用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 在香港傳統中學考DSE如何報讀美國大學? ...
樓主: Bobobhauyan
go

[美國] 在香港傳統中學考DSE如何報讀美國大學? [複製鏈接]

BearMoon 發表於 23-4-30 00:51
謝謝你的分享
我之前以為專心DSE,不過近排做research 先知單憑DSE 用international student 去apply 好似 ...

其實考美國嘅大學就係「煩」,如果aim high想攀藤,就一定難,無論你讀DSE, IB, AL 定AP.

2025 Fall 入學?

咁最好在2024 Oct 前有成績for application.

BearMoon 發表於 23-4-27 16:09
回覆 idachen 的帖子

請問S4 , 應該點開始鋪排 ? 係咪有ACT result 同 SAT result 就可以? 須唔須要急轉 I ...

另一個方法是在DSE前轉去另外一間IB學校讀,是遲一年畢業,但係我都見有學生這樣做

Radiomama 發表於 23-4-30 10:31
其實考美國嘅大學就係「煩」,如果aim high想攀藤,就一定難,無論你讀DSE, IB, AL 定AP.

2025 Fall 入 ...

thanks for sharing. ap - science 咪一定報,冇收bio咪死得。冇諗過攀藤。penn state為目標。唔知難唔難

barque 發表於 23-4-30 16:04
另一個方法是在DSE前轉去另外一間IB學校讀,是遲一年畢業,但係我都見有學生這樣做
...

我怕宜加唔轉IS,係咪用校內成績加ACT 定SAT報得唔得。reference letter唔知local校內有冇用。IB學校好似難插入。又要放棄本身local school 課外活動,又考慮新校校內成績掌握程度,真係好難取捨

BearMoon 發表於 23-5-1 22:24
thanks for sharing. ap - science 咪一定報,冇收bio咪死得。冇諗過攀藤。penn state為目標。唔知難唔難
...

美國的大學,我會參考usnews.com的資料和排名。

BearMoon 發表於 23-5-1 22:30
我怕宜加唔轉IS,係咪用校內成績加ACT 定SAT報得唔得。reference letter唔知local校內有冇用。IB學校好似 ...
純粹個人意見,唔會建議轉學制,好好準備SAT/ACT,有時間多加幾科AP,爭取課外活動/比賽/學生組織表現,構想一下Personal statement內容,諗定邊個老師/counselor 寫 recommendation letters。

ckh689 發表於 23-5-1 23:04
純粹個人意見,唔會建議轉學制,好好準備SAT/ACT,有時間多加幾科AP,爭取課外活動/比賽/學生組織表現,構 ...

多謝你的意見。(emoji)(emoji)

Radiomama 發表於 23-5-1 22:45
美國的大學,我會參考usnews.com的資料和排名。

好。上去睇睇先
謝謝

ckh689 發表於 23-5-1 23:04
純粹個人意見,唔會建議轉學制,好好準備SAT/ACT,有時間多加幾科AP,爭取課外活動/比賽/學生組織表現,構 ...

在學校聽講座,佢話會幫學生出reference letter. 信係校長簽名,但其實我覺得冇乜意義,學校咁多學生,人哋覺得校長真係熟識這個學生。其實搵班主任同主科老師寫係咪更好呢?(對於申請美國嘅學校用)

mom06 發表於 23-6-19 16:29

在學校聽講座,佢話會幫學生出reference letter. 信係校長簽名 ...
女兒响美國申請大學時,大學係指明reference letter由學校counselor同一兩位教過佢嘅老師寫,不過間間大學都有各自policy,都係上官網望清楚。我個女當時個counselor對佢好好,封reference letter真係會寫得好啲,據講大學admission officer好有經驗,會睇得出分別。

ckh689 發表於 23-6-19 17:38
女兒响美國申請大學時,大學係指明reference letter由學校counselor同一兩位教過佢嘅老師寫,不過間間大學 ...

明白! 香港普通津校的班主任未必禁有經驗 。thanks

mom06 發表於 23-6-19 16:29

在學校聽講座,佢話會幫學生出reference letter. 信係校長簽名 ...

學校的reference letter通常是老師寫好之後由學校school counsellor uploads 上專門的portal. 學生是睇唔到的。

mom06 發表於 23-6-19 19:50
明白! 香港普通津校的班主任未必禁有經驗  。thanks

其實可以facilitate 老師的,如:
學生先準備自己的CV, 羅列自己曾參與的課外活動、比賽、成績,記下自己有咩威水史、在學校的情況、生活,對報讀學科的興趣、學習經歷等。

以上是國際學校嘅老師在學生報考大學前要求同學要預早自己準備的,講真一間學校咁多學生,有時都要協助下老師才能寫出到位的reference letter.

mom06 發表於 23-6-19 19:50
明白! 香港普通津校的班主任未必禁有經驗  。thanks
counselor同老師有時會要求學生提供一份簡單resume,為reference letter提供資料,而學生點樣去砌個resume都要花心思,要懂得突出自己個人之處。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊