用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校嘅 creative writing skill
樓主: KIMLIFEINUK
go

[小學] 國際學校嘅 creative writing skill [複製鏈接]

pls see it here:

marking scheme

hope it works now

我都同意樓主,其實做咩都係日子有功,積少成多。本人小朋友讀書量也不少。理解能力也不錯。但對於佢既寫作能力,暫時仍然觀察中,好多時候,佢既寫作,我都必需推佢一把。作文能寫出比較滿意的句子。由於現時學業尚較輕鬆,所以暫時都係順其自然。

KIMLIFEINUK 發表於 22-7-23 21:02
pls see it here:

thanks

KIMLIFEINUK 發表於 22-7-6 17:50
我可以同大家分享一下我嘅經驗, 睇下大家覺得啱唔啱用。

我個女細個嘅時候都係讀國際學校。佢嘅學校唔係特 ...

同意!我女都大個了,Y8仲好鐘意睇書,2歲時開始堅持擺個大書櫃在廳,ikea 8格四方格果隻,打橫四格,兩層果種,放晒佢愛的書,花好多心思在佢的reading corner 上,隨手有書攞到黎睇,間中換下位,慢慢愛上閱讀

KIMLIFEINUK 發表於 22-7-6 17:52
當佢到到year 5 同埋 year 6 嘅時候, 我就開始幫佢去溫生字卡, 我叫佢每日最少要記十個生字, 包括生字嘅串 ...

想問吓啲生字卡喺邊度買㗎?係for y5/6?

Babyarsene 發表於 22-8-20 18:15
想問吓啲生字卡喺邊度買㗎?係for y5/6?

bookdepository
‹ 上一主題|下一主題