用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 創意,美感,組織,勤奮
go

創意,美感,組織,勤奮

https://youtu.be/XCdsIkQqAmE

女兒曾接受中式,法式和英式教育。個人對學校辦事的感受是:

中式~早早準備,習慣性付出110,效果,輸出90,或更少或更多。

法式~遲遲不開波,策劃與執行近同步,行動即投入,習慣性付出60,事情效果70或以上。

英式~按時準備,有糸統策劃,執行時拖拉,習慣性付出85,事情效果75

法國得獨厚,長期在歐洲富得漏油。按「倉廩實而知禮節,衣食足而知榮辱」來考量,法國的承傳有優勢。

Ps. 以上按100為滿分而言,純個人感受。歡迎大家分享自己的看法,想法。

剛剛下大雨,西方媽媽帶著兩個約4,5歲小孩,從大廈前走過,媽媽拿著小小的女裝傘遮擋,男孩一左一右淋雨,媽媽在中間不用淋雨。

***文化差異***

annie40 發表於 22-7-2 11:52

中式~早早準備,習慣性付出110,效果,更少或 ...
有趣!
我有一個問題.
三種文化.學習模式.

最終整合如何?
思想會中國式?英式?法式?
Cushion .

…………

個人想, 什麼模式,
是一種手段, tools,
按環境情況運用.

stillgood20 發表於 22-7-2 17:30
有趣!
我有一個問題.
三種文化.學習模式.
個人想, 什麼模式,
按環境情況運用.

Xxxxxx
能做到整合的,應該是高高手吧,正常人見識過,能執到各家些微的DNA ,已是非常受用。還要按環境情況運用?隨時想就天下無敵,做的時候就有心無力了。

法式的創意讓人羡慕,難求。

中式~早早準備,習慣性付出110,效果,輸出90 ...
中式~早早準備,習慣性付出110,效果,輸出90,或更少或更多。

Xxxxxxxxx

呢一種早早準備,在香港我眼見近十幾年,好似發展成鬥快鬥深鬥刁鑽鬥多。我認為個問題係「早」字。早係相對的,會造成:你早咩,我早過你,三姑姐個女又早過我。惡性循環下都唔知幾時先至係鬥得完。原來係付出110 ,鬥鬥下變咗付出120 130,失衡底下輸出更加下降。只有適當時候做適當嘅嘢先至係正確。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

annie40 發表於 22-7-2 18:59
個人想, 什麼模式,
按環境情況運用.

以下找到一個新視頻。語言不只是工具,更是文化的載体。

https://youtu.be/8lT9neFuI8A
苑教授的言論.立場鮮明.
可能不能完全符合聽眾心意.

中式~早早準備,習慣性付出110,效果,輸出90 ...

我冇法式的經驗,不過在年輕的時候識,在難民營學校認識兩個挪威的教師。

他們男女都係幼兒教育,40多年前已經是教育或者兒童心理學碩士。他們介紹之下知道在挪威最基礎教育師資越高,教幼稚園的學歷平均比中小學水平高,他們相信兒童發展期十分重要。所以當地家長信任學校,老師及教育制度。

好有趣的事情是我讀的Newcastle U,最多的海外學生是挪威,然後香港,尼日利亞。

我問過挪威同學為什麼你們的基礎教育這麼好,為何這麼多學生出國讀大學?他們的答案是挪威的教育制度之下,每個大學生的成本非常貴,好似比英國貴一倍。所以國家鼓勵學生在歐洲或者美國留學讀大學,一來學費較便宜,可以將資源放在研究院,二來可以讓學生多學外語及當地文化。因為基礎好,點都不會太差的。

父母又真的不用太擔心子女的教育及未來,重點放在他們的個人身心發展上。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Annie你要再讲清楚你的议题,你在2楼讲当地教育,学校效率俾分。后面网友走去讲香港及家长。

你的焦点是什么?
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

幾十年過去,我自己歸納教養教育孩子係靠父母自己的眼界,經驗及目標。

香港整個教育制度係適合Bell curve 中間的90%,如果資質在較前位置,係冇乜好擔心,較後者就要做多一點準備。如果在兩頭兩尾就要自求多福。

付出110%跟早教冇直接關係。我理解付出係可以有深度的理解,例如明白不同國家教育制度的利與弊,不同教學法的優缺點,然後理清自己子女最適合的教育方式。做得好會花很多精力及時間,跟小朋友的早學,操綀沒有關係。

到小朋友長大自己揸主意加重,例如在初中,他們是主導,父母不大可能強行壓迫,如何這樣做,反叛期的反彈會很大,互相關係緊張,是否值得就見人見智?

兒子自少是精算師專業,如果A係90分,他在考試目標是92分,準備功夫是80-85%。我們想100%,係不可能嘅!

我之前提過我鼓勵兒子要在學習及工作上,不論在香港及海外要付出120%,是否有矛盾?答案係冇,因為自己個兒子個性點會唔知,他會自動打折。另外在一份工作中開頭結尾最重要,要特別注意。我自小教他睇一個人的性格,不是看他第一個月上班的表現,要看之後的感覺,最重要看遞信之後的表現,識睇睇終點線。果20%係details,要用心力智力,不是勞力。

小學喜歡中式   基礎紮實執行動手意慾強
中學仿效英式   發展計劃目標思維同時間管理概念
大學接近法式   有突破規範加重視哲學邏輯思維唔抗拒創意

我只係天馬行空去想,表達嘅係課程設計嘅大方向咋。

KIMLIFEINUK    發表於 22-7-6 01:29

ABC-DAD 發表於 22-7-3 17:45
小學喜歡中式   基礎紮實執行動手意慾強
中學仿效英式   發展計劃目標思維同時間管理概念
大學接近法式    ...

會不會被 Annie 果3個方式框死咗呢?

創意我推薦以色列或者猶太人,及美國。法國創意設計產業較多賺女人錢的時裝及包包,還有什麼呢?Enlighten me。

如果講長遠計劃,德國及日本也很突出,如果英、德、日選一個,我會選德國。

冒險精神會係美國及以色列。

語文能力一定係荷蘭。

英國及美國部分頂尖私立小学中學好重視拉丁文,因為讓學生深入瞭解很多哲學經典來自希臘及用拉丁文寫成,他們認為譯成英文、法文、德文會失真。我知道EK起碼一個家長安排子女學拉丁文,交流之下,他的說法跟我外國朋友說法好接近。

中國的哲學也很有深度及意境,文化底蘊深厚,為什麼不提一下呢?本地羌蝕底咗!

個人覺得英式教育在研究院之前,逐樣稱不是最佳,但綜合素質評價可能會反先。

如果自己兒子不成器,不能集百家大乘,只可以因才而行,他滿意,我們欣慰就是最適合。

回覆 ANChan59 的帖子

AN,你說的很中肯。首先,我只是天馬行空的參考Annie三個框去對應引伸的,試下抺去中式、英式、法式的刻板字眼

小學喜歡(中式)   基礎紮實執行動手意慾強
中學仿效(英式)  發展計劃目標思維同時間管理概念
大學接近(法式)有突破規範加重視哲學邏輯思維唔抗拒創意

任意就家長的眼界及喜好去選方向,可能選擇空間可以多好多,資源運用同成本可以更靈活按背景和小朋友個性喜好去調節。

另一方面你提出不同國家的特質,我大部分贊同,特別在科學領域成就方面,都是在你第一身體驗做出發點去分享。

相對法國,我更喜歡意大利。

ANChan59 發表於 22-7-3 20:13

創意我推薦以色列或者猶太人,及美國。法國創意設計產業較多賺女人 ...

我自己對不同國家的特質,只有粗淺嘅概念,接觸所限,硬要比較會搞不好成為笑柄。
咁講對子女教育方面,我自己欣賞某些國度,會引導佢地去接觸,畢竟佢地年輕,有多啲時間去體驗,亦唔想佢地只由我狹窄嘅視野眼界去睇世界,現實去講:「佢哋未必騷我」。

你提過幾點我有共鳴嘅
#語言/語文能力
#研究院,年輕一代一定不要在本科學位止步。
#中國文史哲都非常強,亦經歷時間洪流沖刷砥礪過

成不成器,我真係睇唔到有必要集各家大成。

成年前有一定基礎,成為一個成熟嘅自己,去到幾遠,要點恩典支撐。

ANChan59 發表於 22-7-3 20:13

創意我推薦以色列或者猶太人,及美國。法國創意設計產業較多賺女人 ...

我理解,法國有全線自主生產的國防科技,全球,只有美,中,俄之外.
法國有航母.潛艇.戰機.導彈.

還擁有核電技術,核電廠.

……

好多年前, 曾在大陸遇到美國其中一家Dollar shop 的主管.他們主要產品有中國,印度,…
還有,法國餅乾.
法國餅乾是吸引顧客的主力.
所以, 那餅乾部門是法國餅乾業界的一個重要人物.
也是Dollar shop其中一位高級领導.

……

法國,我認識十分少.
法國人的浪漫思維,文化和"自傲",自由.
與別不同.

P.S.法國仲有航空業的空中巴士.

stillgood20 發表於 22-7-3 22:21
我理解,法國有全線自主生產的國防科技,全球,只有美,中,俄之外.

你上維基了解一下Airbus 的背景,是英、德、法、西的合營公司,只係總部在法國圖盧茲。合營公司擁有德國的Eurofighter 公司(德國)的46%股分而已。

Dassault Aviation最新的戰機是1986年的Rafale,代替著名的幻影III,代替Rafale 的戰機要2040才會正式服役。導彈系統都係英法意,或者歐盟/北約共同合作研發。英國戰斗機來自歐盟合作研發,主要機種是旋風戰機。

潛艇、航母,英國係自主研發,最新航母是2017,2019服役。法國只有一艘航母是2001年服役。

如果掹車邊都計,咁就要計埋英國了。

講餅乾,不如講香檳及紅酒,品味高好多。

回覆樓主:

我的思維非常簡單,只分現代東方西方的教育哲學。

我唔知道喺香港嘅教育制度令小朋友家長讀得零瀉辛苦,呢啲係香港教育系統本質嘅問題,定係學校執行嘅問題。

但係你望遠少少睇內地台灣韓國日本新架坡,有邊個地方唔係細細個就開始補習,高度競爭?

我痛恨呢種由幼稚園就高度競爭到大學嘅教育環境。

其他嘅差異,我覺得係較為小事,我唔太在意。

stillgood20 發表於 22-7-3 22:21
提法國餅乾唔提紅酒同藍帶厨藝學院點公平呢
法國有歐洲比較完整嘅工業產業練。

TVG磁浮火車技術

數學家,超級電腦都好似排前五。

59?個諾貝爾獎得主,唔算少嘅。

建築工程方面都好似幾勁下。

ABC-DAD 發表於 22-7-3 21:03
回覆 ANChan59 的帖子

AN,你說的很中肯。首先,我只是天馬行空的參考Annie三個框去對應引伸的,試下抺去 ...

男士所見略同。

文藝復興源於意大利的佛羅倫斯及威尼斯,對歐洲的文學,科學,藝術,社會,政治影響深遠。

男仕西裝當然選 意大利!

shadeslayer 發表於 22-7-3 23:33
我的思維非常簡單,只分現代東方西方的教育哲學。

我唔知道喺香港嘅教育制度令小朋友家長讀得零瀉辛苦,呢 ...

做好自己的家庭教育,如果有成果,自然有人想學習。

你之前講過,你的教女方法,冇人跟,冇人信,我同意呀!

兒子在香港暑期工或者全職,通常幾個星期后,有仔嘅同事就會問他讀什麼小學中學。阿仔講完之後,加多句冇關係,但冇人信,冇補習,冇人信,⋯⋯,冇人信!

親戚朋友反而相信,因為頭幾年係好頭痕,大家見到改變,他們也知道很難做到。