用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 仁立VS聖家
go

仁立VS聖家

大家會點選?

住荃灣. 2間都無校車到住緊的屋苑. 男女校無所謂. 報仁立和聖家, 因為一心想有聯系和直屬, 保障D, 相對唔想升小咁大壓力. 希望入到BAND 1中學. 其實我STRUGGLE在聖家聯系既原因裡.  但其實我只想小朋友大D機會去BAND1。因為我暫時未睇中學資料。

聖家: 同另一間聖家爭上中學. 人地話這校退可攻, 進可守. 校網靚, 有多BAND 1中學.
仁立: 聯系: 林護 . 無信心小朋友會是頭10, 勁人大多, 談何容易. 但考前D, 有機會抽林護(仁立, 仁紀各頭5位直人林護, 其餘30-35人糸大抽獎入去) . 葵青中學, 人地話利女仔, 因有2間女校BAND 1.但我未睇中學資料.

我TARGET糸希望小朋友可以入到BAND 1. 暫時未分析
葵青中學邊間好, 邊間比較適合女兒. 家人就話緊糸去聖家, 九龍城校網. (因為屋企人住九龍, 唔識仁立) 但聖家小六無排名, 不上聖家, 去第二間中學, 其實也不易, 因為病咗, 但又要這2天選. 請問大家的意見. 謝!

另外, 在仁立做BAND 1生會否比聖家難呢? 我本身不是進取型媽媽, 所以都想睇吓我同囡囡啱邊間學校. 現在小朋友無出外補習, 我想可以的話都唔想咁快出去外補. 所以想知2間温書的力度, 邊間相對少D呢?

教學方面, 邊間好D呢?讀書風氣, 邊間好D呢?

WINNIETHEMEOW 發表於 22-7-4 12:55
大家會點選?

住荃灣. 2間都無校車到住緊的屋苑. 男女校無所謂.

我會揀仁立

我會揀仁立...

我會選仁立,進可攻退可守
葵青網有兩間 band 1 女校,女仔呢幾年  Band 1 生都夠位入番 band 1學校

回覆 littlesecret123 的帖子

點解呢?

WINNIETHEMEOW 發表於 22-7-4 12:55
大家會點選?

住荃灣. 2間都無校車到住緊的屋苑. 男女校無所謂.
me too, 加上你住荃灣, 我係你就會揀仁立.

回覆 mechanics10 的帖子

點解呢? 因為近? 還有原因嗎?

聖家

回覆 Awyleung 的帖子

請問點解呢?

先恭喜你呀,兩間都好好,首先係住荃灣,已經脫離到荃灣升中網,無論葵青定九龍城區都好過荃灣好多。

論地點,應該仁立會近啲,只要係雙仁B1生填林護乙一就有多個機會抽21個聯繫位。自行無話級幾穩入林護架,級頭果批都去外闖啦。
聖家直屬位79個就兩間小學分,你了解下聖家考幾多會穩入上中學部,同埋唔上中學部又會派去邊。
申利,小朋友讀緊仁立小一

回覆 happy2115 的帖子

請問仁立會否需要每星期默書呢? 是否很忙去讀書和多功課呢? 會否難跟上進度呢? 抱歉那麼多問題, 因為想了解多些。謝!

回覆 WINNIETHEMEOW 的帖子

聖家比較傳統,非常嚴肅,學校好講學生的服從性,校風同老師行事風格不拖泥帶水,呢度肯定大家好好讀書。也承認高度的服從性會令學生失去一些自主創新,不過換來學生的成績保證。升中的話,每一年好的學生通常會外闖,變相升中率肯定超過50%.
po主住荃灣,缺點就是每一天需要小朋友早起。

回覆 ykwhu 的帖子

高度的服從性例如呢? 我小朋友算聽教聽話的. 超過50%.意思是約多少個? 超過50%.意思是一間聖家, 定2間呢? 謝!

WINNIETHEMEOW 發表於 22-7-4 19:28

請問仁立會否需要每星期默書呢? 是否很忙去讀書和多功課呢? 會否難跟上進度呢? 抱 ...

我小朋友只係小一+疫情關係又停下課,呢一年比我感覺上係輕鬆既。但升上去係點我唔知,有見到有啲高年級既同學都感佢地返學有啲壓力。我小朋友係正常班,精英班可能讀書壓力+功課會較正常班多。默書中英文一年各8次,計考試分,每次有三星期左右溫默書,範圍唔多,好合理,唔需要背默。唔會有小測,每次考試前三星期左右有個試溫測驗,不計分的,當做學校提早叫同學溫書,呢個測驗大約佔考試範圍7-8成。

多謝你回答仁立情況. 因為我上網話聖家要每星期默書. 我怕小朋友真糸無時間回氣, 不停咁趕進度.

剛剛收到了仁立offer,想知道多D,是小一開始就分精英班嗎?我都是家住荃灣,原本派了荃灣的小學,都是擔心荃灣升中網,所以跨區叩門的。但又怕入左仁立會追唔上。。。

imxgirl 發表於 22-7-6 00:00

剛剛收到了仁立offer,想知道多D,是小一開始就分精英班嗎?我都是家住荃灣,原本 ...

有五班,其中一班為普通話班,要分班試後學校會跟水平評分再加問家長意願去唔去讀,如成績合資格,應該讀六年,如成績不達標,可能會勸退到正常班。其餘四班都係正常班,到小三/小四會多一班英文精英班,咁就兩班精英班。
小朋友如果中文基礎好,應該唔難跟上。加油

感謝你的回覆~ 你覺得學校有無看重精英班而忽略了普通班?我自己都唔一定要入精英班,唔入仲無咁大壓力。

大家會點選?

住荃灣. 2間都無校車到住緊的屋苑. 男女校無所謂. 報仁立和聖家, 因為一心想有聯系和直屬, 保 ...

一定仁立
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

imxgirl 發表於 22-7-6 10:40

感謝你的回覆~ 你覺得學校有無看重精英班而忽略了普通班?我自己都唔一定要入精英 ...

普通話班可能會重點培養,呢班始終小一原班上小六,入得去應該學術要更精銳,不過我唔係果班,所以唔清楚。但小女係正常班讀得幾開心,佢都鐘意返學,學校每年會跟成績派意向書問想唔想去普通話班,我地都無揀去,個人意願,自己揀,如果想去會再有面試