如樓上家長講,LS升 中四,去13年制 IS, 即 year 11, 已準備考GCSE, 或MYP最後一年,時間有D麻煩,反而 ...
如果有(I)GCSE,學校會要求學生留班(Y11->Y10)。因為基本上冇可能只用一年時間去準備。仲要適應英文(Eng Lit)。

明白晒! 謝謝大家既information.

poonseelai 發表於 22-7-8 14:19
cas 係  core 部,如果不符合要求,拿到45分都不會取到 ib diploma, 如想知每科 international assessment ...

thank you very much

或者你可以考慮入美式學校,唔需要考 Igcse。今年直入 Grade 10, 跟住Grade 11 開始 IB

poonseelai 發表於 22-7-8 14:15
如果轉直資,入 pre-IB,係会無證書

請問pre-IB是甚麼?每間直資都有嗎?

hlmami 發表於 22-7-8 19:41
請問pre-IB是甚麼?每間直資都有嗎?

ib diploma 是兩年課程,如果直資學校中四開始分流學生去dse and ib, ib 班中四那年簡單就叫 pre-ib,   可能每間叫法也不同

poonseelai 發表於 22-7-8 19:52
ib diploma 是兩年課程,如果直資學校中四開始分流學生去dse and ib, ib 班中四那年簡單就叫 pre-ib,   可 ...

即係用三年讀二年課程。

人哋搏緊命考10科以上IGCSE,他們有時間 pre-IB.

shadeslayer 發表於 22-7-9 00:33

即係用三年讀二年課程。

這個也是我的疑問,中四開始分流,那一年課程設計如何?check 咗有叫 bridging programme,有叫 preparatory year

shadeslayer 發表於 22-7-9 00:33

即係用三年讀二年課程。

係架,考哂兩個試真係好辛苦
如果一心考IB, 利益最大化當然用三年專注準備最好

964000 發表於 22-7-9 08:15
係架,考哂兩個試真係好辛苦
如果一心考IB, 利益最大化當然用三年專注準備最好
...

咁用四年讀IB咪仲好?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.
‹ 上一主題|下一主題